Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A túlsúlyosak duplán szenvednek

A nagy-britanniai túlsúlyosok utolsóként kapnak munkát, és elsőként kötnek útilaput a talpukra.

Ez annak a jelentésnek a sommás tartalma, amelyet a napokban hozott nyilvánosságra a Personnel Today című munkaügyi szaklap.

A szakemberek legszívesebben normál testsúlyú jelentkezőket vesznek fel a meghirdetett állásokba - állapítja meg a kétezer humánerőforrás-menedzser megkérdezése alapján készült felmérés. A válaszadók fele úgy véli, a súlyfelesleg befolyásolja a termelékenységet, s egyben arra utal, hogy a jelölt nem rendelkezik megfelelő önfegyelemmel. A modern "személyzetisek" nem szívesen foglalkoztatnak valakit, aki nyilvánvalóan nem bír ellenállni a hűtőszekrény csábításának. Úgy vélik, amikor a klienst olyan munkatárs fogadja, akinek a hasa három lépéssel megelőzi az arcát, az ügyfél az egész szervezetről rossz benyomást szerez, és nehezen tudja hatékonynak elképzelni.

Ahogy Karen Dempsey, a Personnel Today főszerkesztője fogalmazott, "az elhízás mindeddig nem kapott akkora figyelmet, mint a nemmel, az életkorral, a mozgássérüléssel vagy más fogyatékkal és a fajjal kapcsolatos diszkrimináció. A lap által elvégzett kutatás azt igazolja, hogy a túlsúlyos dolgozókat háttérbe szorítják, és kevesebb lehetőséget kapnak, mint vékonyabb társaik". A személyzeti főnökök tíz százaléka ellenzi, hogy elhízott munkatárs fogadjon egy ügyfelet. Ugyancsak tíz százalékuk nem is tagadja, hogy hajlandó kövérsége miatt felmondani egy dolgozónak. Dempsey el akarja érni, hogy a túlsúlyosság fogalma pontosan definiálódjon. Segíteni kell a vállalatoknak, hogy tisztában legyenek azzal, ténylegesen mennyiben befolyásolja a kövérség a teljesítményt.

A Skóciában működő Health at Work elnevezésű testület vezetője - a szervezet ingyenes egészségügyi tanácsokat ad vállalatoknak - a szigetországszerte nagy figyelmet kapott jelentés kapcsán kijelentette: "Azzal nem javul az alkalmazottak egészségi állapota, hogy kritizálják a kövér embereket. Többet ér az egészséges életmód népszerűsítése. A történet nem arról szól, hogy ujjal mutatunk valakire, és azt mondjuk, lusta vagy és ezért rossz a kondíciód, hanem segíteni kell az embereknek az egészséges életmód megvalósításában". Alison McGrory szerint az emberek idejük jelentős részét a munkahelyen töltik, és ezért lényeges, hogy ott ésszerűen étkezzenek. Az Országos Túlsúlyossági Fórum elnöke emlékeztetett arra, ahogy Jamie Oliver mesterszakács nemrégiben reflektorfénybe állította az iskolai étkeztetést. Ugyanígy a munkahelyi étkezdékben is az egészséges táplálkozásra kell rátérni, - jelentette ki dr. Ian Campbell. A munkaadók rengeteget nyerhetnek azzal, hogy olyan környezetet teremtenek, amely segít a dolgozóknak az egészséges életmód kialakításában. Skóciában különösen fontos lenne a változás, hiszen az ottani kantinok menüjén vezető helyen szerepelnek a hússal töltött piték és a sült krumpli.

Egy másik "frissen sült" tanulmány rávilágít a túlsúlyosság hátterére. A világméretű Weight Watchers mozgalom megállapítása szerint Nagy-Britanniában több mint tizenötmillió ember úgy kifárad a munkában, olyannyira stresszes és boldogtalan, hogy alig marad ideje a mozgásra és az egészséges étkezésre. Az általuk végzett felmérésben a megkérdezettek fele a hosszú munkaidő miatt legalább kétszer egy héten vacsorázott előre elkészített ételt. A kimerültség könnyen vezet ahhoz, hogy a dolgozó zsíros és túlsózott, könnyen elérhető fast fooddal vigasztalódjon.

Az egészséges életmód élharcosainak felmérése szerint a legstresszesebbek az információtechnikai és távközlési, az egészségügyi, az oktatási, az utazási, a közlekedési, a műszaki és a közüzemi dolgozók. Ugyancsak az IT-ban és a telekommunikációban, valamint a kiskereskedelemben dolgozókat akadályozza meg munkájuk leginkább az egészséges életmódban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ötből lesz három

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn és kedden Máltán ülésezik, a… Tovább olvasom