Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A zavartalan karácsonyhoz fel kell függeszteni a sztrájkot

A MÁV szerint már hétfőn fel kellene függesztenie a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének ahhoz, hogy karácsonykor zökkenőmentes legyen a vasúti forgalom.
Egyeztetés vasárnap is volt, megegyezés nem született, a következő tárgyalás hétfőn délután öt órakor lesz. A munkabeszüntetés előző napjaihoz képest egyébként hétfő reggelre Budapest környékén javult a forgalmi helyzet a vasúton, a MÁV szerint. A közlekedés várhatóan hétfőn is kiszámíthatatlan lesz.

Budapesten csak a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba. A Déliből pedig Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal.

Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak eljutni innen. A szolnoki és a ceglédi pályaudvar is üzemel.

Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd, Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és Hort-Csány között járnak a vonatok.

Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak. Szeged állomás nem indít, nem fogad, Budapest felé Kiskundorozsmáról lehet eljutni. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasok vonatpótló autóbuszokkal juthatnak el Vép, Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád állomásokra, ahonnan vonattal mehetnek tovább.

A dél-balatoni vasútvonalon hétfőn reggel közlekednek a vonatok. Akadozik viszont a közlekedés Kaposvár térségében.

A nappalos műszakváltás után, nyolc óra után változhat a helyzet, attól függően, hogy hol és milyen arányban sztrájkolnak. A MÁV szerint egyébként nem vasutassztrájkról, hanem a VDSzSz sztrájkjáról van szó, mert csak a kocsi- és jegyvizsgálók 10 százaléka és a forgalomirányítók néhány százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben. A mozdonyvezetők nem sztrájkolnak.

A sztrájk kilencedik napja tart. Az érdekképviselet követelései változatlanok: egyrészt minden vasutasnak 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából, másrészt pedig 10 százalékos kiszervezési pótlék a MÁV leányvállalatainál dolgozó munkavállalóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: A kormány képtelen a sztrájkok kezelésére

A munkáltatók nem hajlandók megegyezni a munkavállalókkal, a kormány pedig képtelen a sztrájkok kezelésére - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője. Tovább olvasom