Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A választmány megszavazta, Bokros elvállalta, Olajos kilép

Bokros Lajos lesz az MDF EP listavezetője. Ezt Dávid Ibolya, a párt elnöke jelentette be miután szombaton, hat órás vitát követően az országos választmány megszavazta az EP listát. Olajos Péter, a párt eddigi EP képviselője kilép az MDF-ből.
Az MDF országos választmánya 48 igen, 44 nem szavazat ellenében fogadta el az EP listát, amin Bokros Lajos a listavezető. A szavazáson két voks érvénytelen volt, egy ember pedig végül nem szavazott.

Olajos Péter, aki jelenleg az MDF európai parlamenti képviselője az országos választmány üléséről távozóban azt mondta, hogy az OV döntését tudomásul veszi, Bokros Lajosnak és Habsburg Györgynek sok sikert kíván a választásokhoz. Azonban, ahogy korábban ígérte, kilép az MDF-ből. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem érzi, hogy pártjában a döntés miatt szakadás lesz.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke az ülés után elmondta: a lista első tíz tagja: Bokros Lajos, Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járay Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter, Kemény Attila.

Dávid Ibolya pártelnök pedig bejelentette, hogy birtokában van Bokros Lajos felhatalmazása, amit a múlt héten, szombaton írt neki és amelyben vállalja a listavezetői szerepet. Dávid Ibolya elmondta: meggyőződése, hogy a döntést június 7-én - az EP választáskor - azok is megértik, akik most szkeptikusak. Az MDF demokratikus döntést hozott, mindenki elmondta az elmúlt napokban és a választmányon is a véleményét és a csendes többség szavazott. Olyan listát kellett állítani, ami a mai helyzetben megoldást jelenthet.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Bokros Lajosra nem vonatkozik a párt alapszabálya, miszerint volt KISZ tisztségviselő nem lehet az MDF-ben vezető pozícióban. Ez a hír pénteken Dávid Ibolya megfogalmazása szerint "kacsaként" repült fel.

Szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy Boross Péter, egykori miniszterelnök sem értett egyet a mostani döntéssel, de mivel ez egy demokratikus párt, mindenki elmondhatja a véleményét, így mentora, Boross Péter is. Bokrost pénzügyminisztersége idején támadta az MDF, de vannak idők, mikor a szociális piacgazdaság elemei közül a szociális, és vannak mikor a piacgazdasági elemeket kell erősíteni. Az élet pedig naponta hoz kihívást, amelyekre a mostani körülmények között kell választ adnia a pártnak. A döntést szintén kérdésre válaszolva, nem nevezte ideológiai döntésnek, szerinte a mostani EP lista nem jelent ideológiai változást a pártban.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. igazságkereső 2009. május 08. 18:11
  „Természetesen ezt meg lehet csinálni nálunk Magyarországon.Nyilván való,hogy csak az adófizetők pénzéből
  történő finanszírozás érdekli Dávid Ibolyát és párját,Herényi Károlyt.Mert ha valóban társadalmi probléma meg-
  oldása izgatná Őket oly nagyon,akkor egyenes derékkal mindkettő azt mondaná:nem sikerült megtennünk azt amit kellett volna,de megpróbáltuk megtenni azt ami a társadalom többségének ártott, vagyis:az ide-oda lépegetést, mely teljesen hiteltelenné tette az MDF-et és ez már így is marad.Az elvesztegetett bizalmat ez a
  kettős már biztos,hogy nem tudja vissza szerezni,de nem baj, hiszen a mi bőrünkön nagyon jól elvoltak néhány
  évig és most már tulajdonképp lényegtelenné is vált, hogy mi van és mi lesz a társadalom többségével,de erről sajnos mi állampolgárok is tehetünk,hiszen nem tudtuk kitörölni a szemünkből az oda hintett port, mert otthon felejtettük a "porhintést kitörlő kendőnket!"nem is kell többet írnom, mert az értelmesebbje érti is amit írtam,
  a többieknek meg teljesen mindegy, hiszen nekik a fontos az, hogy néhány féldecit és néhány üveg sört meg
  tudjon inni a Diófa Spar melletti "talponállóban!"”
 • 21. mocskos 2009. március 11. 12:56
  „David Iboly mar tobbszor bebizonyitotta,hogy nem normalis! De ezuttal szerintem meg sajat magat is sikerult meglepnie!:) Koponyeg forgato ez a no annak idelyen mikor ez a komcsi penzugyminiszter volt akkor nagyon tudott ellene ugatni!De hatha ezuttal ki.....ott magaval es a semmitero partjaval!Bizom benne,hogy megszunnek letezni!!!!”
 • 20. Power 2009. március 08. 09:54
  „18-nak: Dávid Ibolya célja: meneszteni a riválisait az MDF-ből. Ha nem "égne" Dávid Ibolya háza, nem mondana önmagának ellent:

  Dávid Ibolya: ,,Az 1998-as választás első fordulóját a tetőző Tocsik-botrány és a Bokros-csomag káros mellékhatásai ellenére megnyerte az MSZP." (Heti Válasz, 2005. február 10.)

  Dávid Ibolya: Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy e csomagot - amely alaki, formai, érdemi és egyéb hiányosságai miatt csak a nevében viseli a stabilizációs programot - ne támogassák, és ne fogadják el ezt a csomagot. Köszönöm szépen. (Országgyűlés, 1995. május 9.)

  Dávid Ibolya: (...) Ezt követően indult meg az a szerecsenmosdatás, amely a rosszul benyújtott és a rossz törvénycsomaggal kapcsolatban utóbb született indokolások sorozatát eredményezte a Ház előtt. (Országgyűlés, 1995. május 16.)”
 • 19. comet 2009. március 08. 09:38
  „18.-meg azt sem szabad elfelejteni, hogy ekkor kótyavetyélt el fillérekért az MSZP szinte mindent, és ekkor indult be igazán a nyugati invázió. Többek között a mai "siker" válságmenedzser BKV igazgató Kocsis István (aki később majdnem felrobbantotta a paksi atomerőművet) is ezen időszakban adta el a németeknek a magyar villamosipart olyan feltételekkel ami máig garantálaja a németeknek a vastag nyereséget az MVM-nek meg a garantált veszteséget. Eezek a bevételek is kellettek a bokros csómag népnyúzása mellé mert azok önmagukban nem sokat értek, csak ezen bevételek egyben az ország lenullázását is jelentették.
  Olyan gazdasági és pénzügyi politika kell ami kikényszeríti a racionális termelést és fejlődést. Ennek feltétele a valódi szakemberek szerephez juttatása ami sérti a jelenlegi dilettáns magyar vezetés érdekét ugyanúgy, mint a megszálló külföldi multik érdekét.
  Bokros csomagja, meg Gyurcsány csomagja ezirányban semmit sem tesz. Orbán csak messziről utal rá,de ez mögött taktikai okok lehetnek.”
 • 18. lacipapa68 2009. március 08. 02:54
  „Valamit elfelejtetek.Ha nem nem volna Bokros-csomag,akkor Mo. két hónapon belől csődöt jelenthetett volna.Ezt nem tudtátok?Zárójelben megjegyzem,hogy annak idején én is szidtam őt... Tehát maradjunk a tényeknél.”
 • 17. Power 2009. március 07. 23:41
  „Bokros nem éppen áldásos ténykedésére még sokan emlékeznek. Bokrossal az MDF öngólt rúgott.”
 • 16. Sziti 2009. március 07. 23:15
  „Mit tud Bokros amit más nem?
  Ő csak bátrabban vesz el tőlünk mindent.
  Ezt bárki meg tudja csinálni ha van bátorsága hozzá.
  Én ugyanezt minimálbérért megcsinálnám.”
 • 15. harcitomi 2009. március 07. 21:48
  „Már jó régen tananyag Bokros elmélete. A globális tőke elvárása az ingyen, napi 24 órát dolgozó ember. Persze ez számukra csak álom, de bajszos Lajosunk, a többi világbanki hóhérral együtt azért becsületesen harcol, hogy ezen áhított célhoz minél közelebb jussanak megbízóik.”
 • 14. theseus 2009. március 07. 20:30
  „Ez az MDF-en már nem segít, így még tutibb, hogy egy képviselőjük sem lesz.

  Bokros amúgy sokkal többet ártott anno, mint amennyit használt. A Fidesznek először kármentést kellett végezni, hogy utána építkezni tudjon, de a Bokros által elindított demográfiai katasztrófa ma is érezteti a hatását az iskolabezárásokban, ami lassan a középiskolákat és kollégiumokat is eléri.
  Hitlert is tanítják az egyetemen, de attól még negatív figura marad.

  Az EP képviselők esélye most Fidesz: MSZP kb. 15:7. Ez az olló még nyílhat a nyárig, de más párt nem fog bejutni.”
 • 13. comet 2009. március 07. 20:30
  „11 bocs, a 10-nek szántam, gyorsan iszok egy sört hátha jobban tudok figyelni.”
 • 12. comet 2009. március 07. 20:26
  „11. az lehet, de a nagy tudománya miatt mi szívunk, és nem ők. Ami jó a "jelesebb" európai országoknak az nem biztos hogy nekünk is jó. A Magyar vállalatok (tisztelet a kivételnek) egyszerűen termelni nem tudnak, ebből meg én tudnék előadást tartani és nem tankönyvből hanem a valós élet példáin keresztül. Ha nincs versenyképes termelés akkor lehet bohóckodni a számokkal.(nyugati egyetemek előszerettel hivnak meg leköszönt híres/hírhedt vezetőket előadónak, Gyurcsányra is sokan lehetnek majd kiváncsiak anno annak ellenére, hogy kint előbb került volna rács mögé mint bársony székbe.)
  Őszinten mondom, hogy jobb lenne ha nagytudású közgazdászaink legalább feleannyit tudnának mint hiszik egyesek mert akkor nem itt tartanánk, de hangsúlyozom szerintem Magyarországon elsősorban társadalmi válság van, a gazdasági meg annak folyománya (kontraszelekció, korrupció, fehérgalléros bűnözés nagy aránya stb).”
 • 11. Power 2009. március 07. 19:16
  „Úgy tűnik, hogy ez a korral jár, Dávid Ibolyának újabb hőhullámai vannak.
  Boross Péter nem támogatja Bokros jelölését
  Az Antall-család is ellenzi a listát
  http://www.mno.hu/portal/620959”
 • 10. Ludrew 2009. március 07. 19:07
  „comet: Maradjunk annyiban, hogy egyenlőre Bokros és az intézkedéseit a tananyag a jelesebb európai közgáz karokon, nem te.”
 • 9. antikos 2009. március 07. 19:01
  „MDF ennyi volt. Süllyesztő! Egyre jobban érdekel a Jobbik!
  Ma találkoztam Gaudi Nagy Tamással, Szenzációs ember és három ízig-vérig magyar, nagyon jólnevelt(!) gyermek édesapja! Le a kalappal előtte!”
 • 8. hazaipalya 2009. március 07. 18:47
  „vicc kategoria.ibojka,miért nem magát gyujtsányit kérte fel?”
 • 7. Power 2009. március 07. 18:38
  „"Olajos Péter csalódottságát megértem, de azt hiszem eljött az MDF-ben a változás a nyitás ideje!"
  A politikai sakk tábla is olyan mint egy normál sakk tábla? Ott ugyanis tudom, hogy mivel szoktak nyitni! :)”
 • 6. mackósajt 2009. március 07. 18:29
  „Én sajnálom Olajos Pétert, hiszen rendkívül tehetséges ember! De el kell ismerni, hogy a választásokon sokkal nagyobb eséllyel indulhat Bokros. Az ő csomagja, azért némileg kellett ahhoz, hogy a Fidesz kormány tudjon mire építeni.
  Szerintem dicséretes, az MDF merész nyitása és ki tudja, hogy mi lesz még ebből?
  A Csongrád megyei szervezet tiltakozott a jelölése mellett, ami szintén érthető volt!
  Demokratikusan történt a választás! Így kell egy demokráciában! Ésszerű érvekkel vitázni, majd szavazni és elfogadni a többség akaratát, ahogy most azt az MDF tette. Olajos Péter csalódottságát megértem, de azt hiszem eljött az MDF-ben a változás a nyitás ideje!”
 • 5. Boytronic 2009. március 07. 17:55
  „Ujjjjjjjujjjjjjj!!!!!”
 • 4. face 2009. március 07. 17:47
  „Hogy is tartja a mondás?Kiből lesz a legjobb pandúr?”
 • 3. Power 2009. március 07. 17:40
  „Ha ezek demokraták, én megeszem a kalapomat.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bank tűzfala dőlt az utcára és kamion borult a szél miatt

Komoly gondokat okoz az időjárás az észak-nyugati országrészben. Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom