Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Addig él egy nép, amíg dala van

„ Köszönjük Barsi Ernő bácsinak, hogy megtanította nekünk értékelni, becsülni a magyar népdalt. Felgyújtotta bennünk a tüzet, melyet mi, écsi dalosok, nem fogunk hagyni kialudni.”
A legkisebb értékőrzők: Barsi tanár úr megtanította becsülni, értékelni a magyar népdalt, felgyújtotta a tüzet.
Kettős születésnapot ünnepeltek az Écsi Népdalkör és Citera-

együttes tagjai, s a meghívott vendégek szombaton Győrben. Az együttes megalakulásának 30. évfordulóját és alapítójuk, dr. Barsi Ernő tanár úr, néprajzkutató 83. születésnapját. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban megtartott ünnepségen a meghívott népdalkörök és együttesek színes műsorral köszöntötték az ünnepelteket.

– A tanár bácsi jött a szépen szóló hegedűjével, és engem meg a nagylányomat, az akkor hetedikes Katit kért, hogy énekeljünk az együttesben. A kisebbik lányom, Márta akkor volt első osztályos. S bizony sírt, hogy ő nem jöhet velünk. Aztán amikor szereplésekre került a sor, mondtam Ernő bácsinak, hogy nem tudok elmenni, mert sajnálom itt hagyni a pici lányt. Azt mondta a tanár úr: dehogy hagyja itt, úgy énekel, hogy csak na. Így mentünk mind a hárman szereplésekre – emlékezett a kezdetekre Farkas Lajosné alapító tag, akinek az akkori „pici lánya" most az együttest vezeti. Mi több, már az asszony unokája is jár az együttessel fellépni.
Az ünnepi műsor elején, mi-

után Medgyasszay László országgyűlési képviselő is köszöntötte az ünnepelteket, Farkas Márta – az alapításkor még hatéves kislány – köszönte meg dr. Barsi Ernőnek, hogy 1973-ban elindította őket az úton, akkor még Hímző Pávakör néven. Az együttes vezetője a tanár úr feleségének, Ida néninek is megköszönte azt a törődést, amiben részesültek.
– Sokan sajnos már nincsenek közöttünk, de róluk is megemlékezünk. Azokról, akik Ernő bácsi megjelenéséig nem tudták, milyen értékeket őrizgetnek. Köszönjük a tanár úrnak, hogy megtanította becsülni, értékelni a magyar népdalt, felgyújtotta bennünk a tüzet, melyet mi, dalosok, nem fogunk hagyni kialudni. Hiszen Kodály szerint a tűznek nem szabad kialudnia – mondta köszöntőjében Farkas Márta, aki nővérét, Katalint váltotta fel az együttes élén.

– Volt egy aranyos iskolaigazgató Écsen, Orbán László, ki sokszor hívott előadást tartani. Ötletét aztán megvalósítottuk, s míg én az együttessel foglalkoztam, feleségem a rábaközi hímzésre tanította az asszonyokat. Hímezgettek, közben énekeltünk, s elindult ez a munka. S úgy örülök, hogy most az a kislány vezeti az együttest, aki hatévesen került oda hozzám. Hál’ istennek, kezébe tudtam adni a stafétabotot és gyönyörűen viszi tovább ezt a munkát. Mert addig él egy nép, amíg dala van, és remélem, hogy az écsi népnek lesz dala, és fog élni és olyat adni a világnak, amit csak ő adhat – mondta a Kisalföldnek Barsi tanár úr, amikor születésnapján mi is köszöntöttük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs vége a valóságshow-knak Magyarországon

Új valóságshow-t indít ősszel a tv2 - tudta meg a kereskedelmi csatorna név nélkül nyilatkozó… Tovább olvasom