Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A vagyonadóról és a jövő évi adóváltozásokról szavaznak

Az Országgyűlés nyári, rendkívüli ülésszakának hétfői záróülésén szavaznak a képviselők a vagyonadóról és a jövő évi adótörvényekről. A parlament dönt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa elnökéről is. A képviselők ugyancsak szavaznak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos alkotmánymódosításról.
A kormányfő kezdeményezésére az Országgyűlés hétfőn szavaz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnökéről. Farkas István, aki jelenleg vezeti a tanácsot, két héttel ezelőtt július 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A miniszterelnök Farkas Ádámot javasolja elnöknek. A közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, egyebek mellett a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

A személyi kérdések között szerepel az Országgyűlés egyik új alelnökének megválasztása is. A fideszes Áder János európai parlamenti képviselőként dolgozik tovább, posztjára az ellenzéki párt Pelczné Gáll Ildikót jelölte, július 14-étől. A képviselők titkos szavazással döntenek az új alelnökről.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a vagyonadóról és a 2010-es egyéb adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatokról. A kormány eredeti terveivel ellentétben azoknak, akik a vagyonadónál felfüggesztik az adó befizetését - nyugdíjasok, munkanélküliek és kiskorúak -, mégsem kell a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot fizetni az adó után évente.

A képviselők múlt héten módosították az ingatlanadó tervezetét. Ennek megfelelően - ha a képviselők többsége megszavazza - az ingatlanadónál annak nem kell fizetnie, akinek egy ingatlanja van és az 30 millió forintnál kevesebbet ér. Akkor sem kell fizetni, ha két ingatlan van és az első 30, a második pedig 15 millió forintnál ér kevesebbet. A harmadik ingatlantól kezdve azonban a teljes érték után kell fizetni: 30 millió forintos értékig 0,25 százalékos lesz a kulcs, 30 és 50 millió forint között 0,35 százalékos, az 50 millió forintos értékhatár felett pedig 0,5 százalékos. A két utóbbi adókulcs érvényes akkor is, ha valakinek egy ingatlanja van, ám az többet ér 30 millió forintnál. Az Országgyűlés hétfői ülése előtt tárgyal az SZDSZ frakciója arról, hogy támogatják-e a vagyonadóról szóló törvény végleges változatát.

Ha az Országgyűlés hétfőn megszavazza, akkor 2010-től változnak az személyi jövedelemadó sávhatárai és kulcsai. Így az adót az összevont adóalap után továbbra is két kulccsal kell majd számítani. Az alsó sávhatár 1 millió 900 ezer forintról 5 millió forintra emelkedik. Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső pedig 36 százalékról 32 százalékra csökken. A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is. További változás az adórendszerben, hogy csak most kerül a törvénybe az egészségügyi hozzájárulás jövő évi eltörlése.

A parlament szavaz a béren kívüli juttatások 25 százalékos megadóztatásáról. A cafeteria-rendszeren belül az üdülési csekk, a munkahelyi képzés, a helyi közlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás, az étkezési jegyek, valamint az önkéntes pénztári (egészségpénztár, magánnyugdíjpénztár) befizetések maradnak meg, de ezek után a munkáltatónak 25 százalék adót kell fizetnie. Szintén újdonság, hogy megszűnik a hideg étkezési utalvány, viszont az eddigi értékével (6000 forint) megemelkedik a melegétel-utalványok havonta adható összege, ami így 18 ezer forint lesz - de ez után is adót kell fizetni.

Az MSZP alkotmánymódosítást javasol annak érdekében, hogy a véleménynyilvánítás, valamint a sajtószabadság és az egyesülési jog gyakorlása ne irányulhasson nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék hangoztatására, terjesztésére, valamint a személyeket vagy a személyek egyes csoportjait életüktől, emberi méltóságuktól, szabadságuktól megfosztani kívánó, politikai, katonai vagy katonai jellegű szervezet, csoport támogatására, dicsőítésére, népszerűsítésére, védelmezésére. Az alkotmány módosításhoz az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a szerencsejátékokról szóló törvény módosításáról is. A javaslat megszavazása esetén lehetővé válik, hogy a póker típusú kártyajátékot - játékkaszinón kívül - kártyatermekben is lehessen szervezni.

A nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülése 11 órakor kezdődik hétfőn. Szili Katalin házelnök kedden sajtótájékoztatón értékeli a tavaszi ülésszakot. A miniszterelnök egy múlt heti tévéinterjúban azt mondta: nem lehet kizárni, hogy nyáron kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ha azt látja, hogy egy-két döntés nem bírja ki szeptemberig, akkor kéri az Országgyűlés összehívását.

Olvasóink írták

 • 5. cyt 2009. június 29. 16:12
  „http://www.adozona.hu/aktualis/20090628_szuperbruttositas_parlament_hetfoivegszav.aspx
  -- nos itt olvasható az, milyen is az az "adócsökkentésnek" nevezett burkolt ADÓEMELÉS. Erről dönt ma a parlament. Ez lesz az i-betűn a pont. Ezt NEM magyarázta el eddig a népnek a szervilis "hivatalos média".”
 • 4. cyt 2009. június 29. 10:11
  „Agónia a totális összeomlás előtt. Ezek a szoclibesek annyira hülyék, hogy még a sírt is megássák maguknak, hogy legyen mibe belezuhanni...”
 • 3. Mathiasking 2009. június 29. 09:21
  „Gumicsont! Egy kormány agóniája a nemzet akarata felett! 2010. április! Feltámadás!”
 • 2. cselac 2009. június 29. 08:06
  „No meg emelkedik a gépjárműadó értéke is...van olyan, ami nem?”
 • 1. Boytronic 2009. június 29. 08:03
  „"EZEK"??????MEGSZAVAZZÁK!!!!!!!!FOGADJUNK??????????:::)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulnak az autók

Nem nyelik le az 5 százalékos áfaemelés terhét a kereskedők, így a jövő hónaptól már a 3 millió… Tovább olvasom