Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A város és az egyetem együtt emlékezik

Az ötvenhatos programsorozat nyitányaként Sopronban Fodor Tamás polgármester és dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora nyitotta meg tegnap a „Vér nélküli forradalom Sopron, 1956” című, lábasházi emlékkiállítást.
Rendhagyó kiállításmegnyitóval, a nagy érdeklődésre való tekintettel nem a Lábasházban, hanem az épület előtt, az Orsolya téren kezdődtek a soproni ’56-os programok.
– Sokunkban eleven, kitörölhetetlen emlékek, érzések kavarognak, ha felidézzük az ötven évvel ezelőtti eseményeket. Az akkori idők tárgyai, emlékei láthatók és tapinthatók a lábasházi kiállításon. Még mielőtt átengednénk magunkat a komor hangulatnak, éreznünk kell azt is, hogy ezekben az időkben bent van az emberi szabadság, az újrakezdés lehetősége, a feltámadás megvalósulása – mondta Fodor Tamás soproni polgármester dr. Tóth Imre múzeumigazgató köszöntőjét követően a verssel és zenével kísért program kezdetén.
A város és az egyetem ’56-os összefonódását, az egyetemi ifjúság dicső helytállását hangsúlyozta megnyitójában dr. Faragó Sándor rektor, aki kifejtette: az 1945 és 1989 közötti magyar történelmi drámának 1956 forradalma ugyan a katarzisa volt, de azt érteni és jelentőségét megérteni önmagában, nemzettörténetünkből kiragadva lehetetlen. Mint mondta: abban a fél évszázadban országunkban történelmi mércével mérve az ötvenhatos forradalom tizenhét napja volt a legtisztább és az utókor számára feltétel nélkül vállalható időszak.

Útlezárás az ünnepségek miatt

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából hétfőn este hét órakor a Hűségzászlónál tartanak ünnepséget. A megemlékezés miatt a városban útlezárásokra és elterelésekre kell számítani 18.45 és 20 óra között. Ezen idő alatt lezárják a Várkerület Ötvös utca és Széchenyi tér közötti szakaszát, a Széchenyi tér teljes területét és a Mátyás király utcának a Kis János utca és a Széchenyi tér közé eső részét. A jelzőlámpák a Lackner Kristóf utca–Ógabona tér–Várkerület–Széchenyi tér közötti szakaszon sárgán villognak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom