Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A többség egyetért az IMF-hitellel

A lakosság nagyobbik része egyetért azzal, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult segítségért, de erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy ez az ország előnyére válik-e - derül ki a Medián vasárnap nyilvánosságra hozott felméréséből.
A válaszok megoszlása arra is rávilágít, hogy a két nagy párthoz tartozás erősen befolyásolja a véleményeket. A jövő évi megszorító intézkedések elfogadottsága viszont meglepően nagy.

A teljes lakosság 63 százaléka szerint helyes volt a készenléti hitel kérése az IMF-től. A Fidesz hívei körében azonban csak 46 százalékos az egyetértés, az MSZP támogatói viszont 83 százalékban helyeslik a döntést. Ugyanígy oszlanak meg a válaszok akkor is, amikor a - nem kötelezően felveendő - készenléti hitel előnyös voltát firtatták a kérdezők. A legnagyobb ellenzéki pártot választóknak csak egyharmada gondolja hasznosnak a lehetőséget, 51 százalékuk nem, az MSZP-vel szimpatizálók körében azonban kétharmados az elfogadás. A teljes népességre vetítve éppen 50 százalék szerint előnyös az országnak a hitellehetőség, 31 százalék mondta azt, hogy inkább hátrányunkra válik.

A jövőre bejelentett szigorító intézkedések elfogadása meglehetősen magas. A minisztereket, parlamenti képviselőket és állami cégek vezetőit érintő bérbefagyasztás nem meglepően 90 százalék vagy afeletti helyeslésre talált. A közszféra fizetéseinek jegelése ennél jóval kevesebb, de még mindig 70 százalékot meghaladó egyetértést élvez, s ennél alig kevesebb arányban, 70, illetve 69 százalékban támogatják, hogy 80 ezer forintban maximálják a 13. havi nyugdíjat és nem fizetik ki a közszférában a 13. havi bért.

A lakosság meglehetősen pesszimista a pénzügyi válság hosszának megítélésében: 43 százalék szerint egy évnél is tovább tarthat, s 27 százalék is egy évet megközelítő folyamattól tart. Ennek következtében szinte mindenki félti a munkahelyeket, tart az inflációtól, a bérek vásárlóerejének csökkenésétől, vállalkozások csődjétől.

Olvasóink írták

 • 4. justicia 2008. november 10. 06:30
  „ez egy aljas hazugság...egy propaganda...nyissák már ki a szemüket uraim.. nagyon gyorsan közeledünk egy második 1956 felé”
 • 3. tőke 2008. november 09. 20:24
  „Mikor tanulják már meg, hogy nem a számok a fontosak!
  Kit érdekel, hogy 100 vagy 1000 megkérdezett közül ki melyik párt javára mond igent, vagy nemet.
  Az IMF hitelt nem szabad Magyarországnak felvenni.Ha mégis felveszik, akkor azt jelenti, hogy a Gyurtcsány-kormány, a volt MSZP-SZDSZ koalíció túlköltekezett és újabb hitelt tesz a magyar adófizetők vállára.”
 • 2. che 2008. november 09. 18:44
  „Miért kell a népnek fizetni mások által okozott károkért ?”
 • 1. Albán=Bolgár úr 2008. november 09. 18:10
  „Ez a téma ennél többet nem ér:
  http://www.mno.hu/portal/595793”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartotta a győrvári szentmisét a verekedő plébános

Ne játsszunk egymás idegeivel, mert másképpen sülhet el a dolog, mint szeretnénk - ezt kérte a… Tovább olvasom