Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A vas segíti a koncentrálást

Ha valaki nehezen képes összpontosítani, tanulni, emlékezetébe vésni dolgokat, ha szellemileg fáradtnak érzi magát, akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen vashiánya van – állítja egy amerikai kutatócsoport.
A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetben: lehetővé teszi, hogy a vér oxigént szállítson, s ezzel táplálja a sejteket. Az már régóta köztudott, hogy a vashiány károsítja a csecsemők és a gyerekek idegrendszeri fejlődését. S azt is tudjuk, hogy a szülőképes korú nőknél nagyobb az esélye a vashiány kialakulásának, mert a menstruáció idején vért veszítenek. De mindeddig nem nagyon voltak adatok arra nézve, hogy e fontos elem hiánya milyen hatást gyakorol felnőttkorban a szellemi képességekre. Laura Murray-Kolb professzor és társai (a baltimore-i Penn Egyetem kutatói) 113 nővel végeztek kísérleteket: mindannyian 18 és 35 év közötti életkorúak voltak. Az önkénteseknek előbb egy tesztsort kellett megoldaniuk, amellyel tanulási-összpontosítási képességeiket mérték fel, majd vérvizsgálaton vettek részt: kiderült, hogy közülük 42-nél normális volt a vasszint, a többinél viszont alacsony.

Ezt követően a kutatók két csoportra bontották a társaságot. Az egyik csoport 16 héten át vastartalmú táplálék-kiegészítőt kapott, a másik viszont csak hatóanyag nélküli szert, placebót. A négy hónap leteltével az önkéntesekkel megismételtették a tesztet, s kiderült: azok a nők, akiknek szervezetében a normálisnál kevesebb a vas, rosszabbul teljesítenek társaiknál, s a legnagyobb vashiányt mutató nők érték el a legrosszabb eredményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csornán sincs csoda

Csornán Horváth László helyett az ifjúsági együttes korábbi trénere, Varga Péter lett a… Tovább olvasom