Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Áder: a magyar érdekek és értékek szószólója lesz

Megválasztotta Áder Jánost köztársasági elnökké az Országgyűlés szerdán. A tisztségre egyedül jelölt fideszes politikus 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Államfőválasztás - Összefoglaló

Áder Jánost szerdán választotta öt évre köztársasági elnökké a parlament. A politikus - aki május 10-én lép hivatalba - beszédében azt mondta, a magyar érdekek és értékek szószólója lesz.

Elégedetten nyilatkozott Orbán Viktor kormányfő Áder János köztársasági elnökké választását követően, szerinte a parlament a legjobb döntést hozta. Az MSZP ezzel szemben a miniszterelnök emberének tartja Áder Jánost, akitől a Jobbik azt várja, emelkedjen felül pártidentitásán, míg az LMP úgy gondolja, olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenően is képes megtestesíteni a nemzet egységét.

Az MTI által megkérdezett politológusok elsősorban azt hangsúlyozták, Áder János a pártok- és politikai oldalak felett állóságát hangsúlyozta azt követően, hogy az Országgyűlés szerdán államfővé választotta.

A további részletekért olvassa el cikkünket!

16:21 - Orbán emberének tartja Ádert az MSZP

Az MSZP szerint a szerdán államfővé választott Áder János elődjéhez, Schmitt Pálhoz hasonlóan nem az emberek, hanem Orbán Viktor embere - mondta Simon Gábor elnökhelyettes sajtótájékoztatón.

Az MSZP-s képviselő úgy foglalt állást, hogy Áder Jánosnak pártpolitikusként, ismerve a jelölésének és a megválasztásának körülményeit, nehéz dolga lesz, amikor a nemzet egységét akarja kifejezni, illetve be akarja tölteni a demokrácia és a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen ellenőrző szerepét.

Hozzátette: az MSZP - amely nem vett részt az államfőválasztásban - annak örült volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.

13:39 - LMP: Áder kérje a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát

Az LMP azt kéri Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az ombudsmannál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát - mondta szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az ellenzéki frakcióvezető szerint az államfőnek fel kellene kérnie Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy a hivatkozott jogszabályok ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Jávor Benedek közölte: a köztársasági elnök megválasztása során frakciójuk azért nem vette fel a szavazólapokat, mert így tiltakoztak az ellen a folyamat ellen, amelynek során Áder Jánost jelölték. Mint mondta, Schmitt Pál lemondásával olyan közjogi helyzet állt elő, amikor a demokratikus közintézményekbe vetett bizalom megrendült. Ebben a helyzetben már a köztársasági elnök jelölésének folyamata során is a konszenzust kellett volna keresni és olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenően is képes megtestesíteni a nemzet egységét és megerősíteni a köztársasági elnöki intézménybe vetett társadalmi bizalmat - érvelt.

A politikus azt mondta, Schmitt Pál lemondását követően voltak olyan jelek, hogy a Fidesz hajlik erre a megoldásra, de végül ezt a lehetőséget a kormánypártok elvetették és a jelölésben "ugyanannak a diktátumszerű megoldásnak a javára döntöttek, amely jellemzi a Fidesz-kormányzás elmúlt két évet". Szavai szerint a kormánypártok folytatták annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek során minden "Orbán Viktor fejében, legjobb esetben is a Fidesz elnökségében dől el".

A képviselő a jelölési folyamat mellett kritizálta Áder János személyét is, mert - mint mondta - az államfő pályafutása kizárólag fideszes politikusi tevékenységéhez köthető, semmi más nincs az életrajzában, ami megindokolná, hogy miért ő legyen a köztársasági elnök.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

Jávor Benedek kijelentette ugyanakkor: meg kell adni az államfőnek az esélyt arra, hogy megmutassa, képes-e túllépni a pártpolitikai szerepen és olyan köztársasági elnökké válni, aki az alkotmányosság őreként és a nemzet egységének megtestesítőjeként megvalósítja az alaptörvényben foglaltakat.

A frakcióvezető ezért felkérte Áder Jánost, hogy a "politikusként hozzá köthető" választási és az igazságszolgáltatási reformhoz kapcsolódó törvények ügyében szimbolikusan forduljon Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, aki ezt követően, az államfő kérésére a jogszabályok felülvizsgálatát kérheti az Alkotmánybíróságnál.

Áder János elnöki beszédét értékelve egy kérdésre válaszolva azt mondta, az felcsillantotta annak esélyét, hogy az államfő alapvetően kész az alkotmányossági szempontok érvényesítésére és nyitott arra, hogy a kormánypártok primer politikai szempontjain túl más értékeket is érvényesítsen.

Az LMP frakciója nem énekelte el a beiktatáskor a Székely himnuszt, mert a köztársasági elnök megválasztása közjogi aktus, az alaptörvényben pedig a Himnusz és a Szózat szerepel a "magyar köztársaság hivatalos vagy félhivatalos szerzeményeként" - felelte egy másik kérdésre. A Székely himnuszt egyetlen jogszabály sem nevesíti sehol, ezért függetlenül attól, hogy mit gondolnak róla, azt gondolják, hogy annak a köztársasági elnök megválasztásán nincsen helye - jelentette ki.

13: 07 -Schmitt: Áder János legitimitása száz százalékos

Schmitt Pál szerint Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos, a köztársasági elnök maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmét és megtestesíti a nemzet egységét.

A volt köztársasági elnök utódjának szerdai megválasztása után az MTI-nek azt mondta: nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra, aki rendkívül jártas a politikában.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

"Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli" - mondta, hozzátéve: Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos.

Közölte azt is: azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának.

A volt államfő saját terveiről szólva elmondta: az életművét az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való neveléssel próbálja folytatni. Közölte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, ahol 80. éves koráig tag maradhat. +++


12:52 - Orbán: Áder János  megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta

Orbán Viktor szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény "bejáratása, stabilizálása" a feladat.

A miniszterelnök megismételte korábbi nyilatkozatát és "horgonyembernek" nevezte a szerdán államfővé választott politikust.

Orbán Viktor közölte: "minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, egy horgonyember."

12:42 - Jobbik: Áder János emelkedjen felül a pártidentitásán

A Jobbik azt kívánja a szerdán megválasztott Áder János köztársasági elnöktől, hogy államfőként próbáljon meg a "pártidentitásán" felülemelkedni és legyen valódi kontrollja a törvényhozásnak - jelentette ki az államfőválasztást követően Balczó Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

Azt mondta: a Jobbik azt várta volna "a nemzeti együttműködés meghirdetett rendszerétől", hogy olyan jelöltet állítanak a kormánypártok, akinek a politikai pályafutása nem egy párt keretein belül, pártpolitikusként zajlott. Ebben az esetben talán nagyobb támogatást is kaphatott volna a jelölt - mondta Balczó Zoltán, hozzátéve: így azonban a Jobbik nemmel szavazott a szerdai választáson.

Az Országgyűlésben a szerdai titkos szavazáson 302 érvényes szavazat közül 262 támogató voksot kapott Áder János. A fideszes politikusra - aki az egyetlen jelölt volt - 40-en szavaztak nemmel. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a szavazásban.


11:44 - Áder: Magyarország népe sikerre született

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János - ezt ígérte a szerdán megválasztott köztárasági elnök parlamenti beszédében, amelyben méltatta elődeit, szólt a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról és jelezte: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogja.

Magyarország népe sikerre született - jelentette ki a 262 szavazattal titkos voksoláson köztársasági elnöknek választott politikus, akit a Fidesz-KDNP jelölt az államfői tisztségre. Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, "néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk". József Attilát idézve úgy fogalmazott, "a múltat be kell vallani". "Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból" - hangsúlyozta.

Ehhez szerinte fel kell tenni a kérdést: "hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával? Csakis rajtunk áll, milyen sorsot választunk önmagunknak. (...) Amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk. Mert egy országunk van."

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

Áder János szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, "de a mi hazánk Magyarország". Deák Ferenccel szólva úgy fogalmazott, "Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni".

Köszönetet mondott támogatóinak és bírálóinak egyaránt. Mint mondta, ez így együtt fejezi ki mindazt, amit a demokrácia és a nemzet egysége jelent. A demokrácia igazsága ugyanis mindig vitákban születik meg, amelyek lehetnek élesek, kemények, de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete. Meggyőződése ezért - folytatta -, hogy a magyarok elsősorban azzal bizonyíthatják életrevalóságukat, ha mindig képesek lesznek, "ha lehet, szép szóval, ha kell, kemény érveléssel, de mindig a tisztelet hangjánál maradva megbeszélni közös dolgainkat".

Elődei szavait is idézte beszédében a megválasztott államfő. Göncz Árpád megválasztása utáni parlamenti beszédéből azt elevenítette fel, amikor a volt államfő azt mondta, hogy nem fél a vitáktól, mert bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri igazát és érdekeit. Ma már világosan látszik, "mennyire igaza volt" Göncz Árpádnak - tette hozzá.

Mádl Ferenc szavaiból a belső béke fontosságának és a nemzet egysége szolgálatának hangsúlyozását emelte ki Áder János, aki szerint a néhai államfő türelmére és becsületére ma is nagy szükség volna.

Sólyom Lászlótól azt idézte, hogy "az elnök úgy fejezi ki a nemzet egységét, hogy annak sokféleségét megőrzi és bátorítja; a sokféleségből nem szürke átlagot akar kikeverni, hanem egy ideált: Magyarország arcát, ahogy az emberek ünnepnapon szeretik magukat látni".

Schmitt Pál pedig arra figyelmeztetett - emlékeztetett -, hogy a legutóbbi választáson "a nép szuverén hatalmát egyetlen pártszövetségre ruházta át, ami óriási lehetőség, és ugyanakkor óriási felelősség".

Áder János beszéde. Live Info videó

Mindez azt is jelenti - mondta Áder János -, hogy bár a népakarat mindig rész szerint osztja ki a kormány- és az ellenzéki pártok súlyát, ám e súlytól függetlenül minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség. Kijelentette: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni, az alaptörvényben rá rótt felelősséget pedig viselni fogja.

A 2009-től európai parlamenti képviselőként dolgozó politikus szerint ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy új alapokra helyezzük jövőnket. Az új alaptörvényt méltatva úgy vélekedett: a dokumentum szilárd és legitim fundamentuma a közös értékeknek, az egyetemes emberi értékekre és nemzeti hagyományokra épül. "Új alaptörvényünk Európa legfiatalabb alkotmányaként azonban új korszakhatárt is jelez a magyar állam ezeresztendős alkotmányos fejlődésében" - jelezte, hozzátéve: az új alaptörvény minden tekintetben megfelelő irányt és kereteket jelöl ki ahhoz, hogy politikai nemzetként mindig helyes megoldásokat találjunk a XXI. század alapkérdéseire és kihívásaira.

Áder János azt ígérte, a magyar érdekek és a magyar értékek, a gazdasági, tudományos, kulturális érdekek és értékek szószólója lesz.

"A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat" - mondta, majd azzal folytatta: elégedett lenne, ha öt év múlva azt mondhatná, hogy sikerült közös nevezőre jutni legalább néhány aprónak tűnő, mégis alapvetően fontos kérdésben, így például a teljesítmény megbecsülésében, amellyel véleménye szerint régóta adósai vagyunk önmagunknak. "Magyarországon rengeteg nagyszerű teljesítmény születik, ami azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nemcsak dolgos, hanem elismerten tehetséges népe vagyunk a világnak" - fogalmazott az új köztársasági elnök, aki szerint a mindennapok teljesítményét kell megtenni "közös életünk legfontosabb céljává és értékmérőjévé".

Áder János üzent mások mellett az édesanyáknak, az időseknek, a fiataloknak, "a piaci versenyben becsülettel helytálló magyar vállalkozóknak", a fogyatékkal élőknek, a hívőknek és a nem hívőknek, a nemzeti kisebbségek tagjainak, 1956 hőseinek és a határon túli magyaroknak is. Hozzátette azt is, "szólítom a velünk szomszédos országok népeit, és velük együtt európai uniós és NATO-beli szövetségeseinket: barátsággal és tisztelettel vagyunk irántuk, ami azt is jelenti, hogy ugyanezt a tiszteletet és barátságot a magunk irányában is elvárjuk tőlük". Végül szólította szülőföldje, a Rábaköz lakóit, akik - mint mondta - arra tanították őt, hogy "csak az elvégzett munka termi meg gyümölcsét".

Beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: "A haza minden előtt".

A képviselők vastapsa után a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

11:30 - Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a Parlament

Megválasztotta Áder Jánost köztársasági elnökké az Országgyűlés szerdán. A fideszes politikus, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre, 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

A szavazólapot 307 képviselő vette fel. A 302 érvényes voks közül Áder János 262-őt kapott, negyvenen nemmel szavaztak. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a szavazásban, a párt korábban azt közölte, hogy képviselői nemmel voksolnak.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Áder János letette államfői esküjét.

Áder János május 10-én lép hivatalába, ő lesz az ötödik köztársasági elnök a rendszerváltás után.


11:16 - DK: Áder János nem Magyarország, hanem a Fidesz elnöke

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Áder János nem Magyarország, hanem csak a Fidesz elnöke lesz - jelentette ki szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes. A független képviselő úgy látja, Áder János alkalmatlanságát az is bizonyítja, hogy nem tiltakozott kedden, amikor a Jobbik két alelnöke eltávolította a Képviselői Irodaházról az uniós zászlót.

Vadai Ágnes megerősítette, hogy a DK-hoz tartozó képviselők nem vesznek részt a köztársasági elnök megválasztásában, a szavazólapokat sem veszik fel.

Azt mondta, Áder Jánostól, mint államfőjelölttől és európai parlamenti képviselőtől elvárták volna, hogy elsőként tiltakozzon az uniós lobogó eltávolítása ellen.

A Jobbik lépése "egyenes következménye Orbán és a Fidesz által régóta gerjesztett, módszeres unióellenességnek" - fogalmazott Vadai Ágnes, aki szerint a Fidesz azért nem határolódott el a Jobbik akciójától, mert a Fidesz és a Jobbik számos önkormányzatban együttműködik, Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője pedig Orbán Viktor polgári körének volt a tagja.

Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost a parlament. Fotó: MTI/Beliczay László/Kollányi Péter (galéria)

A képviselő megjegyezte azt is, hogy a kedden történtekre reagálva a nagyobbik kormánypárt csak "egy gyenge nyilatkozatot tett közzé", szerda délelőtt tíz óráig ugyanakkor nem gondoskodtak a zászló visszahelyezéséről.

Hangsúlyozta: miután a magyar választók többsége ma is az EU pártján áll, "attól az embertől, aki mától az antidemokratikus alaptörvény értelmében is" a nemzet egységének kifejezésére lenne hivatott, kötelező lett volna a tiltakozás.

Szerinte egyébként Áder János "alkalmatlanságát korábban is többször bizonyította", mert 2005-ben, Sólyom László államfővé választásakor "ő irányította (...) az úgynevezett vakond-kommandót" és ő a szellemi atyja a Velencei Bizottság által is élesen kritizált bírósági törvénynek.

Vadai Ágnes úgy értékelte: Áder Jánostól nem várható el, hogy őrködjék az államszervezet demokratikus működése felett, "Áder nem Magyarország, hanem csupán a Fidesz köztársasági, nem, egészen pontosan a Fidesz elnöke".


11:00 - Ádernak hatvan napja van az EP-mandátumról való lemondásra

Áder Jánosnak államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon európai parlamenti (EP) mandátumáról.

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint európai parlamenti képviselő nem lehet köztársasági elnök.

Az EP-képviselő mandátumának megállapításától, vagy az összeférhetetlen helyzet keletkezésétől, illetve annak a tudomására jutásától számított 60 napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni, illetve megszüntetését kezdeményezni - olvasható a jogszabályban.

Áder János lemondásáról az EP elnökét kell, hogy tájékoztassa. Ezt követően az EP elnöke tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) a mandátum megszűnéséről. Közben a jelölő szervezetnek, tehát a Fidesz-KDNP-nek közölnie kell az OVB-vel, hogy az EP-pártlistáról kivel kívánja az "üres" mandátumot betöltetni. Az OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

10:53 - MSZP: Kövér egymillió embert vett semmibe

Az MSZP válogatás cd-t készített Kövér László nevezetes beszédeiből, emléket állítva annak, hogy egy hónapig olyan politikus gyakorolta az államfői jogokat, aki semmibe vett egymillió embert - mondta Török Zsolt, a szocialisták szóvivője szerdán.

Az ellenzéki politikus az államfőválasztás napján az Országház előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a válogatáslemezen hallható, amint Kövér László házelnök a parlamentben Schmitt Pál lemondásakor azt mondja, méltatlan, hogy a parlamentben tőle balra helyet foglaló képviselők - az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai - az Országgyűlésben ülhetnek, illetve hogy később a Hír Tv-ben úgy fogalmazott: az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János államfővé választásában, "mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet".

Török Zsolt szerint ezekkel a mondatokkal az államfői jogokat az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig gyakorló Kövér László semmibe vett egymillió, a szocialistákra szavazó embert.

Tájékoztatása szerint a lemezen felolvassák Kövér Lászlónak a 2002-es választási kampányban elmondott, úgynevezett köteles beszédét is. Az MSZP szóvivője ugyanakkor arról is említést tett, hogy a cd-n nem hallható, amint Kövér László fellép a parlamentben megjelent gárdisták ellen, ez ugyanis - tette hozzá Török Zsolt - nem történt meg, így emiatt tavaly februárban neki kellett rendőrt hívni.

10:24 - Megkezdődött a szavazás

Megkezdődött az államfőválasztás szerdán a parlamentben, tíz óra után néhány perccel. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP indulója.

A képviselőknek 40 percük van, hogy a titkos szavazáson - az Országház Duna-parti folyosóján - leadják voksukat. A 11 óra 20 percig tartó szünet után a levezető elnök kihirdeti az eredményt. Ha a jelölt megkapta a parlamenti képviselők kétharmadának - 258 képviselőnek - az igen szavazatát, esküt tesz, majd beszédet mond a Házban.

Ha az első forduló eredménytelen volt, második kört tartanak, amelyben ugyancsak 40 percen keresztül szavazhatnak titkosan a képviselők. Az alaptörvény értelmében a második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki - tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára - a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha második kört kell tartani, és az eredményes volt, akkor azt követően tesz esküt, és mond beszédet a megválasztott köztársasági elnök.

Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok nincsenek az ülésteremben, az LMP és a Jobbik képviselői viszont jelen vannak.

Az MSZP már korábban jelezte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, képviselői a szavazólapot sem veszik fel. A szocialisták ezt azzal indokolták, hogy Áder János személyében pártpolitikus a kormányoldal államfőjelöltje.

Az LMP alapvetően nem bojkottálja a parlament munkáját, részt vesz az ülésen, a szavazólapokat viszont nem veszi fel, és nem ad le voksokat - mondta az MTI-nek Jávor Benedek. A frakcióvezető szavai szerint erről azért döntöttek, mert a jelölési folyamatot abszurdnak tartják, ugyanis az LMP véleménye szerint az a megcsúfolása volt annak, ahogy egy köztársasági elnököt jelölni kellene. Hozzátette, azt viszont nem vonják kétségbe, hogy Áder János "ennek a burleszknek a végén" Magyarország jogszerűen megválasztott köztársasági elnöke lesz.

A Jobbik politikusai felveszik a szavazólapot, de nemmel voksolnak.

Áder János, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje felesége, Herczegh Anitatársaságában beszélget Lázár Jánossal. Fotó: MTI/Kollányi Péter
Áder János, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje felesége, Herczegh Anitatársaságában beszélget Lázár Jánossal.
Fotó: MTI/Kollányi Péter

10:20 - Lezsák: Áder méltó a köztársasági elnöki posztra

Az államfőválasztás előtt Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke ismertette Áder János életrajzát szerdán a parlamentben. Úgy fogalmazott Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

Úgy fogalmazott: "Áder János pályafutása egy magyar ember története. Egy magyar emberé, aki egy vidéki kisvárosból, Csornáról - ahogyan arrafelé mondják, a Rábaköz fővárosából - indulva járja meg Győrt, Budapestet és Brüsszelt, s aki ma itt áll önök előtt, hogy Magyarország köztársasági elnökévé válasszuk. Tamási Áron-i fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget".

Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel.

"Olyan ember áll Önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte" - mondta Lezsák Sándor.


10: 15 - Megkezdődött az Országgyűlés szerdai ülésnapja, amelyen Áder János köztársasági elnökké választásáról döntenek a képviselők.

Az ülés napirendjén csak az államfőválasztás szerepel. A posztra az egyetlen jelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP indulója.

János, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje érkezik a Parlament épületéhez. Fotó: MTI/Beliczay László
János, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje érkezik a Parlament épületéhez.
Fotó: MTI/Beliczay László

Korábban

A kormánypárti politikus megválasztásához az első fordulóban a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lesz szükség. Az ellenzéki pártok korábban azt közölték: vagy részt sem vesznek a titkos voksoláson, vagy nemmel szavaznak a Fidesz-KDNP jelöltjére.

Az Országgyűlés ülése délelőtt 10 órakor kezdődik, és azon a frakciók megállapodása alapján az államfőválasztás lesz az egyetlen napirendi pont. A köztársasági elnök személyéről döntő titkos szavazás első fordulója előtt az ülést vezető elnök ismerteti a voksolás menetét, továbbá bejelentést tesz az Áder Jánost támogató képviselők ajánlásának érvényességéről.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség részéről 262 képviselő javasolta elnökké választani Áder Jánost, aki mellett nem volt más jelölt, hiszen az ellenzéki frakciók ehhez nem tudták összegyűjteni az országgyűlési képviselők legalább ötödének írásbeli ajánlását.

Az MSZP korábban azt közölte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, mivel nem tudja elfogadni, hogy Áder János európai parlamenti képviselő személyében pártpolitikus lesz a köztársasági elnök. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt mondta, az MSZP-frakció tagjai a szavazólapokat sem veszik fel. A Jobbik elnöksége úgy döntött, hogy képviselői részt vesznek az államfőválasztáson, ám nemmel szavaznak Áder Jánosra. A párt Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselőt szerette volna köztársasági elnökként látni. Az LMP két hete jelentette be, hogy nem vesz részt az államfő megválasztásában, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja.

A képviselőknek egy óra áll majd rendelkezésükre, hogy a parlament folyosóin felállított urnákban elhelyezzék szavazatukat. Az év elején hatályba lépett alaptörvény értelmében Áder Jánosnak az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatását kell megszereznie államfővé választásához. Ellenkező esetben második fordulóra kerül sor, amelyen - ellenjelölt hiányában - biztosra vehető a győzelme, hiszen azon - a szavazatok számától függetlenül - a legtöbb érvényes szavazatot gyűjtő jelölt válik államfővé.

A választás első fordulójának eredményessége esetén Áder János 11 óra után néhány perccel teheti le köztársasági elnöki esküjét. A Ház előzetes napirendje szerint az új államfő ezután mondja el első elnöki beszédét, majd ezzel véget is ér az Országgyűlés ülése.

Az új államfő május 10-én foglalhatja el hivatalát, az államfői jogköröket addig a köztársasági elnököt helyettesítő országgyűlési elnök, Kövér László gyakorolja teljes jogkörrel.

A parlament a szerdai szavazással az alaptörvény azon követelményét teljesíti, amely kimondja: ha a köztársasági elnök megbízatása idő előtt szűnik meg, akkor a megszűnéstől számított harminc napon belül kell megválasztani az új államfőt. E határidő éppen május 2-án jár le, hiszen Schmitt Pál április 2-án jelentette be lemondását a parlamentben miután a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét.

Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani a tisztségre.

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor jelölte köztársasági elnöknek április 16-án. A jelölést a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatta. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke javaslatát azzal indokolta, hogy Áder Jánost olyan "horgonyszemélyiségnek" tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése, megszilárdítása lesz.

Az MTI által megkérdezett politológusok korábban arra emlékeztettek: Áder János személyében több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője alkalmasnak tartja Áder Jánost az államfői posztra, aki szerinte "egyértelműen a magyarországi jobbközépről érkező vezető lesz", ami azt vonja maga után, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan "vélhetően nem lesz ellenséges" a jelenlegi kormánytöbbséggel szemben.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője szerint a kormánytöbbségnek olyan államfőre van szüksége, aki "nem önjáró, nem kukacoskodik". Áder János 1959. május 9-én született Csornán. A politikus 1990-től 2009-ig országgyűlési képviselőként dolgozott, az 1990-es országgyűlési, valamint az 1994-es országgyűlési és önkormányzati választásokon a Fidesz kampányfőnöke volt. 1992-1993-ban a Fidesz Országos Választmánya elnökeként dolgozott, 1993-ban a párt alelnöke, 1995-1997-ben és 1999-2000-ben, majd 2002 májusa és 2003 májusa között pártja ügyvezető alelnöke volt. Áder János az 1998-2002-es parlamenti ciklusban házelnökként tevékenykedett. A 2002. május 14-én megalakult Országgyűlésben előbb a Fidesz-képviselőcsoport helyettes vezetője lett, majd július 15-től a ciklus végéig ő vezette a frakciót. 2009. június 7-én az Európai Parlament (EP) képviselőjévé választották, munkáját a 2009. július 14-én megalakult európai néppárti frakcióban folytatta.

Tagja lett a frakció elnökségének, az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságnak, 2010 októberéig pedig tagja volt az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságnak is. 2012. január 23-tól alelnöke az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. lu.tommie 2012. május 04. 02:48
  „28. klj-54 2012.05.02. 18:36
  Nem ertem miert furcsa magyarorszag megszerzesere torekvo alnokokat nem szeretni. Esetleg ha te is kozuluk valo vagy, de akkor meg engedd meg hogy a magyarnak mas velemenye legyen. Te lehet meg roma imado is vagy,mert elvezed hogy bajt okoznak amugy is rossz helyzetunkben. Amit irsz nem igazi magyarra vall. Vagy esetleg fogalmad sincs rola hogy mindenhol ott vannak es... okkal?? Tehat atfogalmaznam szolasodat:
  "Ertelmes ember tesz vagy legalabb felszolal a rossz dolgok ellen, a soteteknek mindegy mi lesz."”
 • 51. Mike3 2012. május 03. 13:34
  „Southpark megvan? Randy Marsh”
 • 50. saturnus 2012. május 03. 05:39
  „Ja láttuk ezt tette az Európai Parlament Magyarország ellen hozott vitanapján,amikor a nyugati demokráciai értékrendek és Magyar lakosság ellenes orbán kormány intézkedéseit és annak elnyomó politikáját védte és támadta a Demokratikus Európai Uniót. Ezek még a Heineken sörről is levetetnék a vörös csillagot.”
 • 49. smalltown 2012. május 02. 22:49
  „49,
  Joejt!:)”
 • 48. tucat 2012. május 02. 22:35
  „46. smalltown 2012.05.02. 22:05
  Nincs ok aggodalomra, biztosan érti. :) Vagy ha mégsem, remélem, elegen értjük. Elegen ahhoz, hogy ne legyen a magyar a román, szerb, szlovák... kisgyerek mesebeli mumusa, ha már a jótevője, a barátja nem akar is lenni ebbe´ ja fene nagy junijóba´. :)

  44. zoolii 2012.05.02. 21:43
  Felülről javaslom, akkor látszik, hogy ő is Zember, még, ha másnak szeretne is látszani. Valóban sikeresen álcázza olykor. :D De mással is megesik. :)

  45. tótkomlósi 2012.05.02. 22:03
  Maradjunk együtt inkább! Majdcsak összebarátkozunk valahogy - önmagunkkal. ;) Nehéz ügy, tudom, de hátha sikerülne végre egyszer. :)

  Aludjunk, magyarokk! Jó éjt! :)”
 • 47. tótkomlósi 2012. május 02. 22:35
  „47. bánki 2012.05.02. 22:07

  Nem tökmindegy, hogy bemennek vagy nem?
  Semmi jelentőssége a fidesz szavazógéppel szemben!”
 • 46. bánki 2012. május 02. 22:07
  „A szocik be sem mentek a Parlamentbe ?

  Hát !

  Miért is kéne bejönniük ? Ja lóvé ! Pénz számolva,,,,,,,,,,,,,,,,,”
 • 45. smalltown 2012. május 02. 22:05
  „38 SP

  szerinted nem kellene szep gesztuskent pl felvidekiek, vajdasagiak stb himnuszat is elenekelni? Hm?
  Neked biztos tetszene, veszed ezeket a "nemes" gesztusokat....Csak azutan ne csodalkozzunk, hogy a kornyezo orszagokban a magyarokkal ijesztgetik a gyerekeket.....Tudod, ott is van ontudat!

  44,
  remeljuk mozinak nincs :ertelmezesi gondja" :)”
 • 44. tótkomlósi 2012. május 02. 22:03
  „42. Mozimasiniszta 2012.05.02. 21:03

  Azért neked is van egy útleveled "barátom"!

  Elmehetsz a 3,14csába!”
 • 43. zoolii 2012. május 02. 21:43
  „42. Mozimasiniszta
  Nagy barom vagy te, akárhonnan is nézzük...!”
 • 42. Egyolvasó 2012. május 02. 21:31
  „"Áder: a magyar érdekek és értékek szószólója lesz"

  Ezt (vagy hasonlót) már mondta más is, távoznia is kellett a posztról.”
 • 41. Mozimasiniszta 2012. május 02. 21:03
  „Nemhiába írtam meg a 30.-ast , rá is kattant egy-két érintett, aki olvasni ugyan tud csak az értelmezéssel van némi gondjuk .”
 • 40. lukrecia 2012. május 02. 20:55
  „Áderről réges régen tudtam , hogy a legmagasabb politikai karrier várományosa. Ez olyan 7. megérzés volt részemről.
  "Benne volt a pakliban ölég régóta" mint parlamenti képviselő csak előképzésen volt az EU-nál. :))
  És visszanyalt a fagyi :)) Remélem őt nem akarjátok már megfúrni kedves baloldaliak. Most két évvel tovább adja a Fidesz a államfőt. Na és gyurcsi fölött is háborognak a hullámok---ejnye bejnye. Ugye nem tesztek többet ilyen akciókat??”
 • 39. NP1 2012. május 02. 20:52
  „theseus

  "Brüsszelben sokkal többet keresett Áder, de nem csak a pénz számít. Neki legalábbis nem." - csak, hogy az elnöki jövedelmet és szolgáltatásokat ÉLETE VÉGÉIG kapja!”
 • 38. SP 2012. május 02. 20:41
  „Szegedieknek különösen büszkének illene lenni a himnuszra:

  http://web.tvnetwork.hu/~takacs/eva/fellepesek/2002/0906kitudjamerre/0906kitudjamerre.htm”
 • 37. SP 2012. május 02. 20:29
  „Szép és nemes cselekedet
  a Székely himnusz eléneklése, itt a parlamentben. Illetlenség lenne viszont pl. a sirató falnál ugyanezt tenni.

  De fordítva is igaz!

  Magyar öntudat
  erősítése nem zsidózás. Elcsépel unalmas joker kimaradhatna.”
 • 36. szatyi 2012. május 02. 20:18
  „"30. Mozimasiniszta 2012.05.02. 18:47 "

  Ki a l...sz vagy te itt, hogy bárkit is kiutasíts ebből az országból?”
 • 35. tucat 2012. május 02. 20:11
  „30. Mozimasiniszta 2012.05.02. 18:47 33. ({) smalltown 2012.05.02. 19:25
  Harcos-harcias nép. De legalább itt, a hozzászólásomban egymáshoz bújnak ketten, a falu két átellenes végéből valók, és összeölelkeznek. :D
  Én meg futok, innen, de "izibe", ha kedves az életem..., ha nem is Kanadáig. :D
  Egyem is meg a zúzájukat kegyelmeteknek! :D Jaj nekem, ugye? ;) :D

  Mosollyal megkezdett, nyugodt éjszakát kívánok, derűs, ölelkezős álmokkal! :)”
 • 34. smalltown 2012. május 02. 20:09
  „ezzel a szekely himnusszal is csak a feszultsegeket novelik a szomszedainkkal.....
  Nem jo a magyar himnusz?”
 • 33. Malaci50 2012. május 02. 19:47
  „Megnéztem a tv-ben a választást. Izzadt a tenyerem és halálra izgultam magam, hogy vajon megszavazza-e a "kétharmados" párt az általa kijelölt egyetlen jelöltet. Megnyugodtam. Megválasztották!
  Egyetlen dolog zavart egy kicsit nagyon! A Szózat eléneklése után kérés nélkül azonnal elénekelték a székely himnuszt is, ami szerintem nem volt a magyar parlamentbe való.
  Lehet, hogy én vagyok érzékeny, de nekem kérték ki a székelyek, hogy ők nem magyarok!, hanem magyarul beszélő székelyek. Ez nekem olyan volt, mintha leöntöttek volna egy vödör fekáliával.
  Szóval úgy látszik, túl sok a magyarul beszélő székely a magyar parlamentben.”
52 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszurkálta feleségét, majd öngyilkos lett

A csákvári nő életveszélyesen megsérült. 55 éves férje ellen korábban távoltartó határozatot… Tovább olvasom