Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A verespataki aranybánya ellen lép fel az LMP

A párt nyílt levelekben kért magyar és román döntéshozókat arra, hogy akadályozzák meg a kitermelés engedélyezését a romániai verespataki aranybányában – jelentette be Jávor Benedek.
Az Országyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke Orbán Viktor magyar és Emil Boc román miniszterelnököknek, Traian Basescu román köztársasági elnöknek és a romániai parlamenti képviselőknek is nyílt levelet írt.

Sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy szerdán a parlamentben kérdést intézett Illés Zoltán környezetügyi államtitkárhoz, de – megítélése szerint – a válaszból az derült ki, hogy a magyar kormány nem lép az ügyben.

Nem szabad engedni, hogy a Maros vízgyűjtő területén egy olyan "ökológiai bombát" hozzanak létre, mint a cianidos technológiát használó aranybánya - hangsúlyozta, felhívva egyúttal a figyelmet, hogy annak tervezett élettartama 15 év, ami után Romániának is csak "az elpusztított műemlékek és a tönkretett környezet" marad.

Nyílt leveleiben Jávor Benedek az engedélyezési eljárások leállítása mellett azt is kéri, hogy a régió országai együtt térképezzék fel a térség veszélyes bányászati és ipari létesítményeit. Elképzelése szerint ezután egy közös program során fel lehetne számolni azokat.

Az ellenzéki politikus elmondta, a román politikusokat arra is megkérte, hogy karolják fel azt az évek óta előttük fekvő kezdeményezést, amelyik - Magyarországhoz hasonlóan - Romániában is betiltaná a cianidos bányászati technológiák alkalmazását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a Puskás Standion újjáépítési koncepcióját

Megtárgyalta és elfogadta a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót -… Tovább olvasom