Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

AB: behajthatók az 1 évnél régebbi parkolási tartozások

A korábban elmaradt díjakat elvileg ismét követelhetik majd bíróságon a parkolási cégek. A társaságok szerint több milliárd forintról lehet szó.
A parkolási társaságok helyes döntésnek tartják, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette kedden a régi tartozásokkal kapcsolatban tavaly nyáron elfogadott rendelkezéseket. Azt a törvénymódosítást semmisítette meg, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. A korábban elmaradt díjakat elvileg ismét követelhetik majd bíróságon a parkolási cégek. A társaságok szerint több milliárd forintról lehet szó.

A megtámadott jogszabályt 2008. június 19-én fogadta el a parlament. Eszerint a parkolási díjak miatt benyújtott keresetleveleket el kell utasítani, a folyamatban lévő pereket pedig meg kell szüntetni, ha az adott parkolás óta több mint egy év telt el. Az Ab kedden megállapította, hogy ez a szabályozás a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. Tekintettel a jogbiztonság követelményére és a követelések nagy számára, a taláros testület keletkezésükre visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vitatott rendelkezéseket.

Egyes becslések szerint a jogszabály életbe lépése előtt több tízezer pert indítottak az országban a parkolási társaságok illetve behajtó cégek azok ellen, akik szerintük jogosulatlanul, fizetés nélkül használták a parkolókat. Sok esetben a társaságok csak évekkel később nyújtották be a keresetleveleket, egyebek mellett ezért is akarták a módosítással felgyorsítani az eljárásokat.

Benedek Bálint, a Centrum Parkolási Társaság ügyvezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: helyes döntés született kedden. Hasonlóan vélekedik a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezetője is. Rusznák Imre a Független Hírügynökségnek elmondta: a cégükhöz tartozó területen fizetés nélkül parkoló autósok 2007 decemberéig összesen több mint egymilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel. Tavaly év elején meg is indították a pereket, de a parlamenti határozat életbe lépésével a bírók felfüggesztették a tárgyalásokat, a perköltséget és az illetékeket pedig a parkolási társaságnak kellett kifizetnie. Ezeket az ügyeket várhatóan újra tárgyalják majd - tette hozzá Rusznák Imre.

Olvasóink írták

 • 9. KolompárRómeó 2009. január 21. 19:40
  „8. hozzászólás aranka2 2009.01.21. 19:10

  Hol látod ferike nevét? Én a komplett elitről írok. Nem jobb, nem bal. Az egész.

  Te kúrtad el, tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni.”
 • 8. aranka2 2009. január 21. 19:10
  „Kolompár, ezt elqrtad. Nem kicsit.
  Lehet, hogy szerinted még az esőért, meg a szárazságért is Gyurcsány felel, itt azonban másról van szó.
  Van egy részben középszintű jogászokból, részben pártkatonákból összegereblyézett alkotmánybíróságunk, akik hoznak mindenféle határozatokat, és még büszkék is rá, meg még talárt is viselnek. Jól mutatnak, csak túl sok kárt okoznak az országnak”
 • 7. KolompárRómeó 2009. január 20. 22:34
  „4. hozzászólás xene@freemail.hu 2009.01.20. 19:50:

  Az, hogy mi nem értünk hozzá, az természetes. De ezek a seggfejek azért vannak ott, hogy értsenek. Ezért dühít ez az egész rohadék "elit".”
 • 6. MD2009 2009. január 20. 21:50
  „Nem, nem kis_vakond, rosszul látod.
  Minden autós szemét, állat, és csak azért parkol le Szegeden, hogy a nemfizetésével kárt okozhasson a Szepark-nak.
  Reklamációnak helye nincs. De próbálj meg reklamálni, az a rakás agyatlan birka, akinek elmondhatod biztos segít majd. Megértőek lesznek, segítőkészek. Gondolom, mindannyian voltatok már abban a szobában. Az összes ott lévő élettelen tárgy már értette, hogy mit mondok, az az eszetlen vizenyős agyú szerencsétlen élőlény meg nem.
  És valóban, elfelejtenek válaszolni a kérvényre, mert ők ezt is megtehetik.”
 • 5. kis_vakond 2009. január 20. 21:03
  „Én csak azt szeretném, ha akkor a paskolási társaságok is tartsák be a szabályozást. Gondolok itt arra, hogy ha valaki nem ért egyet a piros zacsival, akkor ugye szépen bemegy itt Szegeden és ír egy kérvényt, DE és most jön a lényeg és faramuciság, hogy arról értesítést nem küldenek, hogy azt elfogadták vagy sem, sőt arról sem kap értesítést, hogy bíróságra vitték az ügyet, hanem csak arról kap már értesítést, hogy hoztak egy bírósági döntést, hogy fizessen harmincxezer forintot .
  Akkor, hogy is van ez?
  Mert elfogadom, ha jogosan büntetnek, meg mert hosszú volt a sor a postán és letelt közben a parkolóm. De ha nem jogos, akkor hadd nézhessem meg én is a felvételt, mutathassam be a részletes telefonszámlát, amin rajta van az sms. Szóval valahogy több védelmet is garantáljanak a parkolóknak.
  Még egyszer, ha jogos, akkor természetesen mindenki fizessen, de ha nem jogos védekezhessünk!!!!(vagy ez nem illet meg minket?)”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. január 20. 19:50
  „Mi ilyen dolgokhoz nem értünk 2-es! A politikusok meg túlképzettek, ők mindent jobban tudnak!!! Így jöhetett létre ez a faramuci helyzet...”
 • 3. karlvonbanhoff 2009. január 20. 19:48
  „Ha minden alkotmányos lenne ,akkor minek az Alkotmánybíróság?
  Ez most kivételesen jó volt a népnek,ezt törölték el,most akkor hogy is van ez?
  Mindegy gyurcsányi a kurva,mert már megint sapka nélkül kóriszált az utcán.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. január 20. 19:30
  „"A megtámadott jogszabályt 2008. június 19-én fogadta el a parlament."

  Akik igent nyomtak annak idején, azok totálisan alkalmatlanok a munkájuk ellátására, a seggfej tanácsadók, tanulmányírók, egyebek körével együtt. Ha olyat fogadnak el, ami alkotmányellenes, akkor ezek tudatlan f@xkalapok és takarodjanak kapálni, ahhoz talán értenek.

  A döntésük miatt bekövetkezett kárt teljes mértékben megtéríteni, természetesen providentes kamattal megspékelve.

  Ha én hoznék ilyen döntést, engem jó esetben csak kirúgnának, de inkább megtérítetnék a kárt is.

  És ezek a tahó parasztok kapnak havi sokszázezer forintos költségtérítést a legalacsonyabb adókulccsal, persze a mi adónkból (nem a kátrányos helyzetűek által befizetett adókra gondoltam, természetesen). Ne tessék csodálkozni, hogy itt tart a kurv@ország.”
 • 1. Pfeffer 2009. január 20. 19:16
  „Azt tudom, hogy gyilkossag, haborus bünösseg- soha nem evül el!!!
  De, hogy a "parkolasi dij be nem fizetese" sem evül el........???
  (Ez, uj.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplájára drágulhat a pékáru

Megháromszorozódik a pékáru vásárlásához adott tasakokra érvényes környezetvédelmi termékdíj, ez… Tovább olvasom