Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A trafikpályázatot érintő népszavazási kezdeményezéseket utasított el az OVB

A testület szerint a benyújtott kérdések egy részét nem találta egyértelműnek, a többi tárgya szerinte nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe.
Elutasított több, a trafikpályázatot érintő népszavazási kezdeményezést keddi budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
A testület azért nem hitelesítette a benyújtott kérdések mintapéldányát, mert azok egy részét nem találta egyértelműnek, más kezdeményezéseket pedig azért nem engedett át, mert megítélésük szerint azok tárgya nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe.

A beadványokat megfogalmazó magánszemély például azt akarta elérni, hogy a forgalomba hozott cigaretták csomagolásán legyen kötelező a "Trafikmutyi miatt ne vegyen dohányterméket!" felirat.

A többi kérdés egyebek mellett a pályázati eredmény megsemmisítésére, illetve új pályázat kiírására vonatkozott, valamint az eljárás és a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát célozta.

Az OVB mostani ülése az első azóta, hogy a köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - pénteken kinevezte a választási iroda új vezetőjét, Pálffy Ilonát, aki a testület keddi ülésén egyelőre nem jelent meg.
Az OVB titkársági feladatait is ellátó iroda elnevezése is megváltozott; a korábbi Országos Választási Iroda (OVI) helyett a jövőben Nemzeti Választási Irodaként (NVI) működik, önálló intézményként, saját költségvetéssel, kibővült hatáskörökkel.

Az NVI-nek jelenleg az új vezető az egyetlen tagja, Pálffy Ilona várhatóan a következő hetekben hozza meg az intézményt érintő fontosabb személyi és szervezeti döntéseket.

Sári Miklós, az OVI utolsó elnöke május elején az MTI megkeresésére arról beszélt, hogy az eddig gyakorlatilag "projektszervezetként" működő OVI munkatársainak jelentős része a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) választási főosztályának tagjaiból állt, és az elmúlt években 20-25-en dolgoztak itt.

Mivel azonban az új választási törvény számos más feladattal is megbízta az új választási irodát, várhatóan a jelenleginél sokkal többen dolgoznak majd itt, például a határon túli magyar választópolgárok regisztrációjának kezelése miatt.

Sári Miklós akkor kilátásba helyezte, hogy a többletfeladatok, az új munkatársak érkezése és az intézmény működését biztosító saját háttérapparátus kiépítése miatt várhatóan lényegesen nagyobb költségvetési forrásból kell gazdálkodnia az irodának, amely - bár erről még nem született döntés - nagyobb ingatlanba is költözhet.

Olvasóink írták

  • 1. florian72 2013. május 28. 13:03
    „Választási Iroda (OVI) helyett a jövőben Nemzeti Választási Irodaként (NVI) működik,

    Nembaj ha hányok a nemzeti szótól is.

    "A trafikpályázatot érintő népszavazási kezdeményezéseket utasított el az OVB"
    Mert megteheti mert nemzeti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanásban omlott össze egy Heves megyei ház

A robbanáskor egy ember tartózkodott a 48 négyzetméteres lakásban, akinek sikerült kimenekülnie, de… Tovább olvasom