Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A tűzben edzett férfi (Man on Fire)

Mexikóvárosban könnyen talál munkát, aki beleunt az antiterrorista szolgálatba, nagy a kereslet a profi testőrök iránt. Creasy is ezért érkezik, egy iparmágnás alkalmazza, hogy vigyázzon a kislányára. A lány egy nagy barátot akar, a férfi csak a munkáját végzi. Ám, amikor védencét mégis elrabolják, Creasy egymaga indul a felkutatására...
rendező: Tony Scott

író: A.J. Quinnell
forgatókönyvíró: Brian Helgeland
operatőr: Paul Cameron
jelmeztervező: Louise Frogley
zene: Justin Caine Burnett, Harry Gregson-Williams
látványtervező: Chris Seagers, Benjamín Fernández
vágó: Christian Wagner

szereplő(k):
Denzel Washington (Creasy)
Christopher Walken (Rayburn)
Dakota Fanning (Pita)
Marc Anthony (Samuel)
Radha Mitchell (Lisa)
Giancarlo Giannini (Manzano)

A film sztorija

Mexikón gyerekrablási hullám söpör végig, és a vagyonosabb állampolgárok, főleg a családosok körében egyre nő a pánik. Egy alkalommal hat nap leforgása alatt huszonnégy emberrablás történik, és ez sokukat arra készteti, hogy gyermekeik mellé testőröket fogadjanak fel.

Ebbe a világba érkezik meg John Creasy (Denzel Washington), a kiégett, valamikori CIA-ügynök és bérgyilkos, aki már lemondott az életről. Creasyt barátja, Rayburn (Christopher Walken) hozza Mexikóvárosba, hogy a kilencéves Pita Ramosnak (Dakota Fanning), Samuel Ramos iparmágnás (Marc Anthony) és felesége, Lisa (Radha Mitchell) gyermekének testőreként dolgozzon. Creasyt egyáltalán nem érdekli az őrző-védő munka, különösen, ha egy kiskorúra kell felügyelnie. De mivel momentán nincs jobb dolga, elfogadja a megbízatást.

Creasy nehezen tolerálja a koraérett gyereket, s vele a személyét és életét firtató kényelmetlen kérdéseket, amelyekkel Pita állandóan zaklatja. De a férfiről lassan lemállik az áthatolhatatlannak látszó védőburok - ellenállása megtörik, és megnyílik a kislány előtt.

Creasy újonnan talált életcélja semmivé foszlik, amikor Pitát elrabolják. Annak ellenére, hogy az üldözés közben halálos sebet kap, Creasy mégiscsak "tűzben edzett férfi", és megfogadja, hogy mindenkit megöl, akinek része van a gyerekrablásban, vagy bármilyen haszna származik belőle. Senki sem állíthatja meg. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"A vizuális effektekben, lassításokban és begyorsításokban, magyarázó
jellegű inzertekben számomra érthetetlenül mértéket nem ismerő Scott színészválasztásban jó érzékről tett tanúbizonyságot. Denzel Washington az önmagában tépelődő, meghasonlott Creasy szerepében nagyívű alakítást nyújt, a kiégett, állást kényszerűségből vállaló volt ügynökből a szemünk előtt válik lelkében kinyíló, az élete értelmét újra megtaláló, a kislány mosolygósan mackós barátjává, majd a rablás után újra hideg, kegyetlen és szenvtelen, de a kislány elvesztését megbosszulandó, immár erkölcsileg "felhatalmazott" gyilkológéppé.
Pitát, a kislányt szintén kitűnően alakító Dakota Fanninggal alkotott briliáns kettősük nagyszerű pillanatai a filmnek. Mellettük több hajdani legendát láthatunk, tőlük az elvárható színvonalat nyújtva, Christopher Walkent, Creasy jó barátjaként, valamint kövér (!) Mickey Rourke-t, a gazdag család ügyvédjeként.

A már említett vizuális bűvészkedéstől eltekintve Scott korrekt munkát végzett, egy szimpla akciófilmből ha nem is erkölcsi példabeszédet, de egy létező, és el nem fogadható problémára a figyelmet felhívó, puszta izgalomnál jóval többet nyújtó valódi filmet rendezett."
A teljes cikk

mozinet.hu - maktub

"Az alkotók nagyon elemükben vannak, és ez szabályosan átsugárzik a vásznon. A cselekmény még egynéhány meglepő fordulatot is tartogat, habár ezek közül a legutolsó kicsit félreviszi a filmet.

A képi világ a mexikói állapotok durvaságát és a főszereplő háborgó érzelmeit hatásosan közvetíti, ám általa a rendezővel mégis rendesen elszaladt a ló. A túlstilizálás gyakran átveszi az uralmat a jelenetek felett, és ilyenkor úgy tűnik, nem is filmet látunk, hanem egy agyonhajtott videóklipet. Tony Scott műve címszereplőjéhez hasonlóan több sebből vérzik, de ott dobog benne az a magával ragadóan dühös szív, amivel megtalálja útját a jó akciófilmre vágyó közönséghez."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák könyvtárat avattak Győrött

Ezerhétszáz kötetes osztrák könyvállományt helyeztek el csütörtökön a győri Galgóczi Erzsébet Városi… Tovább olvasom