Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A többség igennel válaszolna a Fidesz kérdéseire

A Fidesz által feltenni kívánt hat kérdéssel az emberek több mint fele teljes mértékben egyetért. A kórházi napidíjak eltörlésének kérdésében a legnagyobb az egyetértés, a gyógyszerek kizárólagos gyógyszertári értékesítésénél pedig a legkisebb.
A Fidesz által feltenni kívánt hat kérdéssel az emberek több mint fele teljes mértékben egyetért. A kórházi napidíjak eltörlésének kérdésében a legnagyobb az egyetértés, a gyógyszerek kizárólagos gyógyszertári értékesítésénél pedig a legkisebb. Még az MSZP-szavazók többsége is teljes mértékben egyetért a kórházi napidíj, a föld-elővásárlási jog, valamint a kórház-privatizáció témakörében a Fidesz által feltenni kívánt kérdésekkel - derül ki a Századvég és Forsense 971 fő megkérdezésével készített júniusi közvélemény-kutatásából.

A felmérés rámutat: a megkérdezettek 76 százaléka hallott arról, hogy a Fidesz és a KDNP népszavazást kezdeményezett egyes, a kormányzat által kezdeményezett reformokat érintő kérdésekben. A megkérdezettek 22 százaléka azonban egyetlen témát sem tudott magától megnevezni a népszavazás eredetileg tervezett kérdései közül.

A legtöbben a vizitdíjjal kapcsolatos Fidesz-KDNP kezdeményezést ismerik, ezt a megkérdezettek 47 százaléka jelölte meg.

A tandíj ismertsége 36, a kórház-privatizáció 23 százalékos. A többi kérdés 1-11 százalékos ismertséget mutat.

A várhatóan népszavazásra kerülő kérdések között is a vizitdíjat említették a legtöbben (34 százalék), másodikként a tandíjat (23 százalék) - áll a közvélemény-kutatásban.

A Fidesz által feltenni kívánt hat kérdéssel a megkérdezettek több mint fele teljes mértékben egyetért. A kórházi napidíjak eltörlésének kérdésében a legnagyobb arányú az egyetértés: 74 százalék teljesen, 11 százalék inkább egyetért. A gyógyszerek kizárólagos gyógyszertári értékesítésénél pedig a legkisebb: a megkérdezettek 53 százalék teljesen, 14 százalék inkább egyetért ezzel a kérdéssel.

Még az MSZP-szavazók többsége is teljes mértékben egyetért a kórházi napidíj, a föld elvásárlási jog, valamint a kórház-privatizáció témakörében a Fidesz által feltenni kívánt kérdésekkel, de a másik három esetben is többen vannak az egyetértők, mint az elutasítók.

A Századvég és Forsense felméréséből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 66 százaléka biztosan elmenne egy ilyen népszavazásra. Bár a valós részvételi arány általában elmarad az önbevallás révén becsültnél, mind a hat kérdés esetében valószínűsíthető, hogy érvényes és eredményes lenne a szavazás, ha most rendeznék.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A női szenátorok

"Új sorozattal indulnánk, holott nekünk ez mégsem lenne új, hiszen ilyen-olyan sikerrel évtizedek… Tovább olvasom