Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A világegyetem eredetileg dobókocka nagyságú volt

A világegyetem eredetileg dobókocka nagyságú volt, és a másodperc egybilliomod része alatt "fúvódott fel" - írja a Népszabadság.
A világegyetem eredetileg dobókocka nagyságú volt, és a másodperc egybilliomod része alatt "fúvódott fel" - írja a Népszabadság. A NASA által öt éve felbocsátott Wilkinson szonda a kozmikus háttérsugárzást méri. Adatai nyomán igazolódni látszik a "Nagy Bumm" elméletének egyik részlete, az úgynevezett "felfúvódási teória".

E szerint a létező anyag 13,7 milliárd évvel ezelőtt nagyon rövid idő alatt tágult akkorára, mint a ma egyáltalán belátható univerzum. A valós kiterjedés ennél jóval nagyobb, és ráadásul gyorsuló ütemben növekszik is, ám egyelőre még vannak részek, amelyekről semmit sem tudunk. Azt eddig is bizonyítottnak tekintették, hogy a világegyetem születése után legalább 200 millió évnek kellett eltelnie, mire az ősrobbanás következtében szerterepülő anyag annyira lehűlt, hogy kialakulhattak az első csillagok.

Azt is kiszámították, hogy az univerzum tömegének csupán 4 százalékát adja az általunk tapasztalt anyag, 23 százalék az úgynevezett "sötét anyag", a maradék pedig a "sötét energia", amelyek mibenlétéről egyelőre csak elméletek vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom