Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Adaptáció (Adaptation)

Az Adaptáció a konvenciókat bátran felrúgó vígjáték egy íróról, aki elhatározza, hogy saját magát és ikertestvérét is beleírja abba a könyv-adaptációként készülő forgatókönyvbe, aminek a megírásával küszködik. Az ötlet óriási, amíg valóság és fikció átfedésbe nem kerül egymással.
rendező:
Spike Jonze
forgatókönyvíró: Charlie Kaufman
operatőr: Lance Acord
díszlettervező: Peter Andrus
jelmeztervező: Ann Roth, Casey Storm
zene: Carter Burwell, Lou Barlow, Elvis Costello, Mick Jagger, Keith Richards
producer: Jonathan Demme
látványtervező: K.K. Barrett
vágó: Eric Zumbrunnen

szereplő(k):
Nicolas Cage (Charlie és Donald Kaufman )
Meryl Streep (Susan Orlean)
Chris Cooper (John Laroche)
Jane Adams (Margaret)
Jim Beaver (Ranger Tony)
Brian Cox (Robert McKee)

A film sztorija

Első forgatókönyvének sikere ellenére Charlie Kaufman-t (Nicolas Cage) kétségek gyötrik, mind a pályáján, mind a magánéletben. Amikor megbízást kap, hogy a fanatikus orchidea-termesztő, John Laroche (Chris Cooper) valós történetéről szóló, The Orchid Thief című könyvet filmre alkalmazza, a feladat szinte agyonnyomja. Bár a könyv - látszólag - azt mutatja, ahogy Laroche orchideákat csempész, egy másik szinten a szenvedély megtapasztalásának vágyáról beszél. Ez a vágyakozás valósággal megfertőzi Susan Orlean-t (Meryl Streep), a könyv íróját is, sőt Charlie-nak rá kell jönnie, hogy őt magát is.

"Az a legcsodálatosabb, hogy minden virág különleges kapcsolatot alakít ki az őt beporzó rovarral. Egy orchidea a formájával vonz magához egy bizonyos rovart. A párját. A lélektársát. Az semmi mást nem akar, csak párzani vele. Mikor a rovar elszáll, és egy újabb lélektárs virággal párzik, beporozza azt. Sem a virág, sem a rovar nem foghatja föl párzásuk jelentoségét. Honnan is tudhatnák, hogy az o szerelmük az életet terjeszti? Csak teszik a dolgukat, és közben valami hatalmas és csodálatos történik. Megmutatják nekünk, hogy éljünk." - mondja a film egy helyütt.

Charlie Kaufman úgy ír, ahogy él... nagy nehézségekkel. Ikertestvére, Donald úgy él, ahogy ír... esztelen féktelenséggel. Susan az életről ír... De nem tudja élni az életet. John életéről könyv készült...S a könyvet most filmre alkalmazzák. Egyetlen történet... Négy élet... Ezerféle módon végződhet. www.port.hu

Kritikák

Sőregi Melinda, Port.hu


"Spike Jonze rendező mozija végig lebegtet és ígérget. Unalmasan körbejár, várakoztat, hogy végül is ne mondjon semmit. Ugrálunk az időben oda meg vissza. Követhetjük Susan Orleant orchidea-vadász körútján évekkel korábban, és látjuk később is, amint Charlie ikertestvérével találkozva hazudozik életéről. Minden csupa forma és ügyeskedés, filmes vaker, kisujjgyakorlat. Látszólag érdekes csak.

És közben szemünk előtt Meryl Streep. Lehet, hogy többet nem kell mondani, már a név is jelzi, hogy mekkora színésznőt pocsékol el ez a mozi. Streep hitelesen sokoldalú: írónő, kalandor és szerető egy személyben. Arcának finom rezdülései, apró mosolyai kiragyognak ebből a kisstílű filmből."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
AllMovie.com
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató a Phare-CBC pályázatokról

Közeledik a beadási határideje a Phare-CBC Ausztria–Magyarország 2002 Program keretében… Tovább olvasom