Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A világfestő keze örökre megpihent

Ha az utóbbi időben pihent, azt csupán kényszerűségből tette. Betegsége, gyengesége kötötte az ágyhoz, ám élni akarása mindennél erősebbnek tűnt. Ez idáig. kedden mégis végérvényesen magukhoz szólították az égiek: Tóvári Tóth István Munkácsy-díjas festőművész szíve és keze kilencvenhat évesen örökre megpihent.
Tóvári Tóth István
Utolsó találkozásunk előtt – bevallom – feltévedtem a műtermébe és bekukucskáltam a már kész vagy félbehagyott munkáira. Katonásan sorakoztak a képek, mint ha csak parancsnokukra, a különleges szín- és formavilágot közvetítő művészre vártak volna.

A mester – noha bizonyosan készült az újabb és újabb találkozásra – már nem lépcsőzik a Márka fölötti műtermébe, ami évekig a második otthonát jelentette. A Munkácsy-díjas festőművész több mint hatvan éve végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei közül Rudnay Gyulát, az ő munkásságát, életművét tartotta meghatározónak.

Felfogása, festésmódja és témái is idővel változtak, ám nyitott személyisége mindig kulcsot jelentett ahhoz, hogy mindent sokszínűen láttasson. Természet- és életképei magukkal ragadóak, önarcképe lobogó hajú, pipás alakja saját lelkét, gondolatvilágát villantja fel. A 95. születésnapjára annyi ajándékot küldtek neki a barátok és a tanítványok, hogy roskadozott tőlük az asztal. Keveset beszéltünk, mert nem akartam fárasztani, de a mester abban a kicsiny diskurzusban is kedvenc helyét, Párizst emlegette.

Ott is otthon volt – a szerelem és a fény fővárosában egy időben minden évben alkotott. A szíve, meg a családi kötődés mégis mindig hazaszólította a Szajna partjáról a Rába közelébe, ahol pipájával, kalapjával évtizedekig hozzátartozott Győrhöz, a belvárosi utcaképhez. „Nem utánzott másokat, mindmáig hű maradt önmagához" – írta róla a kiváló győri hír lapszerkesztő, Vörös Jenő, aki nemrégiben hunyt el. A hír igaz volt, egészen tegnapig. Tóvári Tóth István festőművészt kedden, a győr-nádorvárosi köztemetőben kísérik el utolsó útjára családtag jai, barátai, tanítványai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrier-tenyészszemle

Győr. Július 10-én, szombaton reggel 8 órától tenyészszemlét tartanak a III. fajtacsoport, a… Tovább olvasom