Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

A válasz életre szól

„ Hát ti kinek tartotok engem?” Mire Péter így válaszolt: „Te vagy a Messiás.” (Mk. 8/29.)

Valahogy mindig könnyebb mások nevében nyilatkozni, mint saját – lélekből megfogant – véleményünket megfogalmazni, illetve kinyilvánítani. Valahogy így voltak ezzel az apostolok is, amikor Jézus Fülöp Cezáreája környékén járva, útközben megkérdezte őket: „Kinek tartanak engem az emberek?” A tanítványok rögtön „készen voltak” a válasszal, s kezdték is sorolni: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, van, aki valamelyik prófétának.” S ekkor váratlanul nekik szegezte a kérdést: „Hát ti kinek tartotok engem?” Az addig oly bőbeszédű tanítványok hirtelen elhallgattak. Aztán Péter törte meg a csendet és fogalmazott talán mindannyiuk nevében: „Te vagy a Messiás.” (Vö. Mk. 8/27–30.)
Bizony, hányszor fordul elő velünk, hogy csak beszélünk, beszélünk, még a gondolatait is tudni véljük másoknak anélkül, hogy igazán ismernénk. Könnyen szalad ki a szánkon az ítélkező, sokszor rágalmazó szó. Így vagyunk ezzel akkor is, amikor mások „istentelenségét” ecseteljük. (Bár igaz, sokan nem érzik át, helyesebben nem élik át a mindennapok szintjén kereszténységüket – megmaradnak az alkalmi, ünnepi Krisztus-hívségnél.) De egyszer csak megfordul a kérdés iránya, s tőlünk kérdezi meg Jézus: „Hát te kinek tartasz engem?” A kérdés egyszerű, de komoly. Nem lehet rá „félvállról” válaszolni. Talán nem is lehet csupán szavakkal felelni. Ezért aztán inkább hirtelen elhallgat az ember, mert a szíve mélyén érzi, egy egész élettel kellene rá felelni.
Szerencsére, helyesebben a Gondviselés jóvoltából minden korban akadtak és akadnak olyan emberek, akik életük egy pontján eljutnak a péteri felismerésre és attól kezdve példaként magasodnak fölénk. Mindig „korszerűek”, bármilyen történelmi időszakban is járták földi zarándokútjukat. Így az a – holnap Budapesten boldoggá avatandó – Salkaházi Sára is, aki ellentmondásos korban lett „fáklya” az Isten kezében.
Körülményektől, politikai helyzettől függetlenül az embernek mindig ugyanakkora esélye van az életszentségre. Hiszen mindannyiunk életében felmerül a kérdés: „Kinek tartom én Jézust?” Az őszinte válasz csendes, kevés szóból áll, visszavonhatatlan és életre szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom