Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

A Tisza apad, a belvizes terület nem csökken

Az újabb csapadékmentes nap után Tisza és a mellékfolyói végig apadnak, a belvízzel elöntött terület nagysága a folyamatos szivattyúzás ellenére nem változott a Közép-Tisza vidékén - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője pénteken.
Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint az apadó Tisza vízállása péntek reggel Szolnoknál 820 centiméter volt, ami 20 centiméterrel meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Tisza középső szakaszáról parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek. A jég már vékonyodik, vastagsága 3-5 centiméter. A Zagyván kisebb megszakításokkal még mindig áll a jég.

Az árvíz elleni védelem miatt harmadfokú készültséget tartanak fenn több mint 300 kilométeren, a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván. A jégképződés miatt továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

A Tisza-tónál a jégréteg az apadás ütemének megfelelően fokozatosan válik le, és a folyómederbe kerülve időszakonként 30-35 százalékos jégzajlást okoz. A zajló jégtáblák vékonyak, a kiskörei vízlépcsőhöz érve nem okoznak torlódást. A kiskörei tározótóban a jég vastagsága a part közelében 8-18 centiméter.

Az igazgatóság területén 529 négyzetkilométernyi föld áll víz alatt, a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség kis mértékben növekedett, 62 szivattyútelep összesen hárommillió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben 927-en dolgoztak.

A védelemvezető jelezte: a várható enyhülésre tekintettel felhívták az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő holtágak magas vízszintjének csökkentésére, hogy azok a megnövekvő belvíz befogadására alkalmasak legyenek. Az igazgatóság működési területén jelenleg nincs olyan közút, amelyet a belvíz veszélyeztetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberrablókat fogtak el a rendőrök

Elfogott a rendőrség hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy férfit "megfosztottak személyi… Tovább olvasom