Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

A velencei kalmár

A XVI. századi Velencében járunk. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniótól nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson...

A XVI. századi Velencében járunk. Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniótól nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét.

Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot. Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testéből... .
Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérők hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának, az elnyerné a kezét és vagyonát. Megérkezik Bassanio és kompániája. A férfiből áradó kisugárzás azonnal magával ragadja, és elkezd reménykedni abban, hogy végre valahára megleli a tökéletes férjet.

Bassanio udvarlása sikerrel jár, és elnyeri a lány kezét. Az esküvő ünneplésekor szörnyű hírek érkeznek Velencéből: Antonio hajói elsüllyedtek, ezzel elveszítette minden vagyonát, és most húsával, azaz életével tartozik Shylocknak. Bassaniónak vissza kell térnie Velencébe, hogy megmentse barátja életét. Portia ráveszi, hogy vigyen magával kétszer annyi pénzt, mint amennyivel Antonio Shylocknak tartozik, hátha ezzel megválthatja barátja életét. Időközben megszökik az uzsorás lánya apja házából, és magával viszi annak összekuporgatott vagyonát is. A kifosztott, átvágott Shylock agya teljesen elborul, ráadásul szörnyű pletykákat hall lánya borzalmas életviteléről. A megszállott Shylock már nem hajlandó elfogadni mást, csak Antonio húsát. Követeli az adósságát, nem érdekli más.

Ahogy a dózse elé vitt tárgyalás egyre jobban kibontakozik, úgy tűnik, Antonio sorsa megpecsételődött. Ekkor egy titokzatos fiatal doktor és írnoka kér meghallgatást. A meglepően fiatal orvos mindkét perlekedőhöz szónoklatot intéz. Először úgy tűnik, hogy jóváhagyja Shylock követelését, ám figyelmezteti Shylockot, hogy csak egy font húst vehet, nem kevesebbet, nem többet, különben a velencei törvények értelmében elveszíti vagyonát. Shylock rádöbben, hogy így lehetetlen végrehajtani az ítéletet, s a velencei államot is magára haragítja, amiért nem ismer kegyelmet. Shylock fel kell adnia vallását is, hogy azzá váljon, amit legjobban gyűlölt: kereszténnyé. E büntetés valóban kegyetlen.
De vajon kik lehettek a titokzatos emberek, akik kisegítették Antoniót és Bassaniot a bajból, és mit várnak ezért?

INFÓ

A mű William Shakespeare vígjátéki elemekkel tarkított drámájának filmváltozata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom