Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

A Volánbusz Zrt. ingatlanügyeit vizsgáltatná Budai Gyula

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Volánbusz Zrt. 2005 és 2008 közötti ingatlanértékesítései kapcsán.
A kormánybiztos vasárnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a társaság csaknem 5,5 milliárd forint értékű, állam által rábízott tulajdontól vált meg. Hozzátette: ennek jogszerűségét, valódiságát erősen megkérdőjelezi, hogy az értékesítés időpontja több esetben egybeesik a visszabérlés kezdetének időpontjával. Kitért arra is, hogy az értékesítésben döntési jogosultsága az ÁPV Rt. Igazgatóságának, illetve Pekli Ferenc volt vezérigazgatónak volt.

Budai Gyula szavai szerint a nyolc jogügyletben összesen 12 különböző nemzetiségű offshore cég vett részt. Megjegyezte, hogy mind a mai napig nem tudni, kik állnak a cégek mögött, kiktől bérli vissza a Volánbusz Zrt. az ingatlanokat. A kormánybiztos arról is beszámolt: az ingatlanokat nagyjából valós értéken adták el, ugyanakkor „ az érdekesség a bérleti díj meghatározása”. Úgy vélekedett: olyan cégektől bérelhetik vissza az érintett ingatlanokat, ahol a tulajdonosi háttér feltehetően a Volánbusz vezetőiből kerülhetett ki.

Budai Gyula eléggé valószínűtlennek nevezte a havi ezer forint plusz áfa "jelképes bérleti díjat", amely több ingatlan esetében fennáll. Bírálta a fóti műszaki telephely szerződését is, ahol a Volánbusz egy saját tulajdonában lévő területen egy offshore céget bízott meg a telephely létrehozásával, majd tőle havi 23 millió forintért bérli. Ez a számítások szerint 20 év alatt teljesen gazdaságtalanná válik – tette hozzá.

A kormánybiztos a nemzeti fejlesztési tárcához fordul a bérleti szerződések felülvizsgálata érdekében, valamint megkeresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt az államot adóbevételek kapcsán ért kár feltárása miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az egészségügyi ingatlanok államosítása miatt

Horváth Csaba szerint a 100 milliárd forintos ingatlanvagyont ellentételezés nélkül vennék át. Tovább olvasom