Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Abortusz: a többség nem akar szigorítani a szabályokon

Miközben a magyarok fele elismeri, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, a többség mégis az önálló döntés körébe sorolja a terhességmegszakítást - ismerteti a Szinapszis Kft. kutatásának eredményeit a szerdai Népszabadság.
A WEBBeteg egészségportál kérésére készített, februárban végzett, mintegy 422 ember megkérdezésén alapuló felmérésben résztvevők fele állította: a magzatnak a fogantatás pillanatától kezdve joga van élethez. Ha ezt komolyan gondolják, akkor ez a mostaninál lényegesen szigorúbb abortusz szabályozást feltételezne, a szigorítással azonban már nem értenének egyet a kutatásban résztvevők - írja a lap. Sőt a többség megfelelőnek tarja a jelenlegi szabályozást. (Most az anya válsághelyzetre hivatkozva a terhesség 12. hetéig kérheti a terhesség megszakítását.)

Arra, hogy mindenkinek saját döntése, megtartja-e magzatát, illetve akár gazdasági, akár családi okok miatt indokolt lehet-e az abortusz, a megkérdezettek csaknem háromnegyede igennel válaszolt. Akiknek volt már abortuszuk, még ennél is megengedőbbek.

A számokat erősíti az is, hogy a többség (60 százaléka) szerint az abortusz főként egyéni kérdés. Az interjúalanyok csupán 15-16 százaléka gondolja úgy, hogy a terhességmegszakítás erkölcsi, illetve orvosi döntés elsősorban.

A megkérdezettek csaknem fele (45 százaléka) nem tudja, hogy a terhességmegszakításnak van-e jogi feltétele. Mindössze minden negyedik válaszadó említette, hogy vannak bizonyos szabályok, és ezeket többnyire helyesen sorolták fel - áll a cikkben.

A mintában szereplő válaszadók közül minden harmadik nőnek volt már abortusza. Ennél gyakrabban jellemzően az 55 év felettieknél, és az alacsonyan iskolázottaknál fordul elő a nem kívánt terhesség megszakítása.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. smalltown 2011. március 23. 21:07
  „majd viktor eldonti.”
 • 37. Aranea 2011. március 23. 20:07
  „A korlátozás nélküli szabadon választható abortusz mellett vagyok.
  Kizárólag a nő joga legyen eldönteni, hogy engedi-e egy nem kívánatos, eltávolítani vágyott kezdeménynek, hogy 9 hónapig rombolja a szervezetét, annak minden következményével és kényelmetlenségével. A szülés "kellemes" traumájáról már ne is beszéljünk. A maradandó egészségromlás (nagy százalékban előforduló) lehetősége szintén fennáll. A médiából pedig éppen a közelmúltban lehetett példákat gyűjteni az elhalálozásokra is. Nem vagyok hajlandó más életéért kockáztatni a testi épségemet, elviselni a hónapokig tartó kellemetlenségeket, és a brutális fájdalmat. Felnőtt emberért se tenném meg, nemhogy egy embióért. Ki a francot érdekel, hogy örökbeadja-e a végén a porontyot, ha mindezeket végig kell szenvednie egy nem kívánatos eredményért?! Ráadásként az örökbeadás végég az egész környezete, családja megbélyegzi, mert "milyen nő az ilyen!". A melóhelyétől kezdve mindenki tudni fogja, hogy terhes volt... a pár hetes hiányzás miatt pedig igencsak jó eséllyel veszti el az esetleges munkahelyét is.
  Tök mind1, hogy védekezett-e mellette vagy sem, még mindig sokkal kisebb rossz a nő szervezetére, egészségére nézve egy abortusz, mint egy szülés. Nyugodtan utána lehet nézni a statisztikákban, hogy valójában hányszor veszélyesebb is az utóbbi... meg fogtok döbbenni! Csak éppen ezt jólelkúen ("ne stresszeljük a kismamát") ez szokták hallgatni a nőgyógyászok... hogy a fenébe ne, hiszen nekik nem az abortusz hoz a konyhára, hanem a terhesgondozás és a szülés... százezreket. Akinek meg nincs annyi esze, hogy a sokkal kisebb mellékhatásokkal és fájdalommal járó fogamzásgátlás helyett az abortuszt hsználják a gyerek"áldás" elkerülésére, azok megérdemlik, csinálják.”
 • 36. Aranea 2011. március 23. 19:44
  „http://www.delmagyar.hu/noi_oldal/a_boldogsag_nem_a_gyerekek_szamatol_fugg/2209473/”
 • 35. dowan 2011. március 23. 16:42
  „33. vári
  Az egyértelmű, hogy akkor a pasi kötelessége !!!

  34. qutya
  Igen döntsd el te, de legyen valami felelősség vonzata is a döntésnek. Mert jelenleg a legnagyobb baj, hogy
  sem az abortusz ellenzők, sem az abortusz mellett állók nem tudnak (nem is igazán lehet) úgymond veszteségmentes megoldást találni.
  vezessük be az azonnali direkt örökbefogadást ? Hmm ennek nagy hátulütői vannak. Jogilag is és mentálisan is
  Legyenek nagyobb kedvezmények a gyerkvállaláshoz, de akkor megint lesznek egyenlőtlenebbek.
  Legyenek anyabarát munkahelyek ... miből
  Engedélyezzük "szabadon" az abortuszt, akkor bárki "bármikor" lemondhat a gyerekről, akkor hol itt a felelősség ?
  Nehéz kérdés.”
 • 34. qutya 2011. március 23. 16:32
  „Mennyivel lesz jobb, ha egy nem kívánt gyerek jön a világra?
  Az apa azt sem tudja, hogy van gyereke, az anya elveszti a munkahelyét, nem tudja nevelni a babát, még akkor sem, ha akarná? Ez kinek jó? A gyereknek? Az anyának, vagy az apának?
  A cigányok nem gondolkoznak, hogy szüljenek-e, vagy sem. Majd eltartja őket az állam. Ez kell? Egy mai nő 30 éves kora körül kezd szülni. A cigány ilyen idős korára nagymama.
  Miért más mondja meg nekem, hogy mikor és hány gyerekem legyen? Vannak fogamzásgátló módszerek és használni kell. Ha mellette még is megtörténik a baj, akkor hadd döntsem már el én, hogy mi a megfelelő.”
 • 33. vári 2011. március 23. 16:31
  „dowan

  "Nem mindegy hogy a lányod 3 ...-ták az árokparton vagy a fiad 3 nőt ....-t az árokparton témát szerintem kár felemlegetni."

  Valóban kár. A kettős mérce az élet sok területét áthatja - ahogy a mellékelt ábra mutatja, a védekezés és a felelősségvállalás kérdését is.
  Nem helyes.

  "A pasi szándéka szart sem ér. Hallottak már olyat hogy egy nő teherbe esett és a pasi szerette volna megtartani a gyereket, de a nő nem, és kötelezték hogy tartsa meg ????"

  Van benne ráció, de akkor azé a gyerek felügyeleti joga, aki _akarta_, az ő kötelessége felnevelni.”
 • 32. dowan 2011. március 23. 16:22
  „Khmm ..
  Nem mindegy hogy a lányod 3 ...-ták az árokparton vagy a fiad 3 nőt ....-t az árokparton témát szerintem kár felemlegetni.
  Írták hogy csak Isten joga egy magzat elvétele. Isten útjai kifürkészhetetlenek.
  Isten irányítja a sorsunkat (létezik predesztináció) akkor bizony a "nem a saját" döntésünk az abortusz
  Sokan mondják azt hogy a nő az aki dönt.
  Elnézést ez a legnagyobb baj. A pasi szándéka szart sem ér. Hallottak már olyat hogy egy nő teherbe esett és a pasi szerette volna megtartani a gyereket, de a nő nem, és kötelezték hogy tartsa meg ????
  Upszi ez egy másik nézőpont ... ;)
  Nem díjazom az abortuszt, de alapesetekben: Erőszak / Védekezés mellett /beteg magzat / Beteg Szülők (rentgeteg olyan terhesség van amelyik csökkent értelmű emberek között esik meg ... )
  De, addig amíg egy szülés, hogy minden klappoljon kb 350-600e Ft a fogantatástól a baba kibújásáig, mert a drága szülészorvosok ... (NAGY TISZTELET A KEVÉS KIVÉTELNEK... TÖBBET IS ISMEREK)
  9 hónapra ekkora összeget elosztva minimálbért kapunk...
  Ezt sajnos nem tudják sokan felvállalni.
  Hát még a nevelés költségeit.
  A másik .. szeretkezni mindenki szeret. De ha nincs lehetőség saját otthont teremteni akkor maradnak a védekezésnél.
  Ha sokan maradnak a védekezésnél, és sokat szeretkeznek akkor a sok aktusból statisztika miatt több nemkívánt terhesség fog keletkezni :D
  Drog / Pia / Stb ... Kedves szülők:
  Elmondok egy történetet és mindenki szűrje le belőle a tanulságot:
  Egy kedves barátom, aki nagyon szereti a hölgyeket. elment egy szórakozó helyre, melyre CSAK 18 éven felülieket engednek be. Meg is ismerkedett egy leányzóval. A buli után a sráchoz mentek, és megtörtént az ami ...
  A srác vitte haza a hölgyet. Otthon az apuci egy léccel várta, és majdnem agyonverte a srácot, hogy mit képzel hogy mit csinál az Ő 13 éves lányával. (És a leányzó nem épp abból a népcsoportból származik, melyre gonolnánk hírtelen, és ráadásul eminens tanuló is, tehát még a szellemi szint sem ) Az illetőt az mentette meg a bírósági / rendőrségi ügytől, hogy a kislány karján ott volt a szórakozóhely pecsétje. Mondanom sem kell, következő héten a leányka ugyanott tombolt.”
 • 31. LukSzkaivoker 2011. március 23. 15:12
  „Ha megnehezítik az abortuszt, akkor annak negatív következményei lesznek:
  - megnövekszik a "fekete" abortuszok száma
  - többen fogják megölni a gyereküket a szülés után
  - többen fogják állami gondozásba adni a gyereket

  Tényleg ezt akarják?”
 • 30. vári 2011. március 23. 14:55
  „lidocain

  Nem azért várakoznak olyan sokan, mert nincs elég gyerek állami gondozásban.
  Valamennyit egyszerűsíteni kellene a folyamaton, mert elég visszás, hogy gyereket bármelyik idióta nemzhet és tönkre is teheti az alkoholizmusával, a drogfogyasztásával, a nemtörődömségével, de az örökbefogadóknak épp hogy csak a feneke likába nem kukkantanak bele.
  Továbbá, ahogy macs is írta, szinte mindenki csecsemőt akar örökbefogadni; hozzáteszem, más szempontból is "válogatnak" sokan.”
 • 29. lidocain 2011. március 23. 13:50
  „és igen, a gumióvszer árát is csökkenteni kellene,mert pilllanatnyilag olyan drága,hogy a rendszeres nemi életet élők nem biztos,hogy meg tudják fizetni az átlagos fizetésből.”
 • 28. lidocain 2011. március 23. 13:46
  „27
  semmi újat nem mondtál ezzel. nyilván ha szigorítanák az abortusztörvényt akkor könnyíteni kellene az örökbefogadáson is. az az anya aki a kórházban hagyja a gyermekét annak ne kelljen még külön lemondani róla és igy tovább. lehet ezt hosszan ragozni,de a lényegen nem változtat. nyilván idősebb vagy sérült, beteg gyereket nehezebb örökbeadni,mint egészséges csecsemőt.”
 • 27. macs 2011. március 23. 13:37
  „25. lidocain,
  a családok zöme csecsemőt kíván örökbefogadni, de naláunk mire egy ilyen hivatalos eljárás lezajlik a gyerek sokszor 2-3 éves és olyan fejlődésbeli lemaradásokkal küzd, hogy évekbe telik a rehabilitációjuk. Te már az első percben beszélsz a gyerekedhez, mosolyogsz rá, tanítgatod, még akkor is, ha nem tudatosan teszed. Mindez egy intézetben lévő gyereknél nagyon hiányzik. Nem akarok senki se megbántani, de az otthonokban bár igyekeznek mindent megtenni a kicsik érdekében, az mégsem az igazi.”
 • 26. macs 2011. március 23. 13:31
  „16. Koszta 2011.03.23. 10:40
  "Ez nem nő kontra férfi kérdés... Életet CSAK nő ÉS férfi adhat... Közösen... Akkor a döntés és a felelősség is közös legyen!"
  Így kezded, de a továbbiakban csak a nőkről beszélsz. A gyerekhez tényleg ketten kellenek, de a felelőséget is kettőnek kell vállalni. Tudom a legnehezebb szerepet a nőnek osztották, és a következmények nehezebbje is rá hárul, de nagyon szeretném, ha a férfiak nem csak az ész osztásában jeleskednének, hanem a következmények vállalásában is.

  17. niagara 2011.03.23. 10:42
  "Az embereknek újra meg kéne tanulniuk gyereket nevelni és akkor nem feküdne le a lányuk fűvel-fával ittasan."
  Bocs, de a mondat második része így hangzana helyesen: és a fiúk sem hesználnák ki az ittas lányokat.
  Már megint ott tartunk, hogy a problémákért egyedül a nők a felelősek.
  Őszintén kezd elegem lenni a sok okos férfiból!!”
 • 25. lidocain 2011. március 23. 13:27
  „vári
  ezzel az érveléssel nem tudsz meggyőzni,ez nem kifogás,amikor családok százai várnak örökbefogadható gyerekekre.”
 • 24. vári 2011. március 23. 13:06
  „lidocain

  A kérdéseim továbbra is érvényesek:

  Ha nő (és a férfi) felelőtlen, nemtörődöm emberek, akik felelőtlenségük miatt jutottak ebbe a helyzetbe, kinek jó, ha kényszerítjük őket a gyerekvállalásra?
  Ha nem felelőtlenek, hanem önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudják vállalni a gyereket, ki fog nekik segíteni megoldani a kényszer- és válsághelyzetet?”
 • 23. lidocain 2011. március 23. 12:51
  „azért vagyunk emberek,hogy védekezzünk a nem kívánt terhesség ellen. minenki a lehetőségéhez mérten. az abortusz gyilkosság és szigorítani kellene,csak orvosilag indokolt esetben vagy bűncselekmény esetén legyen olyan egyértelmű mint most.”
 • 22. zsuzsmo 2011. március 23. 11:35
  „Mint szülő , a gyermekeimet helyezem előtérbe, mindent megtettem, hogy velünk legyenek- lett volna egy 4. testvérük is, akit , sajnos nem tudtunk vállani. A mai napig nem telik el úgy év, hogy nem gondolnék arra, hogy mi lett volna-ha 17 évesen mertük volna vállalni, pedig védekeztünk. Meggyőződésem, hogy akkor és ott a helyzetünknek megfelelően döntöttünk az apjával- aki a többi gyermekem apja is. Most nem itt tartanánk, ahol tartunk... Ha mégegyszer történne, ugyanígy cselekednék, és ugyanígy meg kéne küzdenem a lelkiismeretemmel és a fájdalommal.
  Vannak olyan helyzetek egy nő-leány-anya életében, amikor, ha megfeszülne, sem tudná vállalni a gyereket.
  Sok nő van-volt ilyen helyzetben, és személy szerint ilyenkor el tudom fogadni az abortuszt.....
  Egy egyedülálló, minimálbérből élő nő biztosan nem tudná "átvészelni" még a gyed-1 évét sem, hogy aztán rohanjon vissza dolgozni, és vágja bölcsibe a gyerekét. Egy fiatalkorú lány megint mire vállaljon gyereket, ha már -akármilyen okból is- , de "megesett". A nagyszülők tartsák el őt is? Az iskolát a leányanyák döntő többsége nem fojga befejezni, 8 általánossal meg mit kezd majd? Ezt senki sem kívánhatja a gyerekének...
  És mi van azzal,. aki pl. nemi erőszakból lesz terhes? Rá tudna-e nézni a gyerekére egyszer az életben is úgy, hogy nem "arra" emlékezteti?
  Elég nagy probléma egy embernek feldolgozni, együttélni azzal a tudattal, hogy "megölte" a saját gyerekét....
  Ha szigorítják, mi változik:
  Több lesz a szülés utáni gyerek-gyilkosság! Jobb lesz?
  Több lesz az örökbe adott gyerek! Jobb lesz?
  És ami legrémesebb, vagy átjárnak a szomszéd országokba abortuszra, vagy itthon lesz a magánkinikákon fekete-abortusz, illetve pénzért megveszik a sérült gyermek diagnózist... Jobb lesz?
  Ne feledjük egy nő két dologért mindenre képes: hogy legyen gyereke vagy ne legyen gyereke.
  ÉS még valami:szerintem az, hogy egy nő-család mikor és mennyi gyereket vállal az MAGÁNÜGY, így az is magánügy, amikor dönt!”
 • 21. muci 2011. március 23. 11:20
  „Nekem egy fiam van, előtte sajnos elvesztettünk egy kisbabát. Úgy gondolom, egyedül Istennek van joga eldönteni, hogy ki szülessen meg és ki ne.Van más megoldás - a kétség kívül a legkényelmesebb - az abortusz helyett, mint nyílt vagy zárt örökbeadás, vagy anyaotthon. Sok emberrel beszélgettem már az abortuszról, és érdekes, de akinek volt gyereke ellenezte az abortuszt, akinek nem, az "támogatta". Csak fáj a szívem azokért a gyerekekért, akik megszülethetnének, azokért az anyákért, akik nem látnak más kiutat és azokért a nőkért, akiknek soha nem lehet saját gyereke...”
 • 20. vári 2011. március 23. 11:08
  „dblaci

  Tipikus szűklátókörű, bele-sem-gondolok-a-másik-szempontjaiba-csak-ítélkezem hozzáállás.
  Nem hinném, hogy bárki is örömmel és büszkén választaná ezt a megoldást.”
 • 19. vári 2011. március 23. 10:48
  „Koszta

  "mi a nemi életet illeti, ha valakinek drága lenne a gumi, avagy a gyógyszer és hurok, akkor olyan szexkultúra kell és olyan partner, aki időben ki tudja venni... Lehet a menstruáció előtti és utáni 5 napot is preferálni..."

  Ezt inkább ne népszerűsítsd, nagyon megbízhatatlan fogamzásgátlási módszer mindkettő.

  Amúgy meg, azért sokkal inkább a nő önrendelkezése, mint a férfié, mert a férfi sokkal könnyebben elfuthat a felelősség elől, mint a nő. A nő aztán nevelheti szépen egyedül azt a gyereket, akiért elvileg ketten lennének felelősek.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak halálra Veszprémben

Halálra gázoltak egy gyalogost kedd este a 8-as számú főúton Veszprémben - tájékoztatott a megyei… Tovább olvasom