Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A thm-et maximáló törvénytervezetről tárgyaltak

A teljes hiteldíj mutatót (thm) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki javaslatról tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén.
Nátrán Roland az NGM helyettes államtitkára a thm-re vonatozó jelenlegi törvény ismertetése után arról beszélt, hogy a jövőben a 30 százalékos általános szabályozás mellett bizonyos termékekre magasabb thm is elképzelhető. Az EU-ban nincs általános szabály, Lengyelországban a jegybanki alapkamat négyszerese a plafon, de 79 százalékos thm-plafon is létezik (Szlovákia). Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban a 20 százalékos thm plafon jellemző, s ez megfelelhet a 30 százalékon rögzítendő magyar thm-nek - jelezte a helyettes államtitkár.

"A thm inkább az éven túli hiteleknél, és a hosszabb futamidőnél ad hiteles tájékoztatást illetve képet a piaci versenyről" - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: a fogyasztási hiteleknél jelentkező magasabb kockázat indokolhatja a 30 százalék feletti thm-mel működő hiteleket is, ezért a törvénytervezet alkalmazhatósága nehézségekbe ütközhet.

Véleménye szerint a hitelkártya hitelek - ahol a thm 40-45 százalék -, a rövid lejáratú személyi kölcsönök és az áruhitelek kerülhetnek veszélybe, ha egységesen a 30 százalékos thm kerülne bevezetésre, ezért ezeknél a termékeknél egy 45 százalékos kulcs is indokolható lenne.

Azt is rögzítette a Bankszövetség főtitkára, hogy például a személyi hiteleknél, bármilyen szabályozás jobb, mint a szabályozatlanság. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ebben a körben 30 százalékos thm esetén a jelenlegi ügyfélkör jelentős része kiszorulna az ügyfelek közül, s kényszerűségből uzsorakölcsönt lesz kénytelen felvenni - tette hozzá.

Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök egyetértett a Bankszövetség főtitkárával abban, hogy az éven túli hiteleknél a 30 százalékos thm plafon elfogadható, miközben több európai országban külön szigorúbb szabályozás érvényes a jelzáloghitelekre.

Miközben Rogán Antal is elképzelhetőnek tartja egyes, éven belüli fogyasztási hiteleknél a 30 százaléknál magasabb kulcsot, de a magánszemélyek között a PTK-ban is rögzítendő változtatásra lesz szükség, amely szerint magánszemély és magánszemély között a thm plafon 30 százalék lehet.

A bizottság elnöke arra is felhívta figyelmet, hogy miközben a hitelintézetek 30-45 százalékos thm-et hirdetnek a kártyahiteleknél, a pénzügyi felügyelet vizsgálatai szerint a valóságban előfordul ennél magasabb, például 70 százalékos thm is.

Ha 45 százalékos thm-mel hirdetik ezt a terméket, akkor az 45 százalék legyen - fogalmazott Rogán Antal. Ez érvényes a személyi hitelekre is, ahol szigorú szabályozást kell alkalmazni, 30, vagy 45 százalékos maximális thm-mel - jelezte a Fidesz politikusa. Felvette azt is, hogy a jegybanki alapkamathoz lehetne kötni a maximális thm-et.

A bizottság következő ülésén a mostaninál szélesebb körben folytatja a tárgyalást a thm-szabályozás kérdéséről - jelezte a bizottság elnöke.

Olvasóink írták

 • 1. Koszta 2011. október 25. 12:00
  „Milyen "furcsa", hogy a fejlett nyugati részeken 20% a maximum thm... a szabad rablásra kárhoztatott keleti végeken pedig zabolátlanul magas...
  Nesze neked egységes európai gazdaság(politika)...
  Az Eu-n belül, a gazdagabb nyugati végeken kaphatnak harmad annyi kamattal hitelt az emberek, avagy háromszor annyi dotációt a gazdák, mint nálunk, a szegényebb "vadkeleten". Ez lenne az Eu-s harmonizáció, az egyenlőség meg a szolidaritás...
  Ha nyugaton 20% a maximális thm, akkor mi se bohóckodjunk 30%kal!!!
  A bankszövetség meg miről hadovál? Ha nyugaton működik a max. 20%, akkor itt miért is kellene 45% bármire?
  Arról nem is beszélve, hogy a személyi hitelek esetén miért menne bárki is a 100%-os uzsora felé a törvényes 30%-os banki thm helyett?
  Halandzsa és ámító duma... Mint többnyire a (bank)politika...
  Csak ugye a tisztességes haszon helyett kedvezőbb a jelenlegi extraprofit... a 45% meg a 79% a 20% helyett...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel raboltak ki egy székesfehérvári takarékszövetkezetet

A támadás során senki nem sérült meg, az ismeretlen elkövetőt nagy erőkkel keresik. Tovább olvasom