Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A tíz legválságbiztosabb foglalkozás

A gazdasági válság lecsengésével elhúzódó recesszió veheti kezdetét hazánkban is, ami az álláshelyek csökkenésével, a munkanélküliség növekedésével jár együtt. Összegyűjtöttük a tíz legrecesszióbiztosabb foglalkozást.
Ha a globális pénzügyi válság hosszan elhúzódó recesszióvá alakul – amire sajnos minden esély megvan – akkor számos álláshely megszűnésére kell felkészülnünk. Gyurcsány Ferenc szerint több tízezren, Adler Judit, a GKI kutatója szerint 100-120 ezren veszíthetik el állásukat jövőre, Szűcs Erika munkaügyi és szociális miniszter 100-200 ezer körüli szakértői becslésekről tud.

A válság, s az azt követő recesszió természetesen nem egyforma mértékben érinti az ágazatokat. Minél inkább olyan ágazatról van szó, amely összefüggésben van az alapvető szükségletekkel, annál biztosabbak az ágazat álláshelyei. Akad néhány olyan terület, amelynek még jót is tesz a recesszió.

Gyorskölcsönügynök

Bár megingott a globális pénzügyi rendszer, s megnehezedik a hitelhez jutás, a rövid lejáratú, busás hasznot biztosító forinthitelekre azért jut majd forrás. S a hirtelen talajukat vesztő emberek is biztos keresletet jelentenek, bár a drága gyorskölcsönnel beindított adósságspirál inkább a talaj végleges elvesztéséhez, mint a talpra álláshoz nyújt segítséget.

Pénzbehajtó

Akadnak szakmák, amelyeknek még jót is tesz a recesszió. Sajnos ezek nem az alkotó jellegű tevékenységek. A fizetési gondokkal küszködő cégek és magánszemélyek száma recessziós időszakban megnő, a hitelezők türelme viszont lecsökken, biztos keresletet nyújtva a pénzbehajtó cégeknek.

Zálogházi becsüs

Újabb szakma, amely a recesszió nyertese lehet, a megszorult emberek utolsó menedéke a „zaci". Ha akad még valami, ami a zálogházba tehető, akkor biztosított legalább egy darabig a napi betevő.

Kocsmai pultos

Recesszió idején előtérbe kerülnek az olcsó, helyettesítő termékek, szolgáltatások. Az igényes és drága szórakozás helyettesítő alternatívája az olcsó és igénytelen szórakozás. A Freud által „az élet csillapítószerei" közé sorolt alkohol a recesszió okozta rosszkedvet és félelmet is segít oldani. A gazdaság visszaesésének nem a kocsmárosok a vesztesei.

Energiaipari álláshelyek

Recesszió idején arra van kereslet, ami összefüggésben van az emberek alapvető szükségleteivel. Mára az energia is ilyen termékké vált. Igaz, a termelő cégek részéről csökken a kereslet, az energiacégek jövedelmezősége romlik, de az ágazatban dolgozók munkájára továbbra is szükség van.

Élelmiszeripari álláshelyek

Enni mindig kell, az élelmiszeripar egésze - az ágazatban dolgozók szerencséjére – viszonylag érzéketlen a konjunkturális ingadozásokra. Nehéz időkben természetesen előtérbe kerülnek a kedvezőbb árfekvésű termékek, ám ezeket is elő kell valakiknek állítani.

Rendőr

A recesszió, a növekvő munkanélküliség, a romló életfeltételek egy dolgot biztosan nem eredményeznek: a bűnözés csökkenését. Az állam – még ha költségcsökkentésekre is kényszerül – a rendőrök számát aligha csökkentheti, nekik biztos állásuk van.

Személy- és vagyonőr

Az őrzés-védelem területén dolgozók munkájára – hasonló okokból, mint a rendőrökére - szükség van recesszió idején is. Igaz, Magyarországon vagyonőrnek mondják azt is, akit régen rendésznek, illetve portásnak hívtak, így egyes vállalatok megszűnése magával vonja néhány vagyonőri álláshely megszűnését is. Összességében azonban az őrzés-védelem nem veszít a válsággal. Sőt ha a romló életfeltételek miatt emelkedik a bűnözési ráta, még nőhet is a kereslet az őrző-védő szolgáltatások iránt.

Patikus

Bárhogy is szeretne spórolni az ember, ha beteg, kénytelen a gyógyszert megvásárolni. A hazai helyzetet némileg bonyolítja, hogy a patikaliberalizáció miatt a verseny élesedett, így egyes patikák léte veszélybe kerülhet – de ennek oka nem a dekonjunktúra lesz.

Kórházi nővér

Az egészségügyhöz kapcsolódó álláshelyek általában véve kevéssé kitettek a gazdaság ingadozásainak. Persze, ha az állam tovább csökkenti az egészségügyre szánt kiadásait, akár az egészségügyi álláshelyek egy része is veszélybe kerülhet, de nem valószínű, hogy az elmúlt időszak kemény megszorításai utána a döntéshozók még mindig további tartalékokat feltételeznének ezen a területen.

(A lista összeállításában segített Adler Judit, a GKI kutatója és Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető konjunktúrakutatója.)

Olvasóink írták

 • 15. értetlen 2008. november 01. 11:24
  „11-nek: újságíró mindig volt, van, és lesz (Lenin után szabadon), nem is értem, hogyan szorulhatott ki az első tízből.”
 • 14. Szabó István 2008. október 31. 21:00
  „Kedveseim!

  A legfontosabbat kifelejtették a felsorolásból: A temetkezési vállalkozókat és azok alkalmazottait.
  Azt hiszem, az ő munkájuk a recesszióval nem lesz kevesebb, sőt...”
 • 13. hekaté 2008. október 31. 17:53
  „Tizenegyedikként én még hozzátenném a nyugdíjas polgármester státuszt.”
 • 12. drbubu 2008. október 31. 16:12
  „várok :)
  a válság miatt mégtöbb melót csoportosítanak a világ egyik legnagyobb IDC-jére, ami történetesen itt van hazánkban.. ami másnak rossz, nekünk jó.”
 • 11. hip 2008. október 31. 14:41
  „Remélem újságírókra nem lesz szükség...föleg ha ilyen tartalmas cikkeket írnak.”
 • 10. koala 2008. október 31. 14:29
  „Igaz nem foglalkozás, de kisebbséginek is mindig megéri lenni. A segély megvonás még egyszer sem merült fel. Lopni meg mindig lehet mit, színesfém is lesz egy ideig...”
 • 9. Busdriver 2008. október 31. 14:22
  „Buszsofőr is az. Elvégre a munkaügyi központba is el kell jutni valahogy :) És kiállta a rendszerváltást is ez a munka.”
 • 8. egyszeru polgar 2008. október 31. 13:18
  „Csak varjon kedves "drbubu". Az intezkedesek kicsit kesnek!”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. október 31. 13:15
  „Ha ezt a listat a keszitok komolyan gondoljak, akkor menjenek el kapalni, elvegre az egy elelmiszeripari allashely es ugye azokra szukseg van. De a konjunkturakutatokra, ha ekkora baromsagokat irnak, akkor nem.”
 • 6. drbubu 2008. október 31. 13:13
  „hát itt az ibm-ben is most vesznek fel még 100 embert, uh. itt sem nagyon tisztogatnak..”
 • 5. papen 2008. október 31. 13:12
  „Nem látom a listán a miniszterelnököt és a minisztereket”
 • 4. zimezum 2008. október 31. 10:54
  „Az 1-est meg a 2-est össze is lehetne házasítani.”
 • 3. És mi van a demagóg ellenzéki politikussal? 2008. október 31. 10:39
  „Ők éppen ilyenkor a legélénkebbek.”
 • 2. külön állatfaj 2008. október 31. 10:31
  „És a Politikus!”
 • 1. Sírásó 2008. október 31. 10:17
  „Kimaradt a sírásó, pl.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlzsúfolt előzetesházak

Súlyos, erőszakos cselekmények, túlterhelt és alulfizetett személyzet, lerobbant zárkák,… Tovább olvasom