Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A vállalkozók jól jártak a gázártámogatás változásával

A köztisztviselők, a rendes munkavállalók és a nemrég nyugdíjba vonultak számára szűnik meg a gáz- és távhőár-támogatás januártól - ők azok, akiknél a kimutatott egy főre jutó havi jövedelem nagy valószínűséggel nettó 94 ezer forint felett lesz, és akiknek emiatt nem jár az állami segítség.
A vállalkozók annyi kiskaput találnak a gázártámogatásban, hogy akár luxusvillákat is fűthetnek támogatott gázzal. A támogatásigénylésben egyébként könnyű csalni, büntetés gyakorlatilag nincs.

Az adóhatóság például igen bonyolult eljárással tudná csak megállapítani, hogy a jogosultak valóban egy háztartásban élnek-e annyian, amennyit az igénylőlapra beírtak - mivel családi adózás nincs, az APEH nem tudja pontosan, kik minősülnek együtt élőnek és kik nem. Könnyedén beírhatók további „fogyasztási egységként" a nagyszülők - ám ha valaki félne ezt hivatalos dokumentum nélkül megtenni, akkor egyórás okmányirodai ügyintézéssel könnyen növelheti a fogyasztók számát az egyébként fával fűtő idős rokonokkal.

Ennél könnyebben csak a vállalkozók juthatnak hozzá a támogatáshoz - náluk tulajdonképpen csak döntés kérdése, hogy a legnagyobb állami segítségre pályázva csak a minimálbér körüli jövedelmet vallanak be vagy azért annál valamivel nagyobbat, és így megelégszenek kisebb központi segítséggel. Az igénylőlapon az elmúlt háromhavi jövedelmek átlagáról kell számot adni személyenként: azt azonban semmi nem befolyásolja, hogy a vállalkozó ezt éppen abban a három hónapban kapja-e meg - sokszor saját magától -, nem befolyásolja semmi.

Számos jövedelemről szó sem esik: ilyen például az evás vállalkozó jövedelme - neki elvben nem kell beírnia semmilyen összeget, hiszen szja hatálya alá tartozó keresménye nem volt. Ám az sem előírható, hogy az evás vállalkozó a teljes bevételét tekintse személyes jövedelemnek - ez ugyanis nála nem igaz, hiszen a vállalkozással kapcsolatban költségei merülnek fel. Átalányt azonban erre aligha állapíthatnak meg nála - erre nincs törvényi felhatalmazás, ráadásul vállalkozástípusonként eltérő a nyereséghányad.

Így a vállalkozók tulajdonképpen majdhogynem olyan jövedelmet írnak az igénylőlapra, amilyet akarnak - és ezért cserébe meg is kaphatják a támogatást. Mindezeken túl az új rendszerben nem számít a lakásnagyság sem: a gázártámogatásnak alapesetben csak a háromezer (nagycsaládosoknál az ötezer) köbméteres fogyasztás szab határt: az állami árkiegészítés csak az e feletti mennyiségre nem jár. Ám így - fűtsön bármekkora palotát a vállalkozó - ha a jövedelembevallásban alacsony összeg szerepel, az állam fizet.

A direkt csalás is hasznot hajt az új rendszerben, a lebukás veszélye ugyanis kicsi, és a büntetés sem szigorú: az egyetlen szankció, hogy a támogatást „kamatokkal növelten" kell visszafizetni. Az új támogatási rendszerben perek sokaságával kell számolni, és a bizonyítási teher is az államon van. A gázártámogatás így meglehetősen olcsó hitelnek minősül akkor is, ha egyébként nem járna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Önkormányzati párttá vált a Fidesz”

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom