Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A Vajdaságba látogat Sólyom és Orbán

Csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök, hat nappal később pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke látogat a Vajdaságba - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke adott a Vajdaság Ma hírportálnak.
A politikus a Magyar Nemzeti Tanács választását megelőző aláírásgyűjtő kampányról nyilatkozott, s a nyilatkozatban látott napvilágot az az információ, hogy Szabadkára utazik Sólyom László, majd december 16-án Orbán Viktor látogat Nagybecskerekre (Zrenjanin), Muzslyára (Muzlja), Temerinbe (Temerín) és Zentára (Senta).

Egy nemrég elfogadott törvény szerint Szerbiában jövőre újból megválasztják a nemzetiségi önkormányzatok szerepét betöltő nemzeti tanácsokat. Ahhoz, hogy közvetlen választás lehessen, a kisebbséghez tartozók több mint a felének regisztráltatnia kell magát, fel kell iratkoznia a választói névjegyzékre. Ennek híján megbízottak (elektorok) testületén keresztül zajlik a választás.

Több kis délvidéki magyar párt, élükön a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) határozottan elítélte ezt a szabályozást, követelte, hogy ne kényszerítsék a szerintük megalázó feliratkozásra, jelentkezésre a magyar választókat, névjegyzéküket a szerbiai nyilvántartások alapján a belgrádi kormányzat állítsa össze. A névjegyzéki feliratkozási kampányban ezek a pártok nem akarnak részt venni; megfigyelők szerint nincs rá esélyük, hogy elég nagy tábort tudjanak mozgósítani.

Pásztor István a Vajdaság Mának elmondta, hogy a vajdasági magyarok körében minden várakozást felülmúló siker van kialakulóban a magyar választói névjegyzékre való feliratkozás ügyében. Három hét alatt 92 620-an iratkoztak fel a listára, és ha ebben a tempóban halad a munka, akkor karácsony előtt legalább 120 ezer név lesz a névjegyzéken, ami bőven elegendő ahhoz, hogy az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsot a közérdeknek megfelelően közvetlen úton lehessen megválasztani.

Pásztor jelentős tehertételként értékelte, hogy Zentán a magyar választópolgároknak eddig csak a fele iratkozott fel a listára. Megfigyelők emlékeztetetnek rá, hogy Zenta a jelenlegi választási rendszert ellenző, a VMSZ-szel kemény politikai harcot vívó vajdasági Magyar Polgári Szövetség bázisa.

Olvasóink írták

  • 2. k.elvis 2009. december 08. 21:17
    „Magyarul Délvidéknek nevezik, 1000 évig az volt, a durva életbe dm.A rácok nevezték el vajdaságnak, mintha nem tudnátok....”
  • 1. rozator 2009. december 08. 19:58
    „Talán ide beengedik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információt akartak venni az Elcoteq őreitől

Pénzt ajánlott céges információkért cserébe a pécsi Elcoteq biztonsági őreinek egy férfi a… Tovább olvasom