Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A tűzijátékok veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Égési és roncsolásos sérüléseket is okozhatnak a petárdák, amelyek használata továbbra is tiltott. A tűzijátékok kapcsán az év vége közeledtével a veszélyekre és a kötelezettségekre hívta fel a figyelmet szerdán a rendőrség.
A kis tűzijátékokat december 28-31-e között a felnőtt korúak tarthatják maguknál engedély nélkül. Nem lehet használni azonban a pirotechnikai bombákat, a mozsaras tűzijáték bombákat, és a római gyertyákat. Az év utolsó napjaiban megvásárolható például a tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep. Ezeket használni azonban csak december december 31-én 18 órától január 1-én reggel 6 óráig lehet. A kis hatóanyag tartalmú, úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket egész évben meg lehet venni. Ezekből összesen 1 kilogrammnyit, az év végén forgalmazhatóakból összesen 3 kilogrammnyit tarthat magánál magánember.

Pirotechnikai eszközt csak működési engedéllyel rendelkező árustól lehet venni. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy csak magyar utasítással, felirattal ellátott tűzijátékot vásároljanak. A fel nem használt, vagy hibás tűzijátékokat január első öt napjában az árushoz vissza kell vinni, annak kötelessége azokat ingyen visszavenni.

A rendőrség 2008 első félévében 327, pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértési eljárást indított és 4 millió forintos bírságot szabott ki. 2007-ben egész évben 612 eljárás indult és 8 millió forint volt a bírságok végösszege. Az a 2005-ös rendelet továbbra is érvényben van, hogy petárdát használni, birtokolni, vagy eladni tilos.

A könnyebb égési sérülésektől a súlyos, roncsolódással járó sérülésekig többféle kárt okozhatnak. A legjellemzőbbek a kéz sérülései, emellett a comb, és koponyasérülések a leggyakoribbak. Súlyos, életveszélyes sérülés is előfordulhat, mint például 2006 szilveszterén, mikor egy fiatal férfi szájában robbant a petárda. A koponyasérülésen kívül két ujját amputálni kellett, II-III. fokú égési sérüléseket szenvedett. A petárdák okozta sérülések száma egyébként évről-évre csökken. 2004-ben 16, 2005-ben 7, 2006-ban 5 ember sérült meg petárdától.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. december 17. 17:53
    „Ezen barbár szokás hozzá tartozik a "civilizált" világhoz ! Ki fogja ellenőrizni a fenti rendelkezéseket ? Senki, minden megy tovább mint az előző években !!! Nincs itt válság, meg lehet figyelni a multikat mekkora bevételre tesznek szert...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter az Amadindával és Presser Gáborral

Idén nyolcadik alkalommal ad közös koncertet az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszter… Tovább olvasom