Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A vártnál nagyobb magyar inflációra számítanak Londonban

Londoni feltörekvő piaci elemzők arra számítanak, hogy emelni fogja inflációs előrejelzését a magyar jegybank, mert az előző, februári prognózis óta beérkezett adatok a vártnál erősebb inflációra utalnak.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének hétvégi európai feltörekvő piaci összeállítása szerint az első negyedévi éves összevetésű átlagos infláció 2,5 százalék volt az MNB által várt 2,3 százalék helyett. A második negyedévre szóló, 1,00 százalékos előrejelzés "messze túlzottan derűlátónak tűnik", akár egy teljes százalékponttal is elmaradhat a tényleges adattól, áll a londoni jelentésben.

A JP Morgan elemzői szerint most az tűnik valószínűnek, hogy az év közepére várt inflációs mélypont "nem lesz sokkal alacsonyabb" 2 százaléknál. Ennek okai között említik, hogy a januári áfa-csökkentés hatása "sokkal kisebb" a vártnál, emellett a forint euróárfolyama is 6 százalékkal gyengébb, az olajárak pedig mintegy 8 százalékkal magasabbak az MNB által előrejelzettnél, és az élelmiszerárak is "felfelé mutató meglepetést" okoztak. Mindezek alapján "elkerülhetetlennek tűnik", hogy a jegybank emelje inflációs előrejelzését a májusi inflációs jelentésben, áll a JP Morgan hétvégi londoni elemzésében.

A csütörtökön közzétett, a vártnál valamivel magasabb áprilisi inflációs adatokat kommentáló londoni feltörekvő piaci elemzők is azt mondták, hogy szerintük az év eleji áfa-csökkentés nem jelent meg teljes egészében a fogyasztói árakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszer volt „barokk” cirkuszi sátor

Nem új keletű, hogy a két éve a Széchenyi térre települt fesztivál megosztja a győri lakosságot,… Tovább olvasom