Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

A többség fizetne a jobb egészségügyi ellátásért

A gazdaságilag aktív lakosság döntő többsége (69 százalék) nem érzi magát biztonságban a jelenlegi hazai egészségügyi ellátó rendszerben, biztonságérzetük még romlott is az elmúlt 12 hónapban, s több mint kétharmaduk hajlandó lenne előre kiszámítható többletköltséget is elviselni annak érdekében, hogy időben, megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz jusson.
A jobb ellátás érdekében a válaszadók mintegy 38 százaléka fizetne havi 1-2 ezer forintot, míg további 35 százalék akár havi 3-5 ezer forintot is hajlandó lenne áldozni a színvonalas egészségügyi szolgáltatásokért - derül ki a GKI kutatásából.

Az AXA Egészségpénztár tagjaiból választott minta megkérdezésével készített, az aktív magyar lakosságra vonatkoztatva reprezentatív kutatás szerint a válaszadók többsége (67 százalék) úgy érzi, hogy a kapott egészségügyi ellátás szakmai minőségét meg tudja ítélni.

A válaszadók többsége (75 százalék) a kapott ellátást leginkább saját korábbi tapasztalatára támaszkodva értékeli, ám a bizonyosság érdekében többen (44 százalék) más orvos szakvéleményét is kérik a kapott kezeléssel kapcsolatban, és sokan (39 százalék) az interneten is tájékozódnak.

A legfeljebb érettségivel rendelkezők körében ritkább (36 százalék), hogy más orvos véleményét is kikérik, a fiatalabbakat (a 18 évtől 39 évig terjedő korosztályt) pedig az interneten található információk inkább orientálják a véleményalkotásban, mint a 40 év felettieket.

A jobb szakmai minőség érdekében a jó hírű orvosokat keresik a válaszadók, amiben leginkább kapcsolati hálójukra támaszkodnak, s e célból csak ritkán vetik be a paraszolvenciát. Akik már jártak magánorvosnál, sokkal nagyobb arányban (59 százalék) mennek újra magánrendelésre a magasabb színvonal érdekében, mint akiknek korábban is csak állami ellátásban volt részük (25 százalék).

Az aktív népesség a háziorvosi ellátást erős, míg a szakrendelői valamint a kórházi szakellátást gyenge közepesre értékeli. A felmérés válaszadói szerint az ellátás színvonalában érezhető romlás ment végbe az elmúlt 12 hónap során, ami különösen a szakellátást és a kórházi ellátást érinti.

A magánegészségügy szolgáltatóit az aktív lakosság minden tekintetben jobbnak értékeli, mint a társadalombiztosítási rendszer intézményeit. A legkisebb különbséget az orvosszakmai felkészültségben látják, de a műszerezettségben és egyéb feltételekben (várakozási idő, előjegyzési határidők, betegekkel való bánásmód) igen markánsak a különbségek.

Olvasóink írták

  • 3. keletaru 2010. március 11. 14:32
    „Erről nekem az jut eszembe mikor reggel azt mondta jó képességű Ferencünk, az emberek azért költenek kevesebbet mert takarékoskodnak a bankokba .......na ez aztán frankó ! Lehet ők igen de én itt alul egy petákot sem tudok félre rakni ! Tudjuk a statisztikát meg ők gyártják ... Elszámolni a büdös, kisembert lehúzni az megy , meg a titkosítás ! Üdv Kuci”
  • 2. kiokushyn 2010. március 11. 09:01
    „Nem szívesen fizetnék,mert hosszú évek alatt már egy rahedli pénzt befizettem. Itt is igencsak oknyomozást lehetne folytatni, hogy hová is lettek a befizetett pénzek.”
  • 1. igazságkereső 2010. március 11. 08:31
    „Igen ez bizonyára így van, hogy a többség hajlandó lenne fizetni a jobb egészségügyi ellátásért! De mi van azokkal a biztosítottakkal, akik évtizedeken keresztül fizették és fizetik a hozzájárulást - ne mis keveset havonta - és eddig egyetlen alkalommal sem vettek igénybe eü.-i szolgáltatást! Megoldás: az egészségügyi kassza felülről nyitott voltát kell megszüntetni és mindjárt több pénz marad benne! Magyarul: az egészségügyi kassza "lenyúlását" kell megszüntetni,valamint a "más célra történő " felhasználását. Mindeközben végre oda is el kellene végre jutni ebben az országban, hogy a fizetéseket is nyugat-európai színvonalra emeljék, mert az árakat már vagy 15 éve sikerült nyugati színvonalra emelni.Ehhez persze szükség lenen a magyar társadalom érettségére is, hogy a siránkozás helyett végre tevőlegesen is lépjen a jobb lehetőségek megoldása felé.Ugye nem kell külön részletezni,hogy milyen intelligens megoldások is léteznek ennek eléréséhez, nem szükséges hőbörgéssel,kukaborogatással demonstrálni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvirág Ünnep az Alcsúti Arborétumban

A Biológiai Sokféleség Világévének nyitó rendezvényét, Hóvirág Ünnepet tartanak csütörtökön az… Tovább olvasom