Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

A Város Mindenkié csoport arra kéri Ádert, ne írja alá az alkotmánymódosítást

Nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz a Város Mindenkié csoport, arra kérve az államfőt, hogy ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A hajléktalanok érdekvédelmi szervezete szerint a módosítás kriminalizálja a hajléktalanságot, alkotmányos szintre emeli a hajléktalan emberek "hatósági üldözését".
A Város Mindenkié csoport az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézte: az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly novemberben megsemmisítette a szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely a közterületi hajléktalanságot büntette. Kimondta, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntetése ellentétes az emberi méltósághoz való joggal, a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség eszméjével, valamint a diszkrimináció és az embertelen bánásmód tilalmával.

Hozzátették, hogy az alaptörvény hétfőn elfogadott negyedik módosítása egyebek mellett ezt az alkotmányellenes rendelkezést emeli be az alaptörvénybe. Úgy fogalmaztak: egy jogállamban elfogadhatatlan, antidemokratikus megoldás, hogy azokat a törvényeket, amelyeket a legfelsőbb jogi szerv megsemmisített, egyszerűen beleírják az alkotmányba, hogy azt utána az Ab ne vizsgálhassa.

A Város Mindenkié csoport álláspontja szerint "nagyon veszélyes az az út", amely ezzel a döntéssel megnyílik. "Ha ez a módosítás bekerül az alaptörvénybe, azzal rögzítik, hogy a magyar állam nem szolidáris többé a legkiszolgáltatottabb tagjaival" - írták, hozzátéve: az az üzenet, hogy bizonyos csoportokat másodrendű állampolgárnak tekint az állam, beláthatatlan károkat okoz, nemcsak az érintetteknek, hanem az egész magyar társadalomnak. Hozzáfűzték: a módosítás hatására csorbul a magyar demokrácia és jogállamiság is.

Civilek és civil szervezetek hétfő este demonstrációt tartottak a budai Várban, nem messze a Köztársasági Elnöki Hivataltól. A Facebookon szerveződött, Az alkotmány nem játék! elnevezésű csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók szintén arra kérték az államfőt, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.

A parlament hétfőn az alkotmány módosításával úgy határozott, törvény vagy önkormányzati rendelet jogellenessé minősítheti az utcán élést. A közterületen lakást a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében tilthatja meg jogszabály. Az alkotmány ugyanakkor kiegészült azzal, az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekednek minden hajléktalannak szállást biztosítani.

Olvasóink írták

  • 2. Léni 2013. március 12. 13:46
    „NÁLAM SOKKAL HOZZÁÉRTŐBB EMBEREK AZT JÓSOLJÁK, HOGY ÁDER JÁNOS TÁMOGATNI FOGJA
    A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST ÍRÁSBAN ÉS SZÓBAN IS! EBBEN ÁLLAPODTAK MEG ORBÁNNAL.
    AMENNYIBEN EZ MEGTÖRTÉNIK, LESZ ISMÉT A NEMZETNEK GOLYÓSTOLLA.”
  • 1. történész 2013. március 12. 12:50
    „Felesleges, neki megmondják mit kell tennie...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli parlamenti ülés a rezsicsökkentésről

A rezsicsökkentés megvédése érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez csütörtökre a Fidesz-frakció. Tovább olvasom