Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A volt külügyminiszter lesz az amerikai nagykövet

Távozik posztjáról Simonyi András washingtoni nagykövet, aki öt éven keresztül képviselte Magyarországot az Egyesült Államokban. A távozó diplomata helyét csütörtökön veszi át Somogyi Ferenc volt külügyminiszter.
Simonyi András a washingtoni magyar nagykövetség honlapján megjelent ünnepi üzenetében, amelyben egyben elbúcsúzik Washingtontól úgy értékelte, hogy elmúlt öt évben minden terülten sikerült fejleszteni a két ország közötti kapcsolatot. A távozó nagykövet többek között megemlítette a terrorizmus elleni küzdelmet, a szorosabbá vált üzleti kapcsolatokat, valamint a turizmus és a kultúra területén elért eredményeket. Simonyi leginkább arra büszke, hogy sikerült elérni: Magyarországra, mint törekvő és kreatív demokráciára és jó barátra tekintenek az Egyesült Államokban.

Simonyi köszönetét fejezte ki George Bush amerikai elnöknek és feleségének az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának megünneplésében vállalt szerepükért. A nagykövet megemlékezett az elnöki pár budapesti látogatásáról is, amit "lenyűgözőnek, és nagylelkűnek" nevezett.

Külön köszönetet mondott Tom Lantos magyar származású kongresszusi képviselőnek is támogatásáért, és azért, mert megtanította: hogyan lehet egyszerre két szereleme - Magyarország és az Egyesült Államok - anélkül, hogy elárulná egyiket a másikért.

A politikai élet szereplőin kívül Simonyi külön köszönetét fejezte ki az amerikai mozgókép szövetség (MPAA) idén elhunyt elnökének, Jack Valentinek, akit barátjának nevezett, valamint a "föld legkomolyabb vicces embereként" jellemzett Stephen Colbert komikusnak, akinek műsorában, a Colbert Report-ban többször is megjelent.

A gitárjátékáról is híres Simonyi megköszönte a clevelandi Rock Hall of Fame-nek, hogy felléphetett a múzeumban, ahol az oda egyetlen magyarként bekerült Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás, a Ramones nevű punkbanda dobosának tiszteletére játszhatta el az együttes néhány számát.

A távozó magyar nagykövet utódjának, Somogyi Ferencnek és családjának azt kívánta, hogy érezzék jól magukat Washingtonban, és sok szerencsét kívánt munkájához. Somogyi csütörtökön veszi át a nagyköveti posztot.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asperger-szindróma

Ferkó nagycsoportos óvodás volt, amikor az óvó nénik kétségbeesetten panaszkodtak szüleinek. A… Tovább olvasom