Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A VOSZ elfogadja, hogy elmaradhat az adócsökkentés

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tudomásul veszi, hogy a nemzetközi pénzügy-gazdasági válság miatt Magyarországon egy ideig elmaradhat az adók és járulékok tervezett csökkentése.
Elfogadják, hogy most mindenek feletti az államháztartás hiányának csökkenése, hogy stabil gazdaság képét tükrözze az ország - mondta a Független Hírügynökségnek szombaton Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken kora este ismertette a Magyar Nemzeti Bankkal közösen kidolgozott javaslatcsomagot a gazdasági krízis magyarországi hatásainak mérsékléséről. A 12 pont egyike szerint elmaradna a 2009-re tervezett adó- illetve járulékcsökkentés, és a 2009-es bértárgyalásokon arra vállalnának kötelezettséget, hogy januártól a bérek a reálértéküket őriznék meg, legalább fél évig. A krízisben most a legfontosabb a gazdaság stabilitásának megőrzése, ezért a kormány azt szeretné: a kitűzött államháztartási deficitcél idén és jövőre is alacsonyabb legyen a korábban tervezettnél, hogy több pénz szabaduljon fel a stabilizációs intézkedésekhez.

A VOSZ elfogadja, hogy a versenyképesség időlegesen elveszti elsődlegességét - hangsúlyozta a főtitkár. Annak azonban örülnek, hogy a kormány 800 milliárd forintot tervez fordítani a vállalkozások támogatására. A munkaadók azonban azt kérik a munkavállalóktól, hogy átmenetileg ők is tanúsítsanak önmérsékletet a bértárgyalásokon.

A munkavállalók tisztában vannak a helyzettel, tudják, hogy irreális követelésekkel nem léphetnek fel. Úgy látják azonban, hogy a kormány elsősorban a tőkét kívánja segíteni, és ezt nem fogadják el - fogalmazott Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldalának soros elnöke. Az érdekképviseletek azt sem tartanák elfogadhatónak, ha a kormány nem is kívánna tárgyalni az OÉT-ben a helyzetre tekintettel, ezért személyesen Gyurcsány Ferenctől várnak tájékoztatást a következő ülésen a javaslatcsomagról.

A szakszervezetek változatlanul a kormány bruttó 5-6 százalékos béremelési javaslatát, és a munkavállalók 80 ezer forintra emelendő minimálbér-igényét tekintik tárgyalási alapnak. Ha megváltozott a helyzet, azt beszéljék meg az OÉT-ben - mondta Borsik János. Tavaly 5 százalék reálkereset-csökkenés volt, idén az első hét hónapban lényegében stagnálást mértek - tette hozzá. Szerinte máskor is tettek már kísérletet elhalasztott, évközi béremelésre, de soha nem következett be a korrekció, vagyis ez a módszer nem vált be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint bankautomatákat akartak kifosztani

Bács-Kiskun megyében két helyen is, Szankon és Soltvadkerten próbáltak ismeretlenek bankjegykiadó… Tovább olvasom