Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A Védegylet támogatja Sólyom László újraválasztását

A Védegylet álláspontja az, hogy Sólyom Lászlóra a magyar politikának a jelenlegi hitelességi, morális válságában nagyobb szüksége van, mint valaha, ezért teljes meggyőződéssel támogatja újraválasztását a köztársasági elnöki poszton - áll a civil szervezet MTI-hez csütörtökön eljuttatott nyilatkozatában.
A nyilatkozat szerint Sólyom László köztársasági elnökként is bebizonyította, hogy a jogállam és a demokrácia elkötelezett híve. "Pártoktól és érdekcsoportoktól függetlenül képviselte az alkotmány szellemiségét, a magyar köztársaságot. Szakmailag hiteles, nemzetközileg elismert jogászprofesszor, akinek eddigi szakmai, civil és politikai tevékenysége a legmagasabb erkölcsi normáknak felel meg" - áll a dokumentumban. A Védegylet úgy látja, a magyar társadalomban, az értelmiség különféle pártszimpátiájú köreiben is jól érzékelhető konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy "személye képes lehet a köztársasági elnöki intézmény megtépázott hitelének helyreállítására, belföldön és külföldön egyaránt".

A szervezet nyilatkozatában felhívja a civil társadalom figyelmét, hogy "nyilvánvaló" társadalmi támogatottsága ellenére Sólyom László jelölésének és újraválasztásának pártpolitikai feltételei vannak, megválasztásához a sajtó és a közvélemény jelentős támogatása szükséges. A szervezet álláspontja szerint, amennyiben a Fidesz pártpolitikust kíván jelölni a köztársasági elnöki posztra, az ellentmond az Alaptörvény tartalmának és szellemének, mivel a köztársasági elnöknek ki kell fejeznie a nemzet egységét.

"A Fidesznek persze megvan a parlamenti többsége az új elnök megválasztásához, ám az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kétharmados hatalom sem képes illegitim döntéseket elfogadtatni a társadalommal" - fogalmaz a nyilatkozat, melynek végén a Védegylet reményét fejezi ki, hogy a párt ezúttal bölcsebben jár el, és figyelemmel lesz a közvéleményre. A nyilatkozat említést tesz arról is, hogy téves az az értelmezés, amely szerint a Védegylet által szervezett április 12-13-i nemzetközi világjogi konferencia fővédnökségének elvállalása Sólyom László egyfajta visszatéréseként értékelhető.

A konferencia fővédnökségét még Schmitt Pál lemondása és az új jelölttel kapcsolatos találgatások előtt kellett elvállalni. Sólyom László szándékairól egyedül ő maga nyilatkozhat - szögezi le a Védegylet, mint az ex-köztársasági elnök mellett 2005-ben sikeresen kampányoló civil szervezet.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2012. április 12. 14:08
  „Tudom hogy szerepe van az alkotmányos hierarchiában , de jól megvagyok , immáron
  két hete - nélküle is ! Ahogyan más helyeken is olvasható, egyik sem volt mindenki által
  elfogadott, de ha a fikázás szintjére süllyesztjük a kritizálást, nem is lesz !”
 • 3. saturnus 2012. április 12. 10:54
  „Mocsokból a posványba.”
 • 2. nádiposzáta 2012. április 12. 08:33
  „Hála Istennek az ellenzék nincs abban a pozicioban hogy solyomot vissza tudják szavazni a hatalomba, kádári diktatúra szocik neki köszönhetik a túlélésüket,Zétényi-Takács igazságtételt még egyszer nem tudja megsemmisíteni.Magyarország legkártékonyabb köztársasági elnöke volt ebbe bele értve göncz árpádot is.”
 • 1. maci53 2012. április 12. 07:38
  „Magyarország táblát kikell cserélni"Nagycirkusz "táblára,mert ami it folyik ez kabaré.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén már nem változik az egészségügyi ellátás

Amíg az új keretek nem alakulnak ki, nem változhat az egészségügyi ellátás, csak a tulajdonos és a… Tovább olvasom