Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A zenéről

„A zenei aranykorból” a kis és nagy festők korabeli képein, melyek zenét hallgató társaságot ábrázolnak, milyen derűs, milyen fesztelen és feloldódott a hallgatóság arckifejezése!

Csakugyan, sok festményt ismerünk, melyek valamilyen kései empire bútorokkal berendezett szalonban, aranyszegélyű findzsákból csokoládét hörpölő társaságot ábrázolnak, s amíg a társaság nyájasan csokoládézik, mosolyog és cseveg, a kép egyik sarkában a kis Mozart vagy az öregedő, süket Beethoven zongorázik… Ebben a korban a zene nem volt még külön élmény, hozzátartozott az emberek mindennapi életéhez, hozzátartozott a szalonélethez, derűs és nyájas tartozéka volt az életnek, igen, a mozarti és a beethoveni zene természetes, szívesen fogadott ünnepi ajándék volt, amelyet mosollyal nyugtázott a korabeli közönség. Ha folytatjuk ezt a gondolatsort, rögtön a viktoriánusi korszak förtelmes ízléstelenséggel és cikornyával megépített zenegyártelepeire, iparosított hangversenytermeire kell gondolnunk, a „zenei aranykor" után zenész és közönsége átköltöztek a szalonból az ipari polgárosultság kultúrtermeibe.

A nyájas mosoly lehervadt a hallgatóság arcáról, s helyette megjelent a feszült figyelem, a görcsös belső ellenállást leküzdő szándék arckifejezése.

Ad-e még a zene „gyönyört" a Scalában vagy máshol? A zene ma a nagy nemzetközi oldóanyag, amelyben hatalmi vetélkedések, ideológiák, eszmei ellentétek feloldódni látszanak – a hangversenytermekbe mindenütt a világon legalább oly szorgalmasan tódul a tömeg, mint a sportpályákra vagy a politikai gyűlésekre.

A zene megint eleven hatóerő, hívás és válasz egyszerre. Ez a rendkívüli fogékonyság, amelyben – higgyük el – több az őszinte menekülésvágy, mint a divat és sznobizmus, külső tüneteivel reményeket ébreszt. Remélni kell, hogy a korunkbeli tömeg, a technikai civilizáció megalkotói és áldozatai megőrizték lelkükben a materiális szemléletekkel szemben egyféle szellemi igényt és követelést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életszínvonal Burgenlandban és megyénkben

Tovább olvasom