Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A vércukor-önellenőrzés

Az otthoni vércukormérés, az önellenőrzés segíthet a jobb cukoranyagcsere elérésében.

Inzulinadás mellett a vércukormérő nélkülözhetetlen eszköze a kezelésnek. A csak életmód-terápiát folytató vagy emellett tablettás kezelésben részesülő 2-es típusú cukorbetegnél is hasznos segédeszköz lehet. Újabb vizsgálatok szerint az önellenőrzés nemcsak a hosszú távú életminőséget javítja, de csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő súlyos szövődmények előfordulását is.

Mivel mérjünk?

A piacon számos megbízható vércukormérő kapható hasonló áron, ezek között lényeges különbség nincs. Bármelyik készülék még napi használat mellett is minimum 6–8 évig pontosan működik. Gépet hosszú távra vesznek, míg a méréshez való tesztcsík akár naponta fogy. Tehát a gépvételnél mindig a tesztcsík ára a döntő, mert az fogyóeszköz. A tesztcsíkot szobahőmérsékleten kell tartani, ne tegyék hűtőbe! Óvni kell a fagytól, a hőtől vagy közvetlen napsugárzástól, illetve a nedvességtől. A dobozból való kivétel után a csíkot rögtön használják fel és a dobozt mindig gondosan zárják vissza! A tesztcsík a doboz megbontása után 3 hónapig használható. Ügyeljenek a lejárati időre, ezután a tesztcsík már nem mér pontosan. Az is fontos, hogy a vércukormérő csíkra kövér vércsepp kerüljön. A kisebb vércsepp esetén a készülék „alámér", vagyis a valóságosnál kisebb vércukorértéket mutat. „Fölémérés", vagyis a valóságosnál magasabb érték szinte sohasem fordul elő.

Anyagi kérdések

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek vércukormérő gépet 50%-os támogatásra diabetológus tud felírni, ennek kihordási ideje 6 év. A vércukormérő csíkra is jelentős támogatást kapnak az inzulinnal kezeltek. Vak cukorbeteg részére a diabetológiai szakrendelő javaslata alapján, külön engedéllyel lehetőség van úgynevezett beszélő vércukormérő beszerzésére. Ez nemcsak mutatja, hanem mondja is a mért értéket. Jelen rendelkezések szerint nem inzulinos betegek a vércukor-önellenőrzéshez szükséges eszközökhöz sajnos csak teljes áron juthatnak hozzá.

Vércukormérő gép vásárlásához a diabetológiai gondozó készséggel ad tanácsot.

Hogyan mérjünk?


Egy sikeres vércukormérés kulcsa a megfelelő nagyságú vércsepp. Hogyan nyerhetünk ilyet? Ma már ehhez speciális ujjszúró készüléket használhatunk. Ebbe cserélhető steril ujjszúró lándzsát helyezünk. Felhúzzuk a készüléket, majd megnyomva a kioldó gombot az ujjszúró lándzsát egy speciális rugós szerkezet kilövi. A szúrás mélysége egyénileg a bőrvastagságnak megfelelően beállítható. Magunknak ugyanazzal az ujjszúró lándzsával többször is mérhetünk, ha másnak nézünk vércukrot, a lándzsát minden esetben ki kell cserélni.

Mérés előtt mosson kezet szappannal és meleg vízzel, majd öblítse le és törölje meg a kezét teljesen szárazra. Egyéb fertőtlenítő használata két okból sem ajánlott. Egyrészt, mert ez befolyásolhatja a vércukormérés eredményét, másrészt a gyakori bőrfertőtlenítés a bőr kiszáradását, idült begyulladását okozhatja.

Mindig rögzítse a mért értéket a mérési napló megfelelő helyére! Az így nyilvántartott adatok jól áttekinthetőek és nagyban segítik a gondozó orvos munkáját.

A szúrás
Szúrás előtt lógassák le a karjukat 15–20 másodpercig, ezáltal a vér az ujjhegyekbe áramlik. A szúrás helyeként az ujjak oldalát ajánlom, mivel a tapintófelület, vagyis az ujjbegy megszúrása igen kellemetlen utóhatású lehet. A kevesebbet használt kéz középső vagy gyűrűsujja a legkevésbé érzékeny. A szúrás után az első kiserkenő vércseppet töröljék le, majd finoman dörzsöljék az ujjukat, amíg a következő vércsepp megjelenik. A második cseppet helyezzék a vércukormérő tesztcsíkra.

 

 

 

 


Dr. Strényer Ferenc
(belgyógyász, kar-diológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt japán miniszter

Meghalt Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter - jelentette be az NHK japán televízió. A 62… Tovább olvasom