Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

A TÖOSZ szerint a településeknek kell megszabniuk a szemétszállítás díját

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az lenne a célravezető, ha nem a kormány, hanem a helyi sajátosságokhoz igazodva a polgármesteri hivatalok dönthetnének a szemétszállítás díjáról - írta a Népszava.
A lap hétfői számában a TÖOSZ elnöke elmondta, hogy Seszták Miklós, a fejlesztési tárca vezetője megerősítette: ősszel benyújtják az Országgyűlésnek a nonprofit közműszolgáltatók szabályozásáról szóló törvényt, a kormány létrehoz egy központi „nemzeti" közműcéget. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy szerinte egyetlen óriási állami közműszolgáltató vállalat nem képes ellátni országszerte az ivóvíz szolgáltatási, a szennyvízelvezetési, illetve a hulladékkezelési és a kéményseprési feladatokat. Ilyen központi társaság csak úgy működhet, ha szerződik az önkormányzati és a magántulajdonú szolgáltató cégekkel, mint alvállalkozókkal.

Az elnök szerint rendkívül gazdaságtalan lenne, ha egy központi állami cég végezné a szemétszállítást saját gépparkkal, illetve egyéb eszközökkel, és az sem lenne jó döntés, ha teljes mértékben államosítanák valamennyi hulladékkezelő céget. Ez ugyanis óriási nagyságú vagyon szükségtelen „megmozgatását" jelentené.

Valamilyen megoldást azonban találnia kell a kormányzatnak a rezsicsökkentés miatt a csőd szélére került, jobbára önkormányzati kézben lévő cégek életben tartására, mert a helyhatóságok már csak egészen rövid ideig képesek finanszírozni a hulladékkezelő vállalkozások veszteségeit - tette hozzá.

Jó lenne, ha a közműszabályozási hivatal a vállalkozások költségeit figyelembevevő árakat határozna meg - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MKKSZ várja a tájékoztatást a minisztériumok költöztetéséről

Az MKKSZ várja a tájékoztatást a minisztériumok költöztetéséről, amelyről eddig semmilyen hivatalos információt nem kapott. Tovább olvasom