Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A többszólamú csengőhang a divat

Tehénbőgés, brekegés, horkolás, többszólamú zeneszámok - ma már minden elérhető a mobilosoknak.

Tehénbőgés, brekegés, horkolás, férfi- és női beszédhangok figyelmeztetik napjaink mobiltelefon-használóit a bejövő hívásokra. Jelenleg a többszólamú csengőhangok a legnépszerűbbek, de már megjelentek az eredeti zeneszámok teljesen élethű mobilváltozatai is. A több milliárd forintos hazai csengőhangpiacon tehát széles a kínálat, csak egy kis időt és némi pénzt kell rászánni, hogy saját ízlésünk szerint személyre szabjuk készülékünk hangjelzéseit.

Top 10

Csengőhangok a www. 7777.hu-ról
1. Rómeó és Júlia: Lehetsz király
2. O-zone: Dragostea din tei
3. Macskajaj
4. Gáspár Laci: Hagyd meg nekem a dalt
5. Rómeó és Júlia: Szívből szeretni
6. Napóleon BLV: Legyetek jók, ha tudtok
7. Rómeó és Júlia (musical)
8. Pumukli kalandjai
9. Desperado
10. Fradi-induló
Hangeffektek
1. Asszem csörög
2. Valaki vegye már fel...
3. Itt a rendőrség...
4. Hagyományos telefoncsörgés
5. Lónyerítés
6. Csörgök, a füleden ülsz b... meg?
7. Csörgök, hallod?
8. Vedd fel b... meg!
9. Kellett neked ...
10. A telefonod vagyok ...

Hosszabb vonatút alatt a fiatalok nem ország-város-híres ember játékkal ütik el az időt, hanem a mobiltelefonban megtalálható csörgéseket játsszák le egymásnak. Aki először nevezi meg a felcsendülő dallam fantázianevét, az egy ponttal gazdagabb lesz. A lejátszható csengőhangok tárháza igen széles, hiszen a modern mobilok mindegyike gyárilag tartalmaz 20–30 dallamot, de az interneten, illetve a hirdetésekben megjelenő csengőhangajánlatok százával kínálják a telefon egyénre szabásának lehetőségét. Sokan szívesen választják csengésnek kedvenc zenekaruk valamelyik számát, de vannak, akik felesleges pénzkidobásnak tartják az efféle hóbortot.

Az olcsó reklámfogásnak szánt csengőhangok piaca viszont az egész világon évről évre nő, tavaly elérte a 3,5 milliárd dolláros forgalmat. Ez 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A magyarországi csengőhangpiacon megközelítőleg tíz nagy – mobilszolgáltatók, tévétársaságok és három-négy, erre szakosodott szolgáltató – és számos kisebb cég van jelen. Ezek egyes becslések szerint 5 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak évente. Az egyes szolgáltatók honlapjain feltüntetett árak széles skálán mozognak. A Pannon GSM-nél és a Vodafone-nál egy SMS áráért lehet csengőhangot rendelni, igaz, csak saját ügyfeleiknek. A T-Mobile 240 Ft + áfáért mindenkinek lehetőséget ad a honlapján található 2025 darab csengőhang valamelyikének letöltésére. Az országos tévéhálózatok közül a TV 2 a most futó Megasztárnak köszönhetően csak 15 dallamot kínál honlapján – normál, egyszólamú csengőhang esetén 380 Ft + áfa, polifonikus, azaz többszólamú esetén 400 Ft + áfa áron –, de azt a vetélkedő résztvevőinek előadásában lehet hallani. Az RTL Klubtól 558 darab csengőhangot egységáron, 380 Ft + áfáért lehet megszerezni. Az MTV csak a teletextjén kínálja ezt a szolgáltatást.

Egy zenére több változat

Az interneten böngészve kiderül, hogy egyazon zeneszámnak különféle változatai tölthetők le az egyes szolgáltatóknál. A különbség nemcsak az elkészítés igényességében, hanem a szólamok számában is megmutatkozik. Az egyszólamú csengőhangok csupán egy-egy dallamot képesek elcsipogni, a többszólamú hangok már 16–32 hangszínt szólaltatnak meg, míg a truetone (vagy realtone) hangok gyakorlatilag az eredeti hangfelvételek kisméretűre konvertált verziói, tehát még az énekhangokat is visszaadják.

Az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító szolgáltató honlap, a mobiltelefonokhoz letöltési lehetőséget biztosító www.7777.hu adatai – az összes felkínált tartalom letöltését 100 százaléknak véve – azt mutatják, hogy a polifonikus csengőhangok magasan vezetik a népszerűségi listát. Az ilyen dallamokat letöltők aránya 2004 decemberében 53,6 százalék volt, míg ugyanazon év elején még csak 46,9 százalék. A legdinamikusabb növekedést a még mindig újdonságnak számító hangeffektek letöltésénél regisztrálták (4,4 százalékról 11,3 százalékra tolódott el az arány). Ennek használatakor a telefon nem csörög vagy dallamot játszik, hanem különféle hanggal figyelmeztet a bejövő hívásra: a skála a férfi- és női beszédtől a tehénbőgésen, horkoláson át a szonár jól ismert hangjáig terjed.

A színes kijelzős telefonok térhódításának köszönhetően a színes háttérképeket is mind többen keresik. Visszaesést az oplogóknál, a képüzeneteknél és a normál, egyszólamú csengőhangoknál tapasztaltak a honlap üzemeltetői. Újdonság lesz náluk a közeli jövőben az online MP3 zenei szerkesztőprogram, melynek tesztelése a napokban fejeződik be. Ezzel a vájtfülű zeneszerzők a saját maguk komponálta dallamokat tudják mobilcsörgéssé alakítani az internet segítségével, így teremtve teljesen egyedi csörgést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérem a Firefox-tól

Emlékérmet ad a Mozilla alapítvány azoknak, akik munkája révén a Mozilla Firefox tavaly óta közel… Tovább olvasom