Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A tömegtüntetés sem győzte meg a francia kormányfőt

Patthelyzet alakult ki Franciaországban a kormány és a munkajogi reform ellen általános sztrájkkal tiltakozók között. Az egyetemisták és a szakszervezetek csak akkor tárgyalnának a kormánnyal, ha visszavonnák a törvényt, erre azonban Dominique de Villepin kormányfő nem hajlandó.
Kedden több százezren tüntettek Franciaország-szerte a fiatal munkavállalókat hátrányosan érintő törvény ellen. Ez volt az eddigi legnagyobb demonstráció Dominique de Villepin új törvénye ellen. Valóságos emberáradat lepte el kedden a francia városok utcáit – mondta a párizsi tiltakozó egyetemisták vezetője, és e tömeg láttán a kormánynak is le kell vonnia a következtetéseket – tette hozzá.

A tüntetéssel egy időben az azonnali kérdések órája zajlott a francia parlamentben. Felejtse el a büszkeséget és vonja vissza a törvényt, kössön békét a franciákkal – mondta a szocialisták frakcióvezetője. A megszólított, Dominique de Villepin kormányfő viszont nem hajlandó az utca nyomásának engedni és ismét párbeszédet ajánlott a törvény módosításáról, de visszavonni nem hajlandó. Vagyis patthelyzet van.

Az egyetemisták és a szakszervezetek továbbra is csak akkor hajlandók a dialógusra, ha de Villepin visszavonja a törvényt, amely a fiatalokkal kötött első munkaszerződés két éven belüli indoklás nélküli felmondását teszi lehetővé. Ebből a kormányfő szerint munkahelyek születhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom