Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

AB: napirenden az alaptörvény vizsgálata

A testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak.
Napirendre vette az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosítása egyes rendelkezéseinek vizsgálatára irányul - írja a szombati Népszabadság.

A napilap cikke kiemeli, hogy a testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak. Szabó Máté április 22-én fordult az Ab-hez, és jövő keddre a testület napirendre vette az ügyet.

Az ombudsman álláspontja szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen, amit azzal támaszt alá, hogy a tervezethez előterjesztett módosító indítványok egy részéről nem folytatott a parlament plenáris vitát. Így nem biztosítottak érdemi lehetőséget arra, hogy a képviselők érdemben kifejthessék a véleményüket, amit Szabó Máté súlyosan aggályosnak tart.

Az ombudsman ugyancsak kifogásolja, hogy az alaptörvénybe olyan rendelkezések sora került be, amelyeket korábban az Ab már alaptörvény-ellenesnek talált. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása is: a testület ugyanis kimondta, hogy a politikai reklámok kitiltása a kereskedelmi médiumokból a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye ellen hat. Ezzel szemben a jogalkotó hasonló szabályt emelt be az alaptörvénybe - idézi fel a Népszabadság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előveszik a Hajdú-Bét ügyét

Az egyeztetésen a vállalat felszámolásának elindulása óta eltelt időszak történéseit vitatják meg. Tovább olvasom