Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

A visegrádi négyek között is alacsonyak a bérek hazánkban

A visegrádi országok közül hazánkban a legalacsonyabbak a bérek az iparban és a szolgáltatóágazatban. Erre a mellbevágó következtetésre jutottak az Európai Bizottság szakértői, akik kiadták legújabb munkaerő-piaci körképüket.
Magyarországon az iparban is és a szolgáltatóágazatban is öt euró alatt van a bruttó átlagórabér vásárlóerő-paritáson számított öszszege, amely a cseh, lengyel és szlovák értéknél is alacsonyabb. A tíz új tagországban az ipari órabér átlagosan 5, a szolgáltatásoknál pedig 5,3 euró körül van; a régi tagállamokban a megfelelő adatok jó két és félszer magasabbak, de a listavezető briteknél és dánoknál 15 euró feletti értékek jellemzőek. Az éves szintű nominális átlagkereseteknél is hasonló a helyzet, tehát itt is csak a balti államok vannak hátrébb hazánknál. A bizottsági jelentésben használt adatok a 2002-es helyzetet tükrözik, mivel ennél frissebb összehasonlító adatsorokat nem tudott produkálni az Eurostat.

Az egyes országokon belüli eltérések vizsgálata alapján megállapították: a tizenötökön belül nem lehet egységes tendenciát felvázolni, ezzel szemben a kelet-közép-európai országokban a gazdasági és társadalmi átalakulás következtében egyre nőnek a jövedelemkülönbségek. Elhúznak a fejlett infrastruktúrájú, a beruházások nagyrészét vonzó központi és nyugati régiók. E térségekben eleve magasabb azon foglalkoztatási csoportok – vezető beosztású szellemi, műszaki szakemberek – aránya, akik a fizetési skála tetején állnak, ráadásul az általános bérszint is meghaladja a periferikus körzetekét. Lengyel-, Észtországban és Szlovéniában különösen kiugróak az egyenlőtlenségek, de hazánkban és a többi új tagállamban is egyre erősebb a polarizáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verték és megalázták

Fél év múlva szabadul a Kalocsai Fegyház és Börtönből a 42 éves Ágnes. A három gyermekes asszonyt… Tovább olvasom