Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

A többség felfüggesztené Gyurcsány mentelmi jogát

A Századvég Alapítvány május közepén végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek elsöprő többsége felfüggesztené Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát, hogy a politikus tisztázhassa felelősségét az ügyészség előtt a sukorói beruházás ügyében.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott, a felmérés eredményét összegző alapítványi közlemény emlékeztet: a legfőbb ügyész 2011 áprilisában kérte a parlamenttől Gyurcsány Ferenc képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, ez azonban "a mai napig nem történt meg". A magyar választók nagy többsége, közel 86,9 százaléka hallott a mentelmi ügyről, annak ismertsége kimagasló - olvasható a közleményben.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek 70,8 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a parlamentnek fel kell függesztenie a volt kormányfő mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát a sukorói beruházás ügyében. A válaszadók 13,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felesleges a mentelmi jog felfüggesztése, hiszen Gyurcsány Ferenc biztosan nem lehet érintett a büntetőügyben.

A kutatás szerint a magukat "baloldalinak" valló választók körében is többségben vannak azok, akik a mentelmi jog felfüggesztése mellett állnak (51,6 százalék). Ebben a körben a megkérdezettek 36,6 százaléka tartaná feleslegesnek a felfüggesztést. A kérdezők hasonló eredményre jutottak, amikor a pártpreferencia szerint vizsgálták a kérdést. Ez esetben az MSZP szavazók 56,5 százaléka "adná ki" az ügyészségnek Gyurcsány Ferencet és 31,9 százaléka tartaná szükségtelennek ezt.

A magukat "jobboldalinak vagy középen állónak" tekintő választópolgárok között még nagyobb fölényben vannak a felfüggesztés pártiak: az előbbi csoport 72,9 százaléka, az utóbbi 88,8 százaléka az ügyészség elé küldené a volt kormányfőt. A Fidesz szavazók 88,6, a Jobbik szavazók 80,6, az LMP szavazók 68 százaléka tenné ugyanezt.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdezett meg CATI módszerrel - áll a közleményben.

Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói Kingís City-beruházás kapcsán. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása az ingatlanügyben.

A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség; jelezte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kéri a Háztól és kezdeményezte, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága május 17-i ülésén úgy döntött, hogy további iratokat kér az ügyészségtől Gyurcsány Ferenc ügyében.

Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság zárt ülése után újságíróknak azt mondta, arról is határoztak, hogy milyen körben kérnek be további iratokat.

Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát.

Gyurcsány Ferenc május 17-én elmondta, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának aznapi ülésére nem hívták meg, azon nem vett részt. Ha a bizottság megkapja azokat a mellékleteket, amelyeket a sukorói üggyel kapcsolatban az ügyészségtől kért, betekint az iratokba, s ahogy ígérte, azt követően tájékoztatni fogja a sajtót.

A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Olvasóink írták

 • 10. papsajt 2011. május 24. 07:40
  „13. klj_54 2011.05.23. 23:10 - sok a "vak" aki mindent elhisz a tv-ből.

  Az M6 építéséhez a kőzúzalékot az MSZP 8 évében is OV apja nevén lévő Gánt-Munkástelepi bányából hordták :)”
 • 9. klj_54 2011. május 23. 23:10
  „Én egyetértek Fletó mentelmi jogának a felfüggesztésével, pedig szimpatikusabb mint Őelmeháborodottsága Első Viktátor!
  de ha Fletó kinyitná a száját és tényeket tenne a bíró asztalára, akkor Viktátor mentelmi jogát is azonnal bontani kellene. Mert el ne higgye bárki is, hogy ne tudtak volna egymás stiklijeiről...”
 • 8. bánki 2011. május 23. 18:15
  „<moderálva>
  Addig nem lesz rendszer váltás, amíg ezeket a milliárdos szocialistákat nem számoltatjuk el .
  Ennyi !”
 • 7. babar 2011. május 23. 18:05
  „Ha nem tudnak komoly bizonyítékot felmutatni akkor felesleges. Ha meg van bizonyíték akkor egy nemzeti hőst csinálnak majd belőle!!”
 • 6. oszi1 2011. május 23. 16:12
  „Ez a sukorói ingatlanügy csak a jéghegy csúcsa Gyurcsány bűnei közt!”
 • 5. jozko 2011. május 23. 16:01
  „Gyurcsány Ferenc időzavarban van - és hibázik, egymás után többször is.
  A veszte nem ez lesz.”
 • 4. kekeczke 2011. május 23. 15:28
  „a megkérdezettek elsöprő többsége felfüggesztené Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt”
 • 3. achilleus 2011. május 23. 14:03
  „Ha előzetesbe vágnák a felfüggesztést követően, egy biztos, hogy az elrejtőzés veszélyére nonszensz lenne hivatkozni.”
 • 2. LukSzusz 2011. május 23. 13:59
  „Nem csak a mentelmijogát kell felfüggeszteni,az egész tolvaj bandát,a 8 év szabadrablásért”
 • 1. Satnya 2011. május 23. 13:46
  „Érdekes, amikor a startlapon még élt a szavazási lehetőség, az arány éppen fordított volt. Közel 80 % volt a nemek aránya, s az igeneké 17% körül mozgott. A többi a nem érdekel címet viselte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhek szabadultak el egy balesetben a 3122-es úton

Teljes útzár mellett folyik a helyszínelés, illetve a károk és a veszélyhelyzet felszámolása Abony… Tovább olvasom