Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A tűz óceánja (Hidalgo)

3000 mérföld lóháton, a sivatagon át. Aki túléli, máris nyertesnek érezheti magát. Évszázadok óta a legjobb arab telivérek és gazdáik vehetnek részt ezen a versenyen, ám a XIX. század végén egy különös versenyző is a rajtvonalhoz áll: egy amerikai cowboy.
rendező: Joe Johnston

forgatókönyvíró: John Fusco
operatőr: Shelly Johnson
díszlettervező: Kevin Constant, Troy Sizemore
jelmeztervező: Jeffrey Kurland
zene: James Newton Howard
látványtervező: Barry Robison
vágó: Robert Dalva

szereplő(k):
Viggo Mortensen (Frank T. Hopkins)
Said Taghmaoui (Bin al Reeh herceg)
Adam Alexi-Malle (Aziz)
Elizabeth Berridge (Annie Oakley)
Zuleikha Robinson (Jazira)
Omar Sharif

A film sztorija

Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen), a hajdani cowboy annak idején maga volt a két lábon járó legenda, mára azonban a férfi (és kedves lova, a Hidalgo nevű musztáng) napja leáldozott. Hazájuk számkivetettjeiként mindkettejüknek bizonyítania kell, amikor Hopkinst - első amerikaiként - meghívják az arábiai sivatag lélekölő terepén megrendezendő "A tűz óceánja" elnevezésű 3.000 mérföldes túlélési versenyre. Minden induló a győzelmet vágyja, ezért a verseny több lesz, mint a büszkeség és becsület próbája; a versenyzők a túlélésért küzdenek, amikor kihívják maguk ellen a sorsot. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Bérczessy Gergely

"A kalandok során elénk táruló látványban megelevenedik a vadnyugat,
(indiánostul, cowboyostul) és a mesés arab világ: a korábban jórészt tévéfilmeket jegyző Shelly Johnson operatőr lenyűgöző, néha már-már művészi képeket komponált a filmhez. Gyakran emlegetem a hollywoodi filmekben felbukkanó, az amerikai közönségnek szóló "kötelezőket" - ezekből e filmben (szerencsés módon) alig akad. Pedig itt is jócskán lennének elnyálasítható, szájbarágósítható motívumok.

Itt külön szót érdemel a főszereplő jellemrajza, amelynek a film végén való kibontakozását követően valóban egy nemeslelkű, kemény jellemű férfit ismerhetünk meg. A kultúrák közti eltérésekből adódó félreértések, poénok is jó ízléssel vannak megjelenítve: az indián, amerikai és arab világ különbségei és párhuzamai hihetőek, csak a filmszerűség végett túlstilizáltak helyenként."
A teljes cikk

mozinet.hu - Maktub

"Sose értettem, miért kell egy, az események pörgéséből táplálkozó akciófilmet ájtatos mondanivalóval megterhelni. Főszereplőnk már megint tragikus emlékektől gyötrődik, ezért jobb előre felkészülni, hogy időnként lesznek lelkizős részek is. A nem túl érdekfeszítő bevezető után azonban végre a lényegre térnek, és bár a film vajmi kevés eredetiséget, sőt párbeszédeiben hatványozott butaságot tükröz, mégis képes lekötni nézőjét. Ebben nem kis része van Viggo Mortensennek, kinek határozottan jól áll a cowboy szerep – laza pillanatai már-már Indiana Jonest juttatják az eszünkbe."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmak összehasonlítása megyei és országos szinten

Tovább olvasom