Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A titkos ablak (Secret Window)

Miután Mort Rainey, a fiatal íróreménység rajtakapja feleségét egy férfivel az ágyban, kis tóparti házikójába vackolja be magát, hogy papírra vesse fájdalmát. A művészi ihlet azonban elkerüli hősünket, nem úgy, mint a hirtelen felbukkanó, titokzatos férfi, John Shooter, aki plágiummal vádolja Rainey-t.
rendező: David Koepp

író: Stephen King
forgatókönyvíró: David Koepp
operatőr: Fred Murphy
jelmeztervező: Odette Gadoury
zene: Philip Glass, Geoff Zanelli
vágó: Jill Savitt

szereplő(k):
Johnny Depp (Mort Rainey)
John Turturro (John Shooter)
Maria Bello (Amy Rainey)
Timothy Hutton (Ted)
Charles Dutton (Ken Karsch)
John Dunn-Hill (Tom Greenleaf)

A film sztorija

Az írókkal többnyire soha nem történik semmi. Ők nem élik az életet, hanem kitalálnak valami ahhoz hasonlót, aztán eladják. Mort Rainey (Johnny Depp) azonban rég nem ír. Korábbi sikerei sem segítenek; a válása nagyon megviselte. Naponta tizenhat órát heverészik egy hegyi házikó heverőjén, a többit átalussza. Szeretne dolgozni, de egyetlen normális mondatot is képtelen leírni. Szenved. Azután minden még rosszabb lesz. Mert feltűnik egy különös idegen (John Turturro), aki azt állítja, hogy Mort tőle lopta egyik korábbi bestsellerét. Az író szeretné bebizonyítani, hogy az ő változata jóval korábban jelent meg, de valahogy sehol nem talál egy példányt. Az idegen egyre gyakrabban látogatja meg, egyre erőszakosabb lesz, egyre idegesítőbb.

Kezdetben csak rámenős. De lehet, hogy inkább őrült.
A ház körül egyre furcsább események zajlanak. És az író, aki eddig csak a komputer billentyűi előtt érezte elemében magát, lassacskán rájön, hogy olyasmikre is képes, amiket korábban fel sem tételezett volna magáról... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Matusz Endre

"Talán a fentiekből is sejthető, hogy a hollywoodi különutas Depp újabb
ragyogó alakítását hozza az amúgy felső középkategóriás történetben: sokadik szerepe tűnik csak reá írottnak, ami állítólag csak a legjobbakra jellemző. Kevésbé telitalálat a Shootert megformázó - egyébként zseniális - John Turturro, aki nem igazán fedi le a könyvben halálra rémisztőnek megrajzolt figurát, vagy talán a rendező-forgatókönyvíró David Koepp (Pánikszoba, Hetedik érzék) ragaszkodott túlságosan a horror helyett a népszerűbb-eladhatóbb thrillerhez. Ezzel együtt a Titkos ablak - bár Johnny Depp nélkül valószínűleg a videotékák martaléka lenne - a műfaj apostolának legsikeresebb feldolgozásaihoz sorolható; tehát belépés nemcsak vérivó szakbarbároknak."
A teljes cikk

mozinet.hu - Mo

"A direktor a King házirendezőjeként számon tartott Mick Garris (lásd Ragyogás tévésorozat) alaposságával visszhangozza az írott szót, ám saját egyéniségéből sajnálatos módon nem sokat sikerült a vászonra mentenie. A legendás horror-szerző által mániákusan ismételgetett, jellegzetesen Kinges motívumok – például a Tortúra Paul Sheldonjához, vagy a Ragyogás Jack Torrance-éhez hasonlatos válságban lévő író figurája – szép számban gyülekeznek a játékidő során, a téma mozgatórúgója pedig valószínűleg a nagy Stephen rémálmaiban is gyakorta (nem alaptalanul) kísértő plágium démona. A „természetfeletti" és az öntudatukra ébredő vérszomjas gépek hiányát csendes pszicho-thriller pótolja, amit azonban a meglehetősen sematikus, és kiszámítható volta tesz teljesen középszerűvé."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit–magyar műemléki szeminárium

Fertődön ma kezdődik az a kétnapos brit–magyar szeminárium, amelynek témája a kulturális… Tovább olvasom