Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A volt szlovén kormányfőt kihallgatja a finn rendőrség

A finn rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy Szlovéniában is kihallgat személyeket, köztük Janez Jansa volt miniszterelnököt a Patria finn hadiipari cég megvesztegetési ügyében.
"Kihallgatásokat folytatunk Szlovéniában, és Jansa az egyike a kihallgatás alatt álló személyeknek" - mondta el Markku Ranta-aho, a finn nemzeti nyomozó iroda egyik magas rangú vezetője. Részleteket azonban nem árult el.

A volt kormányfő Ljubljanában megerősítette, hogy finn rendőrök meghallgatták őt annak a nyomozásnak a keretében, amely a finn Patria cég szlovéniai fegyverüzlete ügyében indult. "Örömömre szolgált, hogy hivatalosan tisztázhattam bizonyos részleteket" - mondta a sajtónak a nyomozókkal való találkozó után.

A szlovén kormányfői tisztet 2004-2008 között betöltő Jansa 2006-ban 278 millió eurós szerződést írt alá a Patria finn hadiipari céggel 135 páncélozott szállító harcjármű (PSZH) megvételéről. Ez volt Szlovénia történetének legnagyobb fegyvervásárlása. Néhány héttel a 2008-as szlovéniai parlamenti választások előtt az YLE finn televízió azzal vádolt meg szlovén vezetőket, köztük Jansát, hogy kenőpénzt fogadtak el a Patriától. Jansa cáfolatai ellenére az ügy felborzolta a kedélyeket a választási kampányban, és pártja, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elvesztette a választásokat.

A hatalomra került szociáldemokraták Borut Pahor vezette kormánya bejelentette, hogy tekintettel a gazdasági válságra, a tervezettnél kevesebb harci járművet kíván beszerezni.

A finn nemzeti nyomozó iroda 2008 májusában indított nyomozást, hogy kiderítse, fizetett-e kenőpénzt a Patria a szlovéniai üzlet elnyeréséért. A nyomozást 2009 áprilisában a Patria egyik horvátországi szerződésére is kiterjesztették. A szlovén és osztrák hatóságokkal együttműködő finn rendőrség szerint a vizsgálat az idei év végére lezárulhat.

A Patria cég 73 százalékban a finn állam tulajdonában van, emellett a részvények 23 százalékát az EADS német-francia-spanyol repülőgépgyártó, űr- és hadiipari cég birtokolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács László lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje?

Kovács László szívesen vállalna szerepet az MSZP-ben, ha haza kellene térnie. Tovább olvasom