Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Adatokért perlik Draskovicsot

Mennyibe kerülta kordonozás, részt vett-e az In-Kal Security 2006 őszén a nemzeti ünnepeken a rendőri biztosításban - ilyen és ezekhez hasonló adatokért perelte be a Szabadság Kör nevű civil szervezet az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot (IRM).
A Szabadság Kör korábban a kéréseire nem kapott felvilágosítást a rendőrségtől és az igazságügyi tárcától sem, ezért indították a pert. A Fővárosi Bíróságon csütörtökön megkezdődött tárgyaláson öt, általuk közérdekűnek vélt kérdésre keresték a választ. A kérdések a 2006 őszi, utcai eseményekkel kapcsolatosak: mennyibe került a Parlament épülete körüli kordonozás, a nemzeti ünnepeken, vagy más rendezvényeken a rendőri biztosításban részt vettek-e gazdasági társaságok.

Konkrét biztonsági céget, az In-Kal Security-t is megnevezi a Szabadság Kör. A céggel kapcsolatban arra kíváncsiak, hogy részt vett-e ez a cég rendőri biztosításban,, vagy rendőri feladatokban és ha igen, mit csináltak és mennyiért. mert nem kapta meg tőlük a kért, közérdekűnek tartott adatokat. Azt is tudni szeretnék, mennyibe került 2006 szeptember 17-e, vagyis a kormányellenes tüntetéssorozat kezdete után az állami vezetők biztosítása. Az utolsó kérdésükben azt firtatják, hogy követlet-e kártérítést a rendőrség azoktól a rendőröktől, akik miatt a rendőrség civileknek volt kénytelen kártérítést fizetni.

Mindezeken felül a Szabadság Kör kérte azt is, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a beperelt szervek jogsértést követtek el, amikor nem adták ki a kért adatokat.

A csütörtöki tárgyaláson az ORFK jogi képviselője arra hivatkozott, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság ebben az ügyben nem tekinthető adatkezelőnek. Az ügyvéd szerint nincsenek is a rendőrség birtokában a kért adatok.

A bíróság kötelezte az ORFK-t, hogy a közérdekű adatkezelésről szóló szabályzatát mutassa be. A tárgyalás március 26-án folytatódik, amikor várhatóan ítéletet is hoz az ügyben eljáró bíró.

Olvasóink írták

 • 1. flexsnake 2009. február 27. 15:43
  „Nem látom a kérdést: mennyibe került a csőcselék által szétvert belváros helyrehozása!
  Valahogy kimaradt a kérdéssorból kedves milyen kőr? Na ne tessék már engem röhögtetni.

  Majd én válaszolok!
  A kordon sokkal olcsóbb volt mint a szétvert parlament rendbehozatala így még költséghatékony is.
  Az in-kal semmilyen rendőrségi feladatot nem látott el mivel biztonsági szolgálat és nem tartozik a rendőrség kötelékébe semmilyen magáncég. Az állami vezető biztosítása közérdek mivel a tisztük hatékony ellátását ilyen körülmények között csak így végezhették.
  Ez a szabadságkőr mit akar a provokatív kérdéseivel? Miért nem kérdezi meg hogy hogyan gyógyul a szétvert arcú rendőr, vagy miért nem érdekli mennyibe került rendbe hozni a belváros. vagy azt hogy a felgyújtott autókat ki fizette amiket a csőcselék tönkre vágott? Nem kell védelmet várni olyan szervezettől akiket naponta pellengérre állítanak miközben követelnék a rend fenntartását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódik a magyarországi romatámadások miatt az EU biztosa

Aggodalmát fejezte ki a roma közösségeket ért magyarországi és más országokban történt támadásokkal… Tovább olvasom