Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Adategyeztetés a bankoknál

Kellemetlen helyzetbe kerül az az ügyfél, aki nem egyezteti adatait a bankoknál. Hiába lesz pénz a számláján, nem teljesítik megbízásait január 1. után, ha nem egyeztetik személyazonosítóit.
Az azonosítást és az adatok kiegészítését a törvény a bankfiókokban való személyes megjelenéshez köti.
A pénzmosás megelőzését és megakadályozását célzó törvény írja elő: az ország valamennyi bankjában december 31-ig kötelesek az ügyfelek adatait azonosítani, a törvényben előírt személyazonosító adatokat nyilvántartásba venni. Az adategyeztetés novemberrel kezdődött, s így az év végéig rendelkezésre álló idő nagyon kevésnek látszik.
Lehetetlen lesz az országban a sok százezer adat egyeztetése, állítják a pénzintézetekben, amelyekben már most akár több órát várakozhatnak az egyeztetésre érkezett ügyfelek.

Az OTP Bank Rt. győri nyugat-dunántúli régióközpontjában feltételezik, ahogy a partner-hitelintézeteknél is, hogy az egyeztetés határidejét meghosszabbítják.

Amennyiben a hitelintézet az azonosítást nem tudja elvégezni, ez esetben január 1-jétől az ügyfél megbízásait nem teljesítheti. Az azonosítás mellett, a 2002. február 18. előtt nyitott számlák esetében az ügyfeleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a saját maguk nevében vagy más személy, tényleges tulajdonos nevében, javára jártak el a banknál. Az azonosítást és az adatok kiegészítését a törvény a bankfiókokban való személyes megjelenéshez köti. Az ügyfeleknek december 31-ig kell megjelenniük a hitelintézeteknél.

Aki nem tud személyesen megjelenni, ez esetben a nevében és helyette megjelenőknek vinnie kell a közjegyző által hitelesített meghatalmazást, megbízója és a saját személyazonosító okmányaival egyetemben. A 2002. február 18-át megelőzően nyílt számlák esetében, amennyiben az ügyfél december végéig nem tesz nyilatkozatot a tényleges tulajdonosra vonatkozóan, a bank úgy tekinti, mintha saját nevében, a saját maga javára j árt volna el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CD-t szeretne a Hanság Big Band

A kapuvári Hanság Big Band nemrégiben ünnepelte megalakulása ötéves jubileumát. A zenekar,… Tovább olvasom