Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A zsidó hagyomány szerint...

A soproni zsidó temető a Soproni Zsidó Hitközség tulajdonában áll, már a XIX. század vége óta – reagált a Soproni Zsidó Hitközség „Elfeledve áll a nagy tervező sírja?” (2006. október 28., 6. oldal) című írásunkra.

„ Füredi Oszkár és édesapja sírja a neológ temetőben, a főút mellett balra, középtájban található. A mi kultúránkban mindenkinek a sírja egyforma bánásmódban részesül. Hitközségünk egész évben folyamatosan gondozza a temetőt adományaiból, saját erőfeszítéséből, mintegy 200 ezer forint értékben.
A zsidó vallásban nem egy nap, hanem több nagy ünnepen is imádkoznak a halottak lelki üdvéért. A virág, a cserje sírra ültetésének elve azon az elven alapszik, hogy az élőnek haszna nem származhat a sír földjéből. Az élők kapják a virágot, a halottak viszont csak holt dolgokat, mert különben megsértenénk a halott emlékét azzal, hogy ő már nem olyan élő, mint a virág. Ez olyan ősi hagyomány, hogy ebből a szokásból alakult ki hajdan a sírkőállítás gyakorlata. A zsidóság sivatagi nomád nép volt, és gyorsan kellett temetni, így a vadállatok ellen való védekezésül kerültek a sírra kavicsok. Csak a test hal meg, a lélek nem. A temető elnevezése Élők Háza vagy Öröklét Háza. A Talmud előírása szerint a temető a holtak tulajdona, a temetőben lévő fák, növények gondozása, de még a fű nyírása is tiltott a holtak tiszteletére.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosak az Audi szempontjai?

Tovább olvasom