Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A vörösbor mint sejtvédő antioxidáns

A Franciaországban élő emberek körében ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés, mint az Egyesült Államok vagy Anglia lakosainál – derül ki egy nemrégiben végzett felmérésből.
Az eredmény azért lehet meglepő, mert a vizsgált személyek több rizikófaktora: az elhízás, a dohányzás, a zsírfogyasztás mindenütt hasonló volt. A különbség magyarázatát ismét csak abban találták meg (s ebben ez a vizsgálat nem az első, s valószínűleg nem is az utolsó), hogy a franciák rendszeresen, de mértékletesen, és szinte kizárólag az étkezésekhez kötötten fogyasztanak vörösbort, ami köztudottan antioxidáns hatású, vagyis felveszi a harcot a szervezetnek ártó szabad gyökökkel szemben.

A civilizált világban az emberi szervezetet érő hatások gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezen hatásoknak egy részét (például a levegőszennyezést, a munkahelyi stresszt) nehéz kiküszöbölni, ám megfelelő életmóddal, táplálkozással van mód tenni valamit az egészség megóvása érdekében.

A szabad gyökök szerepe elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Tevékenységüket úgynevezett védelmi rendszer ellenőrzi, ám ha ennek működésében zavar támad, túlzottan elszaporodhatnak a szabad gyökök, s ezek végül károsíthatják a DNS-t, a szervezet fehérjéit.

A túlzott szabadgyök-képződésnek – az élettannal foglalkozó szakemberek szerint – számos oka lehet: a szervezet immunrendszeré-
nek gyengülése, a környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok erőteljes jelenléte, a túlzott alkoholfogyasztás, az ételkészítés során túlhevített olaj, a dohányzás, a kimerítő testedzés, a gyulladásos folyamatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom