Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A zongorista (The Pianist)

Polanski Arany Pálma díjas filmjét Wladyslaw Szpilman, a virtuóz zongoraművész és zeneszerző önéletrajza alapján forgatta. A zsidó származású fiatalember miután kiszökött a varsói gettóból, hónapokon át bujkált a városban, hogy megmeneküljön a koncentrációs tábortól.
rendező: Roman Polanski
író: Wladyslaw Szpilman
forgatókönyvíró: Ronald Harwood
operatőr:
Pawel Edelman
jelmeztervező: Anna B. Sheppard
zene: Wojciech Kilar
producer: Robert Benmussa, Roman Polanski, Alain Sarde
látványtervező: Allan Starski
vágó: Hervé de Luze

szereplő(k):
Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman)
Daniel Caltagirone (Majorek)
Frank Finlay (Apa)
Emilia Fox (Dorota)
Thomas Kretschmann (Wilm Hosenfeld)
Maureen Lipman (Anya)

A film sztorija

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez.

A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele.

A zongorista a föld alatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború. www.port.hu

Kritikák

Port.hu

"Polanski a címszerepre mindenképpen ismeretlen színészt szeretett volna választani. Hosszas válogatás után a főhős alakját az amerikai (de anyja révén magyar származású) Adrien Brodyban találta meg, akinek hat hét alatt több mint tizenhárom kilót kellett leadnia az utolsó gettójelenetekhez. Wladyslaw Szpilman még részt vehetett a film előkészítő munkálataiban, nemzetközi bemutatóját azonban már nem érte meg."
A teljes cikk


Nemzetközi filmtár

A film hivatalos oldala
A film magyar nyelvű oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave: leporolt helyi filmek

A félmúlt abszurditása köszön vissza a kapuvári Mediawave kisfilmjeiből. A rendezvények között… Tovább olvasom