Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

A vidék megbecsült bankjai

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség a hatodik legnagyobb bankcsoporttá vált Magyarországon.

Lehet, ezt kevesen tudják, de az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség egyidős a rendszerváltással. Az integráció révén megerősödve, folyamatos fejlődéssel a hatodik legnagyobb bankcsoporttá vált Magyarországon. Az előzetes adatok alapján mérlegfőösszegük meghaladja az ezermilliárd forintot. Növekedésük az előző évhez képest 15–16 százalékosra várható. Nagy Lajost, a takarékszövetkezetek megyei egyesülete elnökét a siker titkáról kérdeztük.

Nagy Lajos: A takarékszövetkezetek legfontosabb szerepe – annak ellenére, hogy a városokban és a fővárosban is jelen vannak – továbbra is a vidéki települések pénzügyi felzárkóztatása
Győr-Moson-Sopron megye a második helyen

– Jelenleg Magyarországon 153 integrált takarékszövetkezet működik 1653 kirendeltséggel. Az már biztos, hogy a bankrendszer fejlődésével az elmúlt évben lépést tudtunk tartani, sőt, azt meghaladó 1–2 százalékpontos növekedést várunk. Piaci részesedésünk 6 százalékos. Nyereségünk az előzetes adatok alapján 12 milliárd körül várható, amely mintegy 10 százalékkal haladja meg az előző évit – sorolja a jól csengő adatokat a megyei elnök, nem titkolva azon örömét sem, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei takarékszövetkezetek az országos rangsorban Bács-Kiskun megyét követően az előkelő második helyen állnak.

Egymillió ügyfél

A takarékszövetkezetek megbecsült tagjai a magyar bankrendszernek. Legfontosabb szerepük – annak ellenére, hogy a városokban és a fővárosban is jelen vannak – továbbra is a vidéki települések pénzügyi felzárkóztatása, valamint az agrárium finanszírozása. Nagy Lajos fontosnak és felelősségteljesnek tartja ezt a történelmi feladatot, amelyet a takarékszövetkezeti integráció eredményesen teljesít is. Ezt bizonyítja, hogy ügyfeleinek száma mára elérte az egymilliót, és ennek mintegy egyharmadát vállalkozások teszik ki. Az önkormányzati számlavezetés terén a második a hazai bankok rangsorában: 571 település intézi a pénzügyeit a takarékszövetkezeteken keresztül, és 153 kistérségi társulás számára nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat. Gyakorlatilag a kistérségek pénzügyi szolgáltatói. A takarékszövetkezeteknél természetesen továbbra is meghatározó a lakossági forrásgyűjtés, amelyen belül a folyószámla típusú betételhelyezések növekedése figyelhető meg. Ügyfeleinek a száma mára elérte az egymilliót, és ennek mintegy egyharmadát vállalkozások teszik ki.  Érdekes, hogy a bankszektor egészével ellentétben a takarékszövetkezeteknél nem a hitel-, hanem az ügyfélbetét-állomány növekedése áll a növekedés hátterében.
S hogy miért szeretik az emberek a takarékszövetkezeteket?

Rugalmasság, helyismeret

– Rugalmasak vagyunk.  A siker, a biztonság és az ügyfélközpontúság jellemez bennünket. Jól ismerjük ügyfeleinket, hiszen komoly helyismerettel rendelkezünk. A megyében 12 takarékszövetkezet működik, 125 fiókkal, 49 bankjegykiadó automatával. Győrben 19, Mosonmagyaróváron 9, Sopronban 5 fiók áll a lakosság szolgálatára. A kiterjedt fiókhálózat révén eredményes személyes kapcsolatokat sikerült kialakítani az ügyfeleinkkel, akik bíznak bennünk. A bizalom alapja, hogy a döntéseket mindig helyben hozzuk meg, ami nagy előny – indokolja a megyei elnök a takarékszövetkezetek sikerének okait. – Mindezek a társadalmi szerepünket is növeli. A megyei takarékszövetkezetek azonban sikereiket igyekeznek megosztani működési környezetük lakosságával, civil szerveződéseivel, alapítványaival. Évek óta elkötelezett támogatói a kultúrának, művészetnek, sportnak. Segítik a nehéz helyzetben lévő egészségügyet is.

Egymás konkurenciái, de...

– A szövetkezetek persze nemcsak együttműködő társak, de egymás konkurenciái is – fogalmaz Nagy Lajos. – Ám ennél sokkal fontosabb, hogy igyekszünk együttműködni, amely nem gyengít, hanem inkább erősít bennünket. Az új évben például a takarékszövetkezetek tovább fejlesztenek. Folytatják a megyében az internetalapú bankolást is, és bízunk benne, hogy ügyfeleink élnek is majd ezzel a modern lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell a közterületekre defibrillátor?

Tovább olvasom